fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Voorjaarskriebels! Ik ga beginnen met de voorjaarsschoonmaak. Jij ook?

beginnen met de voorjaarsschoonmaak

Voel je dat? Van die kriebels onderin je buik. Van die kriebels die naar boven borrelen en zorgen dat je heel veel energie krijgt. Voorjaarskriebels!! Ik voelde steeds vaker nu. Heerlijk dat zonnetje af en toe en minder kou. De temperatuur zal alleen nog maar meer gaan stijgen. Het zal ongetwijfeld ook nog wel gaan regenen, maar het zonnetje zal zich steeds vaker laten zien en steeds meer warmte aan ons geven. En die voorjaarskriebels zorgen er bij mij alleen maar voor dat ik een soort van nesteldrang krijg. En dan zit er niks anders op dan beginnen met de voorjaarsschoonmaak. Weer een opgeruimd en schoon huis, want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En wie wil dat nou niet!

Wanneer beginnen met de voorjaarsschoonmaak

Wanneer moet je nou beginnen met de voorjaarsschoonmaak? Ik heb daar geen datum voor vastgelegd. Het is gewoon een gevoel. Meestal als het zonnetje weer wat vaker schijnt en ik ook wat meer energie heb. Normaal gesproken heb ik ieder jaar een voorjaarsschoonmaak. Dat betekent dat ik dan kritisch iedere ruimte in het huis doorloop en alles wat we niet meer gebruiken of in de weg staat, weggeef of weggooi. Opruimen dus! En als dat gedaan is, ga ik schoonmaken. Vorig jaar zat ik in deze periode vol in mijn burn out en het laatste waar ik toen zin in had was schoonmaken. Ik heb nu dus het gevoel dat er extra veel rommel in huis ligt en dat er genoeg te doen is. Daarom begin ik lekker op tijd. Zo ben ik al een heel eind op weg als het voorjaar straks écht begint.

Waar begin je?

Ik begin op zolder en werk zo naar beneden. Op zolder hebben wij de meeste rommel staan. Die bende moet dus eerst opgeruimd worden. En op zolder doen we de was en strijk en ook daar is de structuur alweer aardig weggezakt. Ik ben bij met de was en de strijk dus dat ik zeker positief, maar mijn netjes geordende plankjes zijn niet meer zo geordend zoals het eerder was. De zolder is dus echt het meeste werk bij ons. Dan ga ik naar de eerste verdieping en zijn de slaapkamers en badkamer aan de beurt. Om dan beneden te eindigen met de hal, woonkamer en keuken. Maar dan zijn we nog niet klaar, want de tuin moet dan ook nog lenteklaar gemaakt worden. Al moet ik zeggen dat ik die vaak in een zonnig weekend tussendoor doe. Lekker de hele dag buiten bezig zijn en vitamine d opsnuiven.

Niet alles in één keer

Om te zorgen dat je niet overweldigt wordt door de ‘bende’ of door het aantal kamers dat je huis telt, is het dus handig om het in delen te doen. Dus begin bijvoorbeeld met de zolder en breek deze in stukken. Ik heb op zolder algemene rommel, mijn kantoortje, wasruimte en kledingkast. Ik begin met de algemene rommel. Die geef ik weg of breng ik naar grofvuil. Dan ontstaat er al heel veel ruimte op zolder. Als ik dit heb gedaan is mijn kantoor aan de beurt en dan mijn kledingkast. En zo doe ik ieder deel apart. Ik begin pas met de volgende ruimte als de ene ruimte opgeruimd en schoon is.

Iedere dag een uurtje

Ik hoef ook niet alles in één dag te doen. Het doel is om iedere dag minimaal een uur te doen. Dan heb je al 7 uur per week die je hieraan kunt besteden. En geloof me in 7 uur kan je een hoop doen! Natuurlijk kan je ook alles ineens in 7 uur doen, maar dat vind ik dan weer zonde van mijn dag. Dus doe ik dit liever iedere dag een beetje. Ik moet wel eerlijk zijn dat ik dan de timer van mijn telefoon moet zetten. Als ik aan het opruimen ben kom ik altijd in een flow en ga dan het liefste door. Maar dat doe ik deze keer dus anders.

Maar ik heb een fulltime baan!

Ik snap dat je geen zin hebt om dan iedere dag bezig te zijn. Maar hoeveel uur zit jij iedere dag op je telefoon? Ik wed dat dit meer dan 1 uur per dag is. En eigenlijk is dat best zonde van je tijd toch? Je kan dat uurtje dan beter in je huis stoppen. Want echt een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En er is toch niks zo fijn als het voorjaar beginnen met een opgeruimd en schoon huis. We zijn dan sowieso meer buiten en hebben dan niet in ons achterhoofd dat we eigenlijk de zolder moeten opruimen of de kledingkasten moeten uitmesten.

Ik ga voor lekker rust in mijn kop en genieten van het moment! En ben je echt te moe als je de hele dag gewerkt hebt en eindelijk de kinderen op bed liggen? Doe het dan om de dag een uurtje en pak in het weekend bijvoorbeeld anderhalf uur. Geloof me, je zal me dankbaar zijn 😉

Ik ga beginnen met de voorjaarsschoonmaak. Jij ook?

Ik ben inmiddels al begonnen met opruimen. Man, wat een bende verzamel je toch in een jaar. Maar gelukkig dat die voorjaarskriebels er zijn en ik zin heb om het aan te pakken. Maar ook als ik er geen zin in had, was ik er toch mee aan de slag gegaan, want het geeft straks zo’n heerlijk gevoel! Ik zal tijdens het opruimen en schoonmaken mijn tips met jullie delen. En heb je nog een goede en handige opruim- of schoonmaaktip voor mij dan hoor ik dat natuurlijk graag! Want met een beetje hulp van elkaar maak je het jezelf alleen maar makkelijker, toch?

Ben jij al begonnen met de voorjaarsschoonmaak?

Deel op:

2 gedachten over “Voorjaarskriebels! Ik ga beginnen met de voorjaarsschoonmaak. Jij ook?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!