fbpx

Bikram Yoga: voor de echte yoga-diehards?

Bikram Yoga

Dat veel mensen baat hebben bij yoga wist je misschien al. Denk bijvoorbeeld aan Yin Yoga voor totale ontspanning. Maar als je zelf nog nooit aan yoga hebt gedaan kan het best spannend zijn om een les te volgen. Je denkt dat je niet mee kunt met de rest. Of dat je de oefeningen niet goed uit zal voeren. En zoals bij alles moet je het gewoon doen en proberen. Zo dacht Sonja van OpstapmetLisa.nl er ook over. Ze volgde een les Bikram yoga en vertelt hoe zij het heeft ervaren.

Een lesje Bikram-yoga

Een tijd geleden zat ik niet zo lekker in mijn vel. Een vriendin van mij dacht dat het wel goed voor me zou zijn om yoga te doen. Yoga is immers een ontspannen aangelegenheid en ik zou me daarna als herboren voelen. Daarom schreven we ons in voor een proefles Bikram Yoga.

Bikram Yoga in Den Haag

Toen het eenmaal zover was hadden we er heel veel zin in. In de tussentijd hadden we wat meer gelezen over Bikram Yoga, ook wel Hotyoga genoemd.  Toen ik zwanger was volgde ik zwangerschapsyoga en dat was heerlijk, maar soms had ik het best koud daar op de vloer. Aangezien de temperaturen buiten flink gedaald waren, zag ik er niet tegenop om in warmte yoga te krijgen. Dat die temperatuur rond de 40 graden lag, had ik even niet gezien.

Bikram Yoga is afzien

Matje te leen

Na even gezocht te hebben naar een parkeerplek kwamen we aan bij de Bikram Yogastudio aan het Prins Hendrikpleinin Den Haag. Achter de balie stond een vriendelijke mevrouw die ons de weg wees naar de ruimte waar de yoga plaats zou vinden en de douches. Aangezien mijn vriendin en ik liever niet in een gezamenlijk ruimte douchen, hadden we al bedacht dat thuis te willen doen. We kregen een matje en een handdoek. Het werd steeds drukker om ons heen. Bikram yoga is dus letterlijk en figuurlijk hot!

De enige beginners

Toen we de ruimte binnenkwamen sloeg de warmte ons letterlijk tegemoet. Dat was even schrikken, maar we wilden ons natuurlijk niet laten kennen. We rolden ons matje uit (veilig in een hoekje) en keken om ons heen. Het viel ons direct op dat de mensen om ons heen erg gespierd waren en niet van die gezellige kletstantes als tijdens de zwangerschapsyoga, maar we hadden elkaar en we zouden lol genoeg hebben.

Amerikaanse yogalerares

Onze yogalerares sprak geen Nederlands en was duidelijk Amerikaanse. Ze was niet heel groot maar enorm afgetraind en daarom had ze direct ons respect. We begonnen met de yoga-routine. Al snel viel me op dat de meneer die voor me stond enorm stond te zweten. De straaltjes zweet liepen letterlijk van hem af. Toen ik zelf mijn enkels vastpakte gleed ik ook weg. Ik was dus net zo aan het zweten. We waren net 7 minuten bezig.

Is Bikram Yoga echt ontspannen?

Echt ontspannen?

Bikram Yoga is vast erg ontspannen voor mensen die het vaker hebben gedaan, voor beginners is het letterlijk afzien. Ik ga het niet mooier maken dan het is: ik had het gevoel dat ik moest kotsen. De hitte ging letterlijk in mijn maag hangen. Ook mijn vriendin had het zwaar. Maar we wilden ons geen van beiden laten kennen en we maakten de hele les vol.

Toch maar wel douchen

Ons voornemen om niet te gaan douchen hebben we heel snel laten varen. We konden met geen mogelijkheid op deze manier onze normale kleding aan. Ik denk dat wanneer we dat wel hadden gedaan mijn vriendin’s Twingo onbruikbaar was geworden voor langere periode. Dus wij moesten alle gêne van ons afzetten en met een heleboel andere vrouwen douchen, zonder shampoo, douchegel of handdoek, want dat hadden we allemaal niet. We hadden niet eens een schone onderbroek bij ons!

Toch trots!

Na het douchen gingen we naar de balie om onze geleende spullen in te leveren. Achter de balie stond toevallig onze Amerikaanse yoga lerares. Toen ze vroeg hoe wij het vonden gaan antwoordden wij dat het superslecht gegaan was. Ze was verbaast: beginners rennen meestal na 20 minuten de ruimte uit. Wij hadden het hele uur volgehouden en moesten trots zijn op onszelf! Ze zei dat we voorafgaand aan een les Bikram Yoga eigenlijk gedurende de dag zo’n 2 á 3 liter water hadden moeten drinken en dat het de volgende keer echt beter zou gaan.

Voorlopig niet meer

We waren eigenlijk best wel trots op onszelf en ik heb die nacht echt als een roosje geslapen, maar Bikram Yoga is toch echt even een brug te ver voor mij. Durf jij het wel aan? De Bikram Yogastudio kan je vinden aan het Prins Hendrikplein 2, 2518 JA Den Haag. Ik ben benieuwd hoe jij het vindt!

Liefs,

Sonja van OpstapmetLisa.nl

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!