fbpx

Ga jij dit weekend carnaval vieren? Wat wordt er dan eigenlijk gevierd?

carnaval vieren

Toen ik na een paar jaar op Mauritius te hebben gewoond weer naar Nederland kwam, heb ik een paar jaar in Tilburg gewoond. En als je ergens gaat wonen dan moet je je aanpassen. Je blijft natuurlijk jezelf maar je past je aan naar de gewoontes en gebruiken van het land waar je woont of de streek waar je woont. Want Tilburg ligt natuurlijk gewoon in Nederland, maar wel in een andere provincie dan waar ik opgegroeid ben. En één van die dingen waar ik graag aan meedeed is carnaval vieren. Tijdens carnaval is het geen Tilburg meer maar Kruikenstad. En als je dan dagenlang alleen maar aan het feesten (en zuipen) bent, vergeet je bijna dat het een Christelijk feest is.

Iedereen gaat los met carnaval

Want geloof me, iedereen gaat echt los met carnaval. Er wordt ook gezegd dat veel relaties de carnavalsperiode niet overleven. Als je ziet wat er gedronken wordt en hoe erg sommige mensen zich dan laten gaan, verbaast het me niks. Ik vond het leuk om me te verkleden en gewoon lol te hebben met mijn vriendinnen zoals ik dat ieder weekend had. Alleen nu dan dagen achter elkaar. En ja, de volgende dag moest er gewoon gewerkt worden. Sommige mensen doen dit met een flinke kater en anderen komen letterlijk net de kroeg uitrollen. Het mooie is dat niemand er wat van zegt, omdat het merendeel van de mensen brak op zijn werk zit.

Wat is het eigenlijk?

Maar carnaval heeft een veel diepere betekenis. Zo weet ik dat mijn moeder de 40 dagen voor Pasen altijd vast. En met vasten is het niet dat zij niks eet, maar zij eet dan bijvoorbeeld 40 dagen geen vlees. Veel mensen op Mauritius drinken en roken dan 40 dagen niet. En waarom 40 dagen? Dit heeft te maken met de 40 dagen dat Jezus in de woestijn vastte. Het vasten begint op aswoensdag en eindigt bij Pasen. En de drie dagen voor aswoensdag wordt carnaval gevierd. Je hebt dan drie dagen dat je nog even helemaal los kunt gaan voordat het vasten begint. Nou in de tijd dat ik in Tilburg woonde heb ik niemand zien vasten haha.

Geen carnaval in Zoetermeer

Mijn dochters zitten op een katholieke school, maar we wonen in Zoetermeer. En in Zoetermeer wordt geen carnaval gevierd. Op school wordt daar dit jaar ook niks mee gedaan. Meestal wordt het ene jaar carnaval gevierd en het andere jaar Valentijn. Dit jaar is het dus een Valentijnsdisco. Het maakt de kinderen ook allemaal niet uit, als ze maar een feestje hebben. En hoewel ikzelf geen kerkganger ben, ben ik wel katholiek gedoopt en mijn kinderen ook. Dus ik vind het wel belangrijk om ze hier iets van mee te geven. Ik leg ze dan ook altijd uit wat al deze dagen betekenen en waarom ze gevierd worden. En wat ze er later mee doen, moeten ze zelf weten. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze net als hun moeder nooit vasten maar wel feesten met carnaval.

Ga jij dit weekend carnaval vieren?

En stiekem vind ik het wel jammer dat hier geen carnaval wordt gevierd. Want ook voor kinderen is het superleuk. Je hebt met carnaval altijd een carnavalsoptocht met prachtige praalwagens. Je kijkt je ogen echt uit. En welk kind vindt het nou niet leuk om drie dagen lang verkleed door het leven te gaan en feest te vieren. Ik weet niet of ik het nog trek zoals ik dat deed toen ik begin twintig was. Maar een avondje carnavallen is wel heel erg leuk en gezellig. Sommige mensen maken echt werk van hun outfit en ik geniet ervan om alle creaties te bekijken (uiteraard onder het genot van een drankje). Maar helaas.

Misschien ga ik wel een keer als de meiden wat groter zijn met ze naar het zuiden des lands om ze eens te laten zien hoe het échte carnaval eruit ziet. Tot die tijd bekijk ik de foto’s in mijn tijdlijn op Facebook en Instagram wel.

Vier jij carnaval? En waar en hoe vier jij carnaval?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!