Dag peuter ik ga je missen

En toen was het bijna zover. Geen baby meer, geen dreumes meer en geen peuter meer. Nee, in dit huis hebben we straks alleen nog ‘grote meiden’ en één daarvan is een kleuter. Een nieuwe fase met weer nieuwe belevenissen. Een klein meisje dat steeds groter wordt en straks vijf dagen naar school gaat. gelukkig de eerste twee jaar maar drie hele dagen en twee ochtenden. Maar wat zal het wennen zijn. Dag peuter ik ga je missen! Waarom? Dat lees je hieronder.

Ze praten zo leuk

Als ze nog zo’n klein peutertje zijn, hebben ze zo’n leuk eigen taaltje. Niemand begrijpt wat ze zeggen, behalve papa, mama en broertjes en zusjes. Bij ons was het zelfs zo dat Alex en ik af en toe echt niet begrepen wat Jenna zei. Gelukkig was daar Marley, want zij begrijpt alles wat haar zusje zegt. Zo apart, maar die twee hebben blijkbaar weinig (echte) woorden nodig.

Eigenlijk moet je je kinderen verbeteren als ze iets niet goe uitspreken. Toch? Maar soms zeggen ze een woord zo leuk. Marley heeft als peuter heel lang gevraagd of ze mijn koffie mocht hoeren in plaats van roeren (oeps!). Toen ze bijna naar school ging zijn we haar uit gaan leggen dat het roeren is. En Jenna zei heel lang loele in plaats van roeren. En zo kan ik nog veel meer grappige woorden opnoemen. Ik heb veel van die woordjes opgeschreven, zodat ik het ze later kan vertellen en we er samen om kunnen lachen. wat zal dat kindertaaltje missen…

Ze zijn nog zo eerlijk en onschuldig

“Goedemorgen schatje”. “Goeiemorgen mama”. “Krijg ik een kusje?”. “Nee mama je moet eerst je tanden poetsen want je stinkt uit je mond”. En bedankt hè! Of naast iemand staan in de winkel en jouw kind dat dan heel hard zegt: “ieeeeuuuww het stinkt hier, mama!”. Dan wil je toch door de grond zakken als moeder. Maar aan de andere kant is het zo heerlijk dat  ze nog zo eerlijk zijn. Zodra ze naar school gaan verandert dat. Als ik nu vraag of de meiden een stiekem een snoepje hebben gepakt dan zegt ze nog braaf dat dat zo is. Of ze komt naar me toe en zegt dat zij en haar zus stiekem een snoepje hebben gepakt. Dan kan je toch niet boos worden?!

Ze vinden het heerlijk om te knuffelen

Nu is onze peuter wel een echte knuffelkont, maar uit ervaring weet ik dat het knuffelen toch wat minder wordt als ze naar school gaan. Ze knuffelen dan meer met de juf (Marley wel in ieder geval). En hebben het te druk met vriendjes en vriendinnetjes, buiten spelen en ga zo maar door. Maar na een tijdje naar school gaan en knuffelen met de juf, komen ze erachter dat de knuffels van mama toch het lekkerst zijn (sorry, juf). En dat het soms best wel lekker is om nog bij mama op schoot te zitten. En ook al geniet ik van alle knuffels die ik krijg, die mollige peuterarmpjes (nog iets wat gaat veranderen) geven toch een speciale knuffel en dus geniet ik daar nog even met volle teugen van.

Ze zijn de hele dag bij je

In het begin doen ze in de middag nog een dutje. Maar op een gegeven moment is dat over en ben je de hele dag samen met je peuter. En misschien denk je af en toe dat het lastig is, maar geloof me je gaat het missen. En dus geniet ik nog van het gezellig samen ontbijten en lunchen, samen fruit eten, boodschappen doen, saampjes shoppen, gezellig koffie drinken in de stad, ontbijten bij de Praxis (haar favoriete uitje), samen de hond uitlaten en ga zo maar door.

Over 1,5 week moet ik het allemaal alleen doen. En er zijn genoeg momenten geweest dat ik dacht dat het heerlijk zou zijn als ik straks gewoon alles snel kan doen en niet hoef te wachten totdat mevrouwtje eindelijk de keuze heeft gemaakt welke schoenen ze aan wil. Ik weet zeker dat ik het ga missen. Straks moet ik alles alleen doen. Zo ongezellig!

De wereld ontdekken

Elke leeftijd heeft zijn charmes. Voor- en nadelen. Maar de peutertijd is echt een hele leuke periode. Je kindje wordt steeds wijzer. Gaat steeds meer de wereld ontdekken en wordt steeds zelfstandiger. Alles is interessant. Prachtig om te zien en mee te maken. Soms ook moeilijk, want als moeder wil je nou eenmaal moederen. Voor je kindje zorgen en alles voor ze doen. Maar je moet ze loslaten, ze moeten zelfstandig(er) worden en de wereld ontdekken. Je peuter wordt een kleuter en gaat straks naar school, bij vriendjes en vriendinnetjes spelen, naar kinderfeestjes, buitenspelen, naar zwemles en ga zo maar door. Dan kan je als moeder niets anders doen dan loslaten (en een hobby zoeken).

Dag peuter ik ga je missen

Ik heb genoten van de peutertijd en ik zal mijn peuter vreselijk gaan missen. Maar ik kijk uit naar mijn kleuter. Hoe zal dit kleutermeisje zich gaan ontwikkelen? We gaan het zien. Ik weet dat het ook heel leuk is om een kleuter in huis te hebben. Maar ik weet ook dat je die kleuter af en toe achter het behang wilt plakken. Dus nú geniet ik nog even van mijn peuter…..

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.