fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De eerste week thuisonderwijs | Tante Truus Kan Alles

eerste week thuisonderwijs

Dit is toch wel echt een rare week. Zondag kregen we te horen dat de kinderen de komende drie weken thuis zijn. Best een heftig besluit en ik ben heel benieuwd hoe die drie weken er uit zullen zien. Ik vind het namelijk wel belangrijk dat ze schooldingen blijven doen al is het alleen maar om de structuur erin te houden. Gelukkig denkt school hier net zo over en ik kan maandagmiddag voor beide meiden een pakket ophalen. En dan ben ik ineens naast mama ook even juf. In deze terugblik lees je hoe de eerste week thuisonderwijs is gegaan.

Maandag

Omdat dit besluit op zondagavond bekend werd gemaakt is er vandaag nog geen lesmateriaal beschikbaar. Logisch natuurlijk. Daarom heb ik zelf die avond nog wat werkbladen van internet geplukt. Want ook al zijn de meiden thuis, het is geen vakantie. Ik wil dan ook dat ze in het schoolritme blijven. En ik vind het ook prettig om zelf in dit ritme te blijven zodat ik tussendoor ook nog wat kan werken. Al in de loop van de middag krijg ik bericht van school dat de leerkrachten druk bezig zijn geweest met lespakketten en dat we de pakketten in de middag al op kunnen halen. Top gedaan!

eerste week thuisonderwijs  plekje in de kast gemaakt voor alle boeken
Een plekje in de kast gemaakt voor alle boeken en schriften van school

De meiden en ik zijn rond een uur of 9 begonnen met de ‘schooldag’ en tegen enen waren we klaar. Tussendoor hebben we gewoon een kleine pauze gehad en hebben de meiden lekker buiten gespeeld. We hebben ook filmpjes gekeken en ik heb voorgelezen. Dit was een prima dagje en de meiden vonden het ook prima. School eindigt normaal om 15:00 uur maar ik moet ook nog mijn eigen werk doen dus ik streef ernaar om iedere dag het schoolwerk in de ochtend af te hebben.

Dinsdag

Vandaag dan de eerste soort van echte schooldag met echt schoolwerk. We beginne met rekenen omdat dit niet Marley haar favoriete vak is en dan heeft ze het maar gehad (en ik ook). Echt gezellig was het niet, maar na het rekenen hebben de meiden even pauze en gaan even een frisse neus halen. Daarna zijn ze weer lekker vrolijk en kunnen we verder met de rest. Ik wissel het schoolwerk wel af, zodat het niet alleen maar rekenen, taal en schrijven is. En dat werkt goed. We weten nu van alles over nesten en eieren van vogels. Het ‘Beleef de lente programma’ van de Vogelbescherming is leuk en educatief. Dus morgen gaan we door met de les over voedsel en snavels.

eerste week thuisonderwijs geschiedenisles
Samen de geschiedenisles bekijken

Alex is vandaag en morgen vrij dus hij is in de middag met de meiden een stuk wezen fietsen zodat ze wat lichaamsbeweging hadden en lekker buiten waren. Het was prachtig weer zo met dat zonnetje. Morgen mag hij even ‘meester papa’ zijn zodat ik even wat werk kan doen. Ik heb maandag en vandaag ook wel wat kunnen doen, maar het is toch veel tussendoor en dat werkt niet helemaal top. En werken in de avond wil ik beperken, want ik kom niet in slaap als ik lang doorwerk.

Woensdag

Dag drie alweer van het thuisonderwijs en ik moet zeggen dat het eigenlijk best goed gaat. Oké, ik kom niet echt aan mijn eigen werk toe, maar sinds twee weken is het toch al dramatisch met opdrachten. En deze week trekken een aantal opdrachtgevers zich terug. Begrijpelijk, maar ik baal wel natuurlijk. Dus dan maar overdag de focus op de meiden en in de avond aan mijn bedrijf werken.

eerste week thuisonderwijs pindaslinger maken
Druk bezig met een pindaslinger voor de vogels

Vandaag hebben we weer een vogelles en nu leren we alles over voedsel. Wat eten vogels en waar vinden ze dit voedsel. Reuze interessant weer. In de middag gaan de meiden dan ook pindaslingers maken voor de vogels. Nou ja, de meiden. Alex doet ook mee dus aan het einde van de dag hangen er drie pindaslingers in de tuin en spotten we al snel het eerste koolmeisje dat komt smullen. Superleuk!

Donderdag

Naast de reguliere lesstof van school en de vogelles, staat er vandaag ook een gymles op het programma. De gymjuf van de meiden heeft een YouTube filmpje opgenomen en de meiden doen lekker mee. Na de les doen we met zijn vieren nog even 10 push-ups en dan kunnen we weer verder met de taallessen. Even lekker deze afwisseling. En nu ik niet naar de sportschool kan, ook voor mij wel goed om met de meiden mee te bewegen. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik eet me een slag in de rondte de laatste dagen. En niet alleen maar groente en fruit haha. Dus vanaf nu gaan we wat meer bewegen!

eerste week thuisonderwijs gymles via YouTube
Superleuk dat de meiden via Youtube gymles krijgen

Ik merk wel dat ik echt nog moet wennen aan dit nieuwe ritme. Het huishouden ligt een beetje op zijn gat en ik ben best moe. Dus lekker op tijd naar bed en morgen gaan we er weer tegenaan.

Vrijdag

Vandaag is de verjaardag van mijn vader. En de laatste jaren kon ik deze dag steeds beter hebben, maar vandaag niet. Het zal ongetwijfeld door het hele corona-gebeuren komen. Ik moet echt nog wennen aan het nieuwe ritme met school-werk-huishouden en ik maak me zorgen om mijn moeder die alleen in haar huis op Mauritius zit en waar nu ook de eerste corona-gevallen bekend zijn gemaakt. Ik heb steeds maar het gevoel van ‘was je maar hier, pap’. Maar helaas. De meiden en ik doen het dan ook lekker rustig aan vandaag.

eerste week thuisonderwijs gymles buiten
Even lekker naar buiten en een frisse neus halen

In de loop van de ochtend gaan de meiden en ik even naar het schoolplein. Er is dan niemand dus kunnen ze even een frisse neus halen. We besluiten om een potje te voetballen en we hebben de grootste lol. Dit had ik echt even nodig en de meiden ook. Daarna kunnen we vol goed moed weer aan het schoolwerk. Als we dan rond een uurtje of twee klaar zijn, ben ik er ook echt klaar mee voor deze week. Deze eerste week thuisonderwijs is goed gegaan, maar ik kan je zeggen dat ik behoorlijk moe ben. Voor de meiden is het toch ook wel wennen om nu van hun moeder les te krijgen in plaats van de juf. Maar zoals met alles praten we erover en gelukkig vinden ze het wel heel leuk.

Zaterdag

Vandaag is het heerlijk weer en besluit ik lekker met de meiden in de tuin te gaan rommelen. Ik maak alvast een begin met het zomerklaar maken van de tuin. Even snoeien, onkruid wieden, vegen en ga zo maar door. De meiden helpen ook een beetje en het is zo lekker in dat zonnetje.

Het effect van een week thuisonderwijs
Het effect van een week thuisonderwijs 😜

Ik draai ook wat wasjes, want dat is een beetje blijven liggen deze week. Zoals ik al eerder zei, moet ik echt even wennen aan dit nieuwe ritme. Maar volgende week gaat dit vast goed komen. We zullen ook wel moeten, want ik denk dat dit nog wel even gaat duren. Voorlopig is er nog geen daling van corona-gevallen en sterftegevallen.

Zondag

Vandaag schijnt ook het zonnetje weer lekker. Het is wel een stuk frisser dan zaterdag. Maar in de tuin is het prima vol te houden. Even wat natuurlijk vitamine D opsnuiven. Maar eerst even nog wat was wegwerken, de badkamer en slaapkamers schoonmaken. Ook vandaag krijg ik weer hulp in de tuin. Marley vermaakt zich op TikTok, terwijl Jenna en ik lekker bezig zijn. Als het tijd is om te koken ben ik nog niet helemaal klaar, maar de zon gaat komende week ook weer schijnen dus dan komt het helemaal goed.

Lekker in de tuin bezig geweest.
Lekker in de tuin bezig geweest. Laat dat zonnetje maar komen!

Na het eten dek ik de tafel voor maandagochtend. Nog geen idee hoe de ochtend eruit gaat zien, want we krijgen maandag pas het nieuwe schoolwerk voor de week. Daar baal ik wel een beetje van, want ik ben nu eenmaal van de planningen maken en dat kan ik vanavond dus niet doen. Ik heb daarom bedacht dat we dan maar met een gymles beginnen en dan hoop ik voor de middag al een mailtje te hebben met het nieuwe schoolwerk voor de komende week. En ik ga weer lekker op tijd naar bed. Dit keer niet met Netflix, maar lekker een boekje lezen. Ik ben benieuwd wat de komende week ons gaat brengen….

De eerste week thuisonderwijs

Ik vond het een pittig weekje. Niet om de kinderen 24/7 thuis te hebben. Nee, daar geniet ik alleen maar van. Na iedere schoolvakantie baal ik altijd dat ze weer naar school moeten. Maar het schoolwerk in combinatie met mijn eigen werk en het huishouden is wel een dingetje. Daar moet ik nog even een goede modus in zien te vinden. Het thuisonderwijs gaat echt heel goed. De meiden werken best wel door en ik zorg voor voldoen afwisseling om het ook leuk te houden. Maar mijn eigen werk lijdt er wel onder. Dat is natuurlijk vervelend en ik zou er enorm van kunnen balen, maar het is even niet anders dus accepteer ik liever dat het zo nu is. Focus ligt op de dames.

Komende week ga ik kijken hoe ik overdag meer tijd voor mijn werk kan creëren. Want in de avond wil ik niet meer zoals het begin van vorige week, uren werken. Komt vast goed. En zo niet, dan is het ook goed. Ik ga niks forceren en ik ga ook geen stress creëren, want dat is zonde van mijn energie en ik wil het gezellig houden thuis 😉

Hoe was jouw week in deze nieuwe en gekke situatie? Kan jij al een beetje je draai vinden?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!