fbpx

De kinderen gaan weer naar school. Hoe dan?

De kinderen gaan weer naar school

Dinsdagavond heb je weer kunnen kijken naar een persconferentie van premier Rutte. Hij vertelde dat de meeste maatregelen in de strijd tegen het coronavirus verlengd worden, maar dat er wel wat versoepeling komt. Namelijk voor de kinderen. De kinderen gaan weer naar school. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Op 11 mei zullen we het merken. En we horen het natuurlijk al een stuk eerder van de scholen. Maar ik kan het niet laten om erover na te denken. Hoe ziet school er in een 1,5 meter maatschappij uit?

De 1,5 meter maatschappij

Sorry dat ik het zeg, maar dat zinnetje krijg ik mijn strot gewoon niet meer uit. Ik begrijp het belang van die 1,5 meter echt wel en ik hou me er ook netjes aan. Maar man, wat zal ik blij zijn als we niet meer zo na hoeven te denken als we een stap buiten de deur zetten. Ik heb de afgelopen dagen last van hooikoorts en blijf binnen, want misschien is het wel geen hooikoorts (zeker wel hoor), maar ik wil geen risico lopen dat ik anderen ziek maak.

Mijn kinderen mochten weleens buiten de tuin spelen, maar alleen met elkaar en moesten afstand houden van andere kinderen. Ik ben blij dat ze nu weer gewoon buiten kunnen spelen. Want hoe gek ze ook op elkaar zijn, op een gegeven moment zijn ze er ook wel klaar mee om alleen maar samen of alleen te spelen. Nu hopen dat het aantal besmettingen afneemt, de druk van de ic’s omlaag gaat en er steeds meer ruimte komt voor iedereen. Dan kunnen we met een groot feest afscheid nemen van die 1,5 meter maatschappij. Want man, wat mis ik het knuffelen met en een kus geven aan de mensen die ik lief vind.

Het nieuwe normaal op school

Nog zo’n zinnetje: het nieuwe normaal. Wat niks anders betekent dan de 1,5 meter maatschappij. Ook weer iets wat ik en iedereen gewoon zullen moeten accepteren, want ik denk dat het ‘oude normaal’ voorlopig nog niet in zicht is. Hoe hanteer je het nieuwe normaal op school. Goed, kinderen hoeven die 1,5 meter niet te hanteren. Maar wel met de leerkracht. Toch? En leerkrachten onderling ook. Toch?

Scholen zullen verboden zijn voor ouders. Logisch, want anders lopen we elkaar en de leerkrachten alsnog te besmetten. En nou heb ik het geluk dat mijn kinderen binnen een paar minuten van thuis in de klas kunnen zitten. Ook zijn ze groot genoeg om alleen naar school te gaan. Maar hoe gaat dit straks met kinderen die niet rondom de school wonen? En kinderen die te klein zijn om alleen naar school te gaan? Hoe gaat dit op het schoolplein waar straks allemaal ouders staan die hun kinderen naar school brengen en weer ophalen?

Hoe dan?

De kinderen gaan weer naar school. Hoe dan? Het antwoord op deze vraag laat nog even op zich wachten. Iedere school bepaalt hoe zij het in gaan regelen. Het zal in grote lijnen allemaal wel hetzelfde zijn. Pas als er meer bekend wordt gemaakt door de scholen kunnen wij als ouders bekijken hoe wij het gaan doen. Want als mijn ene kind in de ochtend naar school moet en de ander in de middag, blijft het lastig om te werken en mijn uren te maken. Mijn kinderen zijn groot genoeg om zichzelf even te vermaken. Maar als je thuis een kleuter hebt is dit toch anders. Of gaan ze dat andere dagdeel dan naar de opvang? Opa en oma kunnen en mogen namelijk nog niet oppassen.

Nog zoveel vragen

Ik begrijp heel goed dat het allemaal een kwestie van wennen is. Het komt ook echt wel weer goed allemaal. Maar wanneer? Komt er straks weer een piek in het aantal ziektegevallen omdat de kinderen naar school gaan en ouders toch weer te dicht bij elkaar staan? Wordt iedereen toch wat makkelijker als het gaat om het hanteren van de regels? En hoe zit dat nou met opa en oma? Want ik hoorde Rutte zeggen dat de ouderen vanaf 70 jaar nog geen bezoek mogen ontvangen. Maar de opa’s en oma’s van onze kinderen zijn halverwege de 60? Oma is nog geen 70, hartstikke gezond, sportief en fit. Mogen we oma dan nog steeds niet bezoeken? Ook niet met 1,5 meter afstand? En er zijn opa’s en oma’s die nog jonger zijn. Mogen die nog steeds hun kleinkinderen niet zien? Er is gewoon nog (te)veel onduidelijk.

Zoals je merkt heb ik nog veel vragen. Veel antwoorden zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid, maar niet alle vragen krijgen daar een antwoord. Er zit niks anders op dan gewoon rustig af te wachten en het wederom op ons af te laten komen. We zullen hier later misschien antwoorden op krijgen en misschien ook niet. Voor nu hou ik me gewoon netjes aan alle regels en kijk uit naar de dag dat we weer vrij zijn en vrij kunnen leven met alle mensen waarvan we houden dicht bij ons. Een droom die hopelijk snel werkelijkheid wordt….

Wat vind jij ervan dat de kinderen op 11 mei weer naar school gaan?

Deel op:

2 gedachten over “De kinderen gaan weer naar school. Hoe dan?”

  1. Ik denk dat er vast wel een oplossing gevonden wordt. Bijvoorbeeld dat de klassen niet allemaal tegelijk beginnen, zodat de ouders ook niet massaal op hetzelfde tijdstip buiten het schoolplein hoeven te staan wachten. (En anders blijven ze toch lekker in hin autootjes zitten? Al die ouders hier achter komen met de auto, waardoor het rond schooltijd bomvol staat met verdomde auto’s op het voetpad, de brug, dubbelgeparkeerd in de straat… sorry, pet peeve… :P) Ik zie het wel zitten dat de laagste klassen bijvoorbeeld om 8.15 beginnen, dan klassen die om 8.30 beginnen en dan een laatste lading van 8.45. Kan je herhalen, als er meer of grotere klassen zijn.
    Geef scholen ook even de kans om een oplossing te vinden. Denk je dat alle leraren dan soms staan te springen dat ze weer open mogen, terwijl de bussen en het OV langzaam weer vollopen?

    1. Hier is het opgelost met hele klassen, maar niet iedere klas die iedere dag naar school gaat. Zo gaat mijn oudste (groep 6) drie dagen naar school en de jongste (groep 3) twee dagen. Op deze manier hoeven niet alle leerkrachten iedere dag op school te zijn en zijn er per dag minder ouders die kinderen naar school brengen. Prima oplossing dus! Ik heb nog wel iedere dag een kind thuis, maar één kind is altijd een stuk rustiger en minder tijdrovend dan met twee kinderen. Dus iedereen is blij op deze manier 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!