De kracht van kleur – Kleur resoneert

Afgelopen maart ontving ik een bijzondere custom opdracht van Jolanda (een klant). Omdat ik meteen geboeid was door dit gave verzoek, kwam ik met haar in gesprek over kleuren en kleurgebruik. Ik vond het mooi om ook via haar te horen hoe kleuren een mens kunnen beïnvloeden en begreep haar missie om mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen meteen. Ze vertelde me over de kracht van kleur

Onbewust word je door kleuren beïnvloed

Wist je dat in jouw dagelijks leven kleuren belangrijker zijn dan je misschien denkt? Wanneer je bijvoorbeeld een bosje bloemen voor jezelf koopt of een kledingstuk, kies je meestal een kleur op gevoel en wanneer deze goed is gekozen, heeft het vast een fijne uitwerking op je humeur. Onbewust word je door kleuren beïnvloed en kunnen bepaalde kleuren je rust brengen en wellicht zelfs bijdragen aan een verhoogd zelfvertrouwen en energielevel. Dat is de kracht van kleur.

Verschillende tradities en kleur

Er zijn veel verschillende wetenswaardigheden rondom kleuren en kleurgebruik. Sommige tradities gaan ver terug in de tijd. Andere overtuigingen zijn weer wat recenter. Kijkend naar Yoga bijvoorbeeld; de Chakra’s hebben kleuren toegewezen gekregen die verwijzen naar een bepaald energiegebied in het lichaam. Zelfs het medicijnwiel bevat kleurinformatie die je kan laten zien welk totemdier* maar ook welke kleur het beste bij jou past.  

Welke kleur heeft effect op jou?

Ik heb een aantal interessante gebruiken, overtuigingen en ideeën over kleur en kleurgebruik voor je op een rij gezet.  

Groen

Groen staat symbool voor Balans en Harmonie. Deze kleur zie je vaak in combinatie met goud terug in de wellnesscentra. Groen is ook de kleur van de natuur, alleen al het bekijken van een stukje groene natuur kan een helende en ontspannende werking hebben. Groen staat ook voor openheid, betrokkenheid, verandering, overgave en acceptatie. Deze kleur geeft een zachte verkwikkende energie. Men zegt ook wel dat mensen met een groene of blauwe voordeur veelal kalme rustige mensen zijn.

Blauw

Blauw kan rust en vertrouwen scheppen. Het is ook een kleur die staat voor eerlijkheid en vriendelijkheid. Een kleur van luisteren, verdieping, zelfvertrouwen en open staan voor een ander. De blauwe edelstenen Turquoise en Lapiz Lazulli staan onder andere symbool voor creativiteit, relaties en een eerlijke communicatie.

Rood

Rood is de kleur van moed, wilskracht en energie. Rood wordt ook vaak de kleur van liefde en passie genoemd en kent een grote aantrekkingskracht. De kleur rood is dynamisch, warm en actief. Pas wel op met het dragen van rood tijdens een sollicitatie, je kan er wat afstand mee creëren richting een potentieel leidinggevende omdat rood ook dominantie uitstraalt. Volgens oude gebruiken gelooft men dat roodkleurige edelstenen (zoals de Rode Jaspis) de bloedsomloop stimuleren en kunnen helpen bij vermoeidheid.

Geel

Geel is één van mijn favoriete kleuren, je wordt instant vrolijk van de kleur geel. Hij vibreert en zorgt voor een hele positieve energie. Dit is ook de reden dat ik een zon gebruik in mijn logo. De zon maakt vrolijk en staat voor kracht, spontaniteit en optimisme. De kleur geel staat ook symbool voor wijsheid en persoonlijke groei. Geel is zo’n vibrante kleur dat je waarschijnlijk ook meer zin krijgt om iets te ondernemen en minder af te wachten. Gele edelstenen kunnen een positieve invloed hebben op zelfvertrouwen, avontuur en een goed humeur zoals de Bumblebee Jaspis.

Men zegt ook wel dat de drager van de gele Citrien positiviteit en rijkdom aantrekt

Paars

Paars is een hele spirituele kleur, een kleur van intuïtie. De kleur van gevoel, magie en tolerantie. Jolanda legt verderop in deze blog uit wat deze kleurfamilie voor haar betekent.

Het gebruik van kleur bij mijn ontwerpen

Voor de ontwerpen van Lucky sjaals, hoeden en omslagdoeken maak ik regelmatig gebruik van kleuren. De meeste stoffen verf ik zelf met de hand. Vaak in enkele stuks. Volgens de Tye Dye en Dipdye technieken. Vooral zijde is een fijne stof om te verven. Om kleuren zoveel mogelijk diepte te geven verf ik dezelfde stuk stof vaak meerdere keren. Dit zorgt ervoor dat de stof er intenser uitziet.

De kracht van kleur en mijn herinneringen

Bij het maken van kleurcombinaties haal ik veel inspiratie uit de natuur. Ik hoop de drager door verschillende kleur- en materiaalmixen het gevoel van avontuur te geven. Klederdracht en reizen hebben altijd al mijn interesse gewekt de felle en toch natuurlijke kleuren die afsteken bij ruwe eerlijke materialen trekken mij enorm aan.

Voor mij was een mooi inspiratievol moment een tocht met Criollo paarden door El Chaltèn (vlakbij het Gletsjerpark Lago Argentino) in Patagonië. We trokken, samen met de lokale bevolking, door rivieren, bergen en grote open vlaktes. De Gletsjermeren waren helderblauw. De zon lichtte hier en daar het landschap op waardoor de gele bloemen in het steppelandschap uitgelicht werden. Aarde- en zandtinten wisselden elkaar af met de verschillende tinten blauw en groen. Zwarte oude boomstammen en helder water met bruine rivierkeien.

De klederdracht van de lokale bevolking was prachtig, wijde broeken, baretten, felgekleurde bandana’s De paarden droegen geen zadel maar een schapenwollen dekje met daaronder een dik geweven kleed in aardetinten. Ik zag veel leer en zilveren accessoires. Veel donkere kleuren, gecombineerd met zandkleur, rood en blauw. Sober en toch uitgedost. Ruw en zacht tegelijkertijd. Eerlijke authentieke materialen. Tot op de dag van vandaag zijn deze belangrijke elementen een inspiratiebron voor mij.

Vooral de kleuren die ik zag betoverden mij omdat ze heel anders waren dan thuis.

De Bandana is een belangrijke sjaal binnen mijn collectie en wordt van oudsher gedragen door Cowboys en Gaucho’s ter bescherming tegen zand en stof, deze handige sjaaltjes heb je vast wel gezien in oude westernfilms. Ze worden ook wel “Wild Rags” genoemd. Momenteel zijn deze sjaals een echt style item dat als accent om de hals of in het haar gedragen kunnen worden.

Custom opdracht: zijden regenboog bandana

Bij Lucky Shh heb je de mogelijkheid om deze zijden sjaals customized te laten verven in de kleuren die jij wenst. Afgelopen maart kreeg ik hiervoor een interessante opdracht binnen van klant Jolanda en we zijn toen in gesprek geraakt. Jolanda vroeg namelijk om een zijden bandana in regenboogkleuren. Wat vrolijk en bijzonder! Ze heeft sinds kort een Facebook groep “Happiness of a Rainbow” en heeft een missie om anderen te helpen in hun kracht te gaan staan door middel van kleurgebruik.

Dit zijn Jolanda’s ervaringen tijdens het orderproces voor haar Customized sjaal en haar gedachten over kleur:

In maart had ik het idee voor een Buddha Bandana in regenboogkleurtjes. Ik besloot Roos van Lucky Shh een berichtje te sturen om te kijken of ze zoiets kon maken. Ze vond het een leuke uitdaging en ging er voor. Tijdens het proces werd ik betrokken d.m.v een filmpje en toen hij af was een foto. En oooh wat was hij ontzettend gaaf! Ik was opslag verliefd!

De reden dat ik een Regenboog Bandana liet maken is om dat de regenboog een mooi positief familiesymbool is bij ons thuis. Daarnaast ben ik dol op kleding in allerlei kleurtjes. De Bandana komt goed van pas en wordt nog altijd met veel plezier gedragen omdat ik hem bij veel outfits kan combineren. Ik ben dus mega tevreden over de geweldige samenwerking hoe een wensitem werkelijkheid werd. Daarnaast raakte Roos en ik samen in gesprek tijdens de samenwerking en deze bijzondere aanvraag.

Een regenboog heeft een positieve, vrolijke en goede energie

Een regenboog heeft een positieve, vrolijke en goede energie. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door kleuren en de kracht van kleur. Hierdoor besloot ik dat ik graag mensen wil helpen het beste uit zichzelf te halen wanneer ze vast zitten. De studie die ik hiervoor deed heeft mij inzichten gegeven hoe je door middel van kleur van binnen naar buiten kunt communiceren. Ik heb in deze studie geleerd wat Powerkleuren en Balanskleuren zijn. Wanneer je de juiste kleuren draagt kan dat helpen om in je kracht te staan en bijna moeiteloos meer uit jezelf te halen.

Mijn powerkleur is Lila die staat voor spirituele ziel. Een gevoelskleur. Mijn balanskleur is Okergeel. die staat voor invloedrijke wijze; deze kleur laat zien wie je bent en waar je voor gaat.

Wanneer je jouw persoonlijke kleuren hebt gevonden kan je ze apart of in combinatie met elkaar te dragen. Daardoor kan je terug in balans komen en dit helpt je op een juiste manier te combineren. Het is mijn missie om mensen hiermee te helpen de juiste keuzes te maken. Ik vind het fijn om te zien dat mensen door middel van juist kleurgebruik zichtbaar worden en dat het ze helpt om te gaan staan voor wie ze zijn en terug in hun kracht komen te staan. Het is leuk om te zien dat mensen met de juiste kleurkeuze weer kunnen stralen vol zelfvertrouwen.

Elkaar inspireren

Dit is een mooi voorbeeld hoe klanten en persoonlijk klantcontact inspirerend kunnen werken op de maker. Ik kwam erachter dat de regenboog spiritueel gezien symbool staat voor hoop en verbinding. Dat de regenboog de mensen vrolijk maakt door zijn magische aantrekkingskracht. Ik heb veel plezier beleefd aan het maken van deze Lucky Badana en er daarom ook voor gekozen om deze sjaal vast in het assortiment op te nemen. Ik wil langs deze weg Jolanda bedanken voor de bestelling en wens haar veel plezier met haar Lucky Bandana. En ook wens ik haar heel veel succes met haar nieuwe bedrijf!

Liefs,
Roos van Lucky Shh

*) in mijn volgende blogs vertel ik je meer over totemdieren en krachtsymbolen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.