fbpx

Zomervakantie 2022: Vier een Egyptische zomervakantie in het Rijksmuseum van Oudheden

Egyptische zomervakantie

Deze zomervakantie kan je in het Rijksmuseum van Oudheden genieten van een Egyptische zomervakantie. Er zijn maar liefst drie extra familietentoonstellingen, vier gratis kindercolleges over het oude Egypte én speciale kinderroutes. En het leuke is dat het museum van vanaf 1 juli gratis is voor alle kinderen t/m 18 jaar! Ik was op zaterdag 2 juli bij de feestelijke opening van de Egyptische zomervakantie en als groot fan van dit museum heb ik me weer enorm vermaakt. Maar ook de meiden waren helemaal in hun element.

Avontuur langs de Nijl

Dit is een hele leuke doe-tentoonstelling. Je bent namelijk vooral veel aan het doen. Van het zelf schrijven van hiërogliefen tot het bouwen van een piramide. Met een Nijlgids in je hand ontdek je alles over de Nijl, vroeger en nu. Het avontuur langs de Nijl brengt je namelijk niet alleen maar de verhalen van vroeger, maat laat juist ook zien hoe belangrijk de rivier vandaag de dag nog steeds is voor miljoenen mensen.

“Wist je dat vandaag de dag maar liefst 11 landen en 433 miljoen mensen het water van de Nijl gebruiken?”

Doen is altijd een leuke manier om iets te leren en mijn kinderen vonden dit dan ook de leukste voorstelling. Ze waren lekker bezig en ik kreeg ze bijna niet weg. Dit is een hele leuke familietentoonstelling, leuk voor jong en oud.

Avontuur langs de Nijl is te zien of eigenlijk te doen van 3 juli t/m 4 september en geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Op zoek naar Toetanchamon

Deze familietentoonstelling was vorig jaar al te zien en is deze en volgend jaar zomer, wegens succes opnieuw te bewonderen. Samen met archeoloog Howard Carter en zijn onderzoeksteam ga je aan de slag. Er is bijvoorbeeld slim speurwerk nodig om de ingang van Toetanchamons geheime, drieduizend jaar oude graf te vinden. Met behulp van opdrachten, spelletjes, films en verhalen zoek je mee in de Egyptische Vallei der Koningen. Naast het zoeken naar het graf van Toetanchamon, leer je heel veel over deze farao. En je doet allerlei proefjes in het mummie-lab.

Ook dit is een hele leuke en leerzame familietentoonstelling. En dan bedoel ik niet alleen voor de kinderen, ook de volwassen begeleiders zullen hier veel van opsteken. Het is ook weer lekker bezig zijn en zo van alles ontdekken over deze beroemde farao. Wij zijn vorig jaar ook naar deze tentoonstelling geweest en hebben ons allemaal prima vermaakt. Het was echt heel leuk en de kinderen hebben het er nog over! Ik maakte toen nog wekelijks een vlog en de vlog in het museum kan je hieronder terugkijken.

Op zoek naar Toetanchamon is te zien van 3 juli 2022 t/m 3 september 2023 en ook geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

De papyrus van Qenna

Het ‘dodenboek’ van Qenna is een Egyptische papyrusrol van meer dan zeventien meter lang en ruim drieduizend jaar oud. Het staat vol met magische spreuken, afbeeldingen van goden en symbolen. In deze tentoonstelling voor jong en oud is het kleurrijke manuscript als één doorlopend geheel te zien. Dat is voor het eerst sinds de aankoop in 1835. Het is de langste papyrus uit de museumcollectie en in de afgelopen drie jaar is gewerkt aan de restauratie ervan.

Voor wat kleinere kinderen misschien niet heel interessant, maar zeker leuk om er eens langs te lopen. Heel bijzonder om te zien.

De papyrus van Qenna is een kleine tentoonstelling die t/m 4 september te zien is.

Summer School Egypte

Op woensdag 27 juli, 3, 10 en 17 augustus van 14:00 tot 15:00 uur zijn er gratis kindercolleges over Egyptische goden en koningen, de Nijl, zelf hiërogliefen schrijven en feest vieren in het oude Egypte. Het leuke is dat je ook online mee kan doen met Summer School Egypte via een livestream. Hier moet je je wel vooraf voor aanmelden en dit kan via rmo.nl/summerschool.

Lichtshow

De meer dan tweehonderdjarige geschiedenis van het museum komt tot leven in een spetterende lichtshow op de échte Egyptische tempel in de centrale hal van het museum. Deze wervelende lichtshow is echt wel heel bijzonder en indrukwekkend. Het vier minuten durende spektakel is tijdens de zomervakantie dagelijks te zien om 11.30 en 13.30 uur. Om 15.30 uur draait er een versie speciaal voor kinderen.

Egyptische zomervakantie - Lichtshow
©RMO

Vier een Egyptische zomervakantie in het Rijksmuseum van Oudheden

Wil jij met je kinderen naar het Rijksmuseum van Oudheden en genieten van een Egyptische zomervakantie? Hieronder vind je alle info over het museum.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag | 10.00 – 17.00 uur. Tijdens schoolvakanties is het museum ook op maandag open.

Entreeprijzen museum

Volwassenen (incl. audiotour): € 14
Kinderen t/m 18 jaar (incl. audiotour): gratis
Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Ver. Rembrandt, ICOM (incl. audiotour): gratis

Bezoekadres museum

Rapenburg 28, 2311 EW Leiden

Overige info

Alle overige info over het Rijksmuseum van Oudheden is te vinden op de website van het museum.

Fijne vakantie!

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!