fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

5x Waarom je fotocamera leren kennen

fotocamera leren kennen

Heb jij een mooi fototoestel in huis, maar staat deze nog altijd op de ‘automatische’ stand? Dan kan ik je misschien overhalen om je fotocamera écht te leren kennen. Je kan namelijk veel meer invloed uitoefenen op hoe de foto er uiteindelijk uit komt te zien. Nu we meer thuis zitten heb je mogelijk meer tijd om je fototoestel eens goed te gaan gebruiken. En als je dat eenmaal onder de knie hebt, heb je er voor altijd profijt van. Dus waar wacht je nog op? Je fotocamera leren kennen is juist nu zo leuk!

1. Je hebt tijd om de handleiding van je fotocamera erbij te pakken

Misschien heb je nu eindelijk de tijd om de handleiding van je fotocamera eens van zijn stof te ontdoen. Heb je deze niet meer in huis? Dan heeft bijna elk merk wel de handleidingen online staan. Het is natuurlijk niet te doen om alles door te lezen. Je kan beginnen met het opzoeken van de basisfuncties (zoals ISO, diafragma en sluitertijd). Het is handig als je weet hoe je deze kan veranderen en zo je foto zelf kan beïnvloeden.

2. Tijd om online informatie over fotografie en fotografiecursussen te lezen

Zijn termen als ISO, diafragma en sluitertijd nog onbekende termen voor je? Geen probleem! Er is momenteel zoveel informatie online te vinden. Je hoeft maar op google te zoeken en je vindt er genoeg informatie over. Persoonlijk vind ik dat Vink Academy een fijne, heldere uitleg geeft. Veel fotografen hebben een online cursus ontwikkeld. Voor elk ervaringsniveau is er wel een cursus beschikbaar. Ga eens op zoek en kijk welke cursus bij jou lijkt te passen en binnen jouw budget valt.

3. Tijd om te oefenen

Het leren kennen van je fototoestel en hoe je de foto krijgt die jij voor ogen hebt, gebeurt niet in één dag. Dat is een kwestie van oefenen! Nu de zomer voorbij is en veel mensen meer thuis zijn heb je misschien meer tijd om regelmatig je fototoestel te pakken en te oefenen.

Een bijkomend voordeel is dat je tijdens het oefenen ontzettend veel mooie, waardevolle foto’s maakt! Deze foto’s had je misschien anders niet gemaakt van je gezin, familie of iets anders wat voor jou van betekenis is. Ben je nog niet zeker genoeg van jezelf en ga je foto’s maken van een gebeurtenis waarbij de foto’s écht niet mogen mislukken? Zet hem dan nog even in de automatische stand, dat scheelt frustratie en teleurstelling achteraf.

4. Een moment van ontspanning

Fotografie is voor veel mensen een moment van ontspanning. Je bent iets nieuws aan het leren, je hebt echt even tijd voor jezelf en je gaat kijken naar de dingen waar je blij van wordt of waar je een blijvende herinnering van wilt. Het fijne bij fotografie is dat als je echt gaat oefenen je aardig snel resultaat kan zien. Je zal niet alleen de technische kant beter leren kennen, maar ook in de manier hoe je je foto’s maakt zal je waarschijnlijk groeien.

Als je namelijk eenmaal bezig bent met fotografie blijft het vaak niet bij de technische kant, maar zal je merken dat je informatie aan het opzoeken bent over compositie. Zo kan fotografie zelfs een hobby worden en kost het steeds minder moeite en tijd. Gun jezelf die tijd om te lekker te ontspannen.

5. Maak foto’s voor later

Ik ben van mening dat er geen ‘slechte’ foto bestaat als er iets gefotografeerd wordt dat van waarde is. Een iets onscherpe, overbelichte foto kan nog steeds 100x meer waarde hebben dan een ‘perfecte’ foto. Foto’s kunnen je mee terug nemen naar een persoon, gebeurtenis, sfeer of een gevoel.

Daarom is het de moeite waard om tijd en energie te investeren in het extra mooi in beeld brengen van dit soort momenten. Want dan heb je nog meer invloed op hoe je deze persoon, gebeurtenis, sfeer of dat gevoel op de foto zet. Soms weet je pas achteraf hoe waardevol een foto gaat zijn. Dus maak regelmatig foto’s van mensen die je dierbaar zijn. Vergeet je ook niet zelf af en toe op de foto te staan?

Fotocamera leren kennen

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog je kast induikt om je fototoestel en je handleiding op te sporen zodat je je fotocamera beter gaat leren kennen. Om vervolgens aan de slag te gaan met het nóg mooier maken van je foto’s! Wil je inspiratie voor ongeposeerde, spontane foto’s? Kijk dan eens op mijn site Foto Mano of op mijn social media zoals Facebook en Instagram.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!