fbpx

Ga deze krokusvakantie met je kinderen naar een museum

krokusvakantie naar een museum

Eerder deze week deelde ik een lijstje met leuke kinderfilms die in de bioscoop draaien. En een museumbezoek is ook zo’n leuk uitje voor in de vakantie. Kinderen vinden het namelijk altijd leuk om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Waar kan dit beter dan in een museum! De musea in dit rijtje spelen daar goed op in door in deze krokusvakantie leuke activiteiten voor de kinderen (het hele gezin) te organiseren.

Kinderboekenmuseum

In het Kinderboekenmuseum in Den Haag zijn deze krokusvakantie tal van leuke activiteiten:

 • Doorlopende workshop ‘Maak je eigen collage’: Knippen en plakken om de mooiste illustraties te maken: Mance Post deed het in de eerste boeken die ze illustreerde. Ze knipte silhouetten van mensen, dieren en objecten en plakte die op. In het Verhalenlab kunnen kinderen een eigen collage maken en zich verwonderen over het effect als ze deze voor een raam of een lampje plaatsen.  
 • Masterclasses voor illustratoren in de dop: Illustrator Yara Ruby vertelt op zaterdag 26 februari een van de mooie verhalen van Toon Tellegen en ze daagt illustratoren in de dop uit om daar hun allermooiste illustratie bij te maken. Ze neemt hiervoor bijzondere materialen mee. Op woensdag 2 maart kunnen kinderen leren hoe ze een linosnede maken, misschien wel (bijna) net zo mooi als die van Mance Post. Beide masterclasses zijn bedoeld voor kinderen van 8 jaar en ouder. Meer informatie over tijden en aanmelden: www.kinderboekenmuseum.nl
 • Wonderlijke verhalen: Van maandag 28 februari tot en met vrijdag 4 maart vertelt de Verhalendame de allermooiste verhalen. Voor kinderen van twee jaar en ouder om 11.00 en 11.30 uur over de dieren van Toon Tellegen en voor oudere kinderen vertelt ze om 12.00 en 13.30 uur wonderlijke verhalen over Mance Post. Reserveren is hiervoor niet nodig.  

In het Kinderboekenmuseum is altijd van alles te beleven. Voor de allerjongsten bijvoorbeeld in de tentoonstelling Ik ben Kikker en vanaf 7 jaar kunnen kinderen de kleurrijke en interactieve tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt ontdekken. Met de tickets van het Kinderboekenmuseum kan bovendien het Literatuurmuseum worden bezocht waar vanaf 19 februari originele illustraties van Mance Post te zien zijn.

Museon-Omniversum

In de voorjaarsvakantie starten het Museon-Omniversum in Den Haag met de activiteiten rondom de nieuwe tentoonstelling One Planet NOW! Elke dag zijn er wisselende activiteiten voor jong en oud dus er is altijd iets de doen!

In het nieuwe, dynamische One Planet NOW! maak je kennis met slimme oplossingen voor een duurzame toekomst. Hoopgevende innovaties en creatieve initiatieven waardoor de wereld voor iedereen eerlijker wordt en leefbaar blijft. Denk aan verantwoord shoppen, planet-proof koken en bio-based bouwen. Bekijk een tiny house, volg een workshop of kom debatteren in het Clubhuis.

Een greep uit de activiteiten:

 • Wat is een Aquaponic? Uitleg en zelfbouw mini-aquaponic
 • Kleding upcycling – maak een sleuterhanger of sokpop
 • Visual mending van oude of versleten kleding
 • Science show
 • Pee-to-tea proeverij
 • Shakefiets
 • Bouw mee met biomaterialen

Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is altijd een avontuur. Van de ouderwetse treinen tot een spannende rit in de Stalen monsters en van de Vuurproef, een spectaculaire attractie die je meeneemt in de tijd tot het Techlab waar je alles leert over treintechniek. Het spoorwegmuseum heeft geen aangepast programma in de krokusvakantie, maar dat is ook niet nodig want er is daar altijd iets te beleven en je kijkt je ogen uit! Kijk op Spoorwegmuseum voor alle activiteiten en tickets.

Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is ook weer een persoonlijke favoriet. Ik ben hier al meerdere keren met de meiden geweest en het blijft leuk en leerzaam. Of je nu gaat voor de mummies of voor de imposante beelden. Je ontdekt iedere keer wel weer iets nieuws.

Op dit moment zijn er een aantal doorlopende activiteiten, zoals verschillende speurtochten. Zo is er een speurtocht over het Oude Egypte waarin je kennismaakt met het leven van de oude Egyptenaren. Veel van wat je in het museum gaat zien is ruim tweehonderd jaar geleden opgegraven en naar Leiden gebracht. Of ga op reis door het Romeinse Rijk. In deze speurtocht ontdek je hoe de Romeinen woonden, welke goden zij vereerden en hoe de grens van het Romeinse Rijk werd bewaakt.

Tijdens de vakantie zijn er altijd extra knutsel- en speuractiviteiten voor kinderen t/m 12 jaar 

Mauritshuis

Er is voor kinderen van alles te doen en te beleven in het Mauritshuis in Den Haag. Zo zijn er gratis kijk- en speurvellen, kan je met Maurits Muis het museum ontdekken of in de kunstwerkplaats een bloemenportret maken.

 • Maurits Muis en Rembrandt (4+): Maurits Muis heeft een spannend avontuur beleefd met de beroemde schilder Rembrandt. Tijdens het programma bekijk je zijn favoriete schilderijen, lees je samen het prentenboek Maurits Muis & Rembrandt én maak je zelf een schilderij.
 • Bloemenportret (6+): Het Mauritshuis bestaat 200 jaar en dat vieren ze met bloemen! In de tentoonstelling In volle bloei zie je de mooiste bloemenschilderijen. De bloemenschilderijen zijn heel bijzonder want hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt. Er zijn niet alleen maar bloemen te zien. Alle kinderen kunnen Laat hun schilderkunsten laten zien in de Kunstwerkplaats door een portret van hun lievelingsbloem te maken.

Naast deze activiteiten in de krokusvakantie zijn er ook doorlopende activiteiten. En is het natuurlijk een goed idee om Het meisje met de parel (ons favoriete schilderij) te bewonderen.

Ga deze krokusvakantie met je kinderen naar een museum

Ga deze krokusvakantie met je kinderen naar een museum

Doe je kinderen een plezier en breng een bezoek aan één van deze musea. Een ander museum kan natuurlijk ook. Maar echt, je kind zal je dankbaar zijn. Er gaat een hele nieuwe wereld voor ze open en ze kijken hun ogen uit. Daarnaast zorgen de speciale kinderactiviteiten ervoor dat hun zintuigen nog meer geprikkeld worden. Ik weet zeker dat je jullie een geweldige dag zullen hebben en weer mooie en nieuwe herinneringen maken!

Kijk voor alle activiteiten, info en het bestellen van tickets op de website van het betreffende museum.

Ga jij deze krokusvakantie naar een museum en naar welk museum gaan jullie dan?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!