Hallo Rembrandt! is een leerzame en vooral leuke doe-tentoonstelling

Wij waren onlangs uitgenodigd voor de familie-doe-tentoonstelling ‘Hallo Rembrandt!’ in het Mauritshuis in Den Haag. Een leuke tentoonstelling voor jong en oud, want ook volwassen kunnen er nog iets leren. Of je moet al een Rembrandt-kenner zijn. In mijn geval was dit niet het geval. ‘Hallo Rembrandt!’ is t/m 15 september te zien. Het is een leuk, cultureel en leerzaam uitje voor het hele gezin en leuk voor in de zomervakantie. Wij vonden het in ieder geval heel leerzaam én heel leuk en hadden de grootste lol met elkaar.

Hallo Rembrandt herken de emotie
Gezichten van schilderijen van Rembrandt

Rembrandtjaar

Rembrandt van Rijn is een van de meeste geliefde Nederlandse kunstenaars, een ware meesterschilder. Hij behoort tot ’s werelds beste en meest beroemde kunstenaars. Rembrandt leefde en schilderde tijdens Nederlandse Gouden Eeuw. En dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. Ter gelegenheid hiervan zetten musea door heel Nederland hem in de schijnwerpers en is zijn werk in meerdere musea te zien. Zo ook in het Mauritshuis.

Hallo Rembrandt welke emotie zie en voel jij
Welke emotie en zie jij bij het gezicht?

Hallo Rembrandt! in het Mauritshuis

De familie-doe-tentoonstelling is leuk voor kinderen van 3 t/m 11 jaar. En zeker ook voor papa’s, mama’s, opa’ en oma’s. Ik weet zeker dat ook jij nog iets op zult steken van deze leuke tentoonstelling en dingen over Rembrandt te weten komt die je niet wist. Zo heb ik ooit op de middelbare school wel wat over Rembrandt geleerd tijdens geschiedenis en tekenen, maar ik wist niet dat ze toen verf maakten van onder andere urine. Zo werd bijvoorbeeld de kleur ‘loodwit’ gemaakt door lood met urine te mengen. Inmiddels is loodwit al enige tijd verboden in Nederland omdat het heel giftig is, maar het zijn van die dingen die ik heel interessant vind. De meiden vonden vooral het stukje van de urine interessant en verf die van botten werd gemaakt. Naast de kennis over verf leer je ook dat Rembrandt heel veel met licht en lichtinval speelde. Ook was hij een expert in het schilderen van een doek vanuit een bepaalde hoek. Hierdoor zien zijn schilderijen er vanuit verschillende hoeken gezien anders uit. Let er maar eens op als je naar een Rembrandt kijkt. Zo hangt er in het Mauritshuis een schilderij dat je vanuit meerder hoeken kan bekijken en steeds verandert.

Hallo-Rembrandt-als-een-echte-Rembrandt
Hoe zie jij eruit als ‘Rembrandt’?

Een echte doe tentoonstelling

Naast al die interessante weetjes is er nog veel meer te zien en te doen. Zo leer je emoties uit schilderijen halen en mag je kind door een sticker te plakken aangeven welke emoties hij ziet en voelt bij verschillende portretten. Ze kunnen zich verkleden zoals de modellen van Rembrandt dit deden. Uiteraard met hoedjes, grote witte kragen en nog veel meer accessoires. Je ziet hoe Rembrandt in lagen werkte en hoe deze lagen zijn opgebouwd. Kortom genoeg te zien, te doen en te beleven. De ruimte is opgedeeld in twee delen; een deel voor kinderen van 3 tot 6 jaar en een deel voor kinderen van 6 t/m 11 jaar. Mijn meiden die 6 en 8 jaar zijn vonden beide kanten leuk en hebben zich prima vermaakt.

weetjes over verf
Weetjes over verf

Zelf aan de slag als kunstenaar

Naast de tentoonstelling is er een kunstwerkplaats waar je kind zelf aan de slag kan en zijn of haar creativiteit kan laten gaan. Zo kan je kind aan de slag met een portret door zelf een schets op te zetten en verf te mengen of voor de wat jongere kinderen liggen er stempels zodat ze op die manier een portret kunnen maken. Er zijn museum-docenten aanwezig die uiteraard kunnen helpen en tips kunnen geven.

Hoe werd verf gemaakt
Hoe werd verf gemaakt?

Zoeken, kijken en tekenen

Wat ook heel leuk is, is om samen met je kind op zoek te gaan naar de echte Rembrandt kunstwerken in het Mauritshuis. Bij de kassa kun je namelijk een speurpuzzel krijgen en zo met het hele gezin de wereldberoemde schilderijen van Rembrandt in de tentoonstelling ‘Rembrandt en het Mauritshuis‘ ontdekken en van dichtbij bekijken. Deze tentoonstelling is te zien op de tweede verdieping in het historische pand van het museum waar ook de vaste collectie te zien is.

Zelf aan de slag met een portret

Hoe, wat en waar

De familietentoonstelling ‘Hallo Rembrandt!’ is tot 15 september in het Mauritshuis in Den Haag te bewonderen. Kinderen t/m 18 jaar betalen niks voor deze tentoonstelling, maar ook de rest van het Mauritshuis is voor kinderen gratis te betreden. Volwassenen betalen €15,50. CJP-houders en studenten betalen €12,50. Museumkaarthouders, Huisvrienden van het Mauritshuis, Rembrandtpashouders, BankGiro Loterij VIP-KAART en ICOM pashouders hebben geen e-ticket nodig. E-tickets zijn makkelijk online te bestellen. Uiteraard kan je ook bij de kassa van het Mauritshuis kaarten kopen. Hou er dan wel rekening mee dat het druk kan zijn.

Openingstijden Mauritshuis
Maandag 13-18 uur 
Dinsdag 10-18 uur 
Woensdag 10-18 uur
Donderdag 10-20 uur
Vrijdag 10-18 uur
Zaterdag 10-18 uur
Zondag 10-18 uur 

Adres Mauritshuis
Plein 29
2511 CS Den Haag

Ben jij al eens in het Mauritshuis geweest?

Dit artikel is gesponsord. Dit betekent dat ik een product of dienst heb gekregen om hierover te schrijven. Dit verandert mijn mening niet over het product of de dienst. Als iets goed is zeg ik dit, maar ook als het tegenvalt

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.