fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe vertel je je kind het geheim van Sinterklaas

het geheim van Sinterklaas

Ondanks dat het Sinterklaasfeest een gezellige tijd is, zorgt het bij veel kinderen voor spanningen en slapeloze nachten. Daarom mogen ze hier alleen in het weekend hun schoen zetten. En vandaag is het nog volop feest en cadeautjes uitpakken. Maar wanneer vertel je je kind het geheim van Sinterklaas? En hoe doe je dat dan? Ik ben niet pedagogisch opgeleid, maar wel moeder en dus ervaringsdeskundige. En het onthullen van het geheim van Sinterklaas verliep hier heel goed en daarom wil ik dit met je delen. Misschien heb je er iets aan.

Op welke leeftijd vertel je je kind over het geheim van Sinterklaas

Dat verschilt echt per kind. Jij kent je kind het beste. Marley zit in groep 6 en vanaf groep 6 doen ze op school niet meer aan cadeautjes. Er worden surprises gemaakt of ze doen een dobbelspel. Daarnaast zitten in groep 6 kinderen van 9 en (bijna) 10 jaar. De meesten van deze kinderen geloven niet meer in Sinterklaas.

Ik wilde niet dat Marley het van een ander zou horen en besloot daarom om het in de zomervakantie te vertellen. Maar zit jouw kind in groep 5 en wil je het vertellen, prima. Is je kind nog jonger? Ook goed. Er staat geen leeftijd voor. Het is aan jou als ouder om het moment te kiezen. Heeft je kind ieder jaar ontzettend veel last van alle spanningen? Vertel het dan. Want ook al weet jouw kind het geheim, je kan nog gewoon Sinterklaas vieren. Maar leg wel uit dat je kind het niet aan andere kinderen moet vertellen. Dat het aan hun ouders is om ze het te vertellen en niet aan jouw kind.

Wanneer vertel je je kind het geheim van Sinterklaas

Ik zou het niet vlak voor de goede man naar Nederland komt vertellen. Kinderen zijn vaak al langer met Sinterklaas bezig. Je ziet immers in augustus al kruidnoten in de winkel liggen. en geloof me, dan beginnen die hoofdjes al langzaamaan op hol te raken. Vlak nadat hij weer naar Spanje is vertrokken is ook niet echt een goed moment. Je kind heeft net genoten van een geweldig feest. En om dan te horen dat het allemaal niet is zoals het leek, is ook zo’n domper.

Ik vond de zomervakantie het geschikte moment om het te vertellen. En nog voordat ik erover begon, stelde Marley mij de vraag hoe lang het nog duurde voordat het weer Sinterklaastijd was. Een mooie inkoper. Ik nam haar apart en vertelde hoe het zit.

Hoe vertel je het

Ook hier geldt, jij kent je kind het beste en weet hoe je zulk nieuws moet brengen. Is je kind een goede ontvanger voor duidelijke een directe mededelingen? Draai er niet omheen en zeg hoe het zit. Is je kind gevoelig voor ‘slecht’ nieuws? Verpak de boodschap dan wat meer. Neem een aanloop voordat je het nieuws vertelt. Mijn dochter kan wel wat hebben dus ik kon heel eenvoudig zeggen: “Ik moet je iets vertellen, maar ben wel een beetje bang dat je boos op me wordt”. En toen heb ik verteld hoe het zit. Mijn jongste dochter is veel gevoeliger voor dit soort informatie. Een denkertje ook. Dus ik zal het tegen de tijd dat ik het haar ga vertellen echt wel na moeten denken over de woorden die ik ga gebruiken.

“Grote mensen liegen dus”

Eén van de eerste dingen die Marley zei is: “Grote mensen liegen dus”. En ja, daar maakt ze een punt. Ik vind het heel lastig om het goed te praten. Want je er wordt gelogen. Door ouders, grootouders, juffen en meesters en ook op tv. De hele ‘wereld’ liegt. Ik heb hier nooit echt bij stil gestaan, maar toen ze dit zei was ik even sprakeloos. Ze had namelijk gelijk. Dit heb ik ook tegen haar gezegd. Het valt niet goed te praten eigenlijk. Maar omdat ik niet wilde dat ze het vertrouwen in de mens zou verliezen heb ik wel gezegd dat dit om iets leuks gaat. Dat ze cadeautjes krijgen en snoepgoed. Maar liegen, mag inderdaad niet. En als ze later zelf kinderen heeft (en het Sinterklaasfeest bestaat dan nog) ze zelf kan bepalen of ze tegen haar kinderen liegt of ze al van kleins af aan leert dat Sinterklaas niet echt is. En ook dan zal het nog steeds een heel leuk feest zijn!

Heb jij je kind over het geheim van Sinterklaas verteld? Hoe heb jij dit gedaan?

Foto: Adobe Stock

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!