Hoe gaat het nu echt met je?

Hoe gaat het nu echt met je?

Als je aan iemand vraag hoe het met hem of haar gaat, wat zegt diegene dan? Mijn ervaring is dat iedereen “goed!” zegt. En dat terwijl het misschien helemaal niet goed gaat. En wij doen dit allemaal. Ik doe het en jij ook. Begrijpelijk want als ik mijn kind naar school breng en één van de andere moeders vraag hoe het met me gaat, dan antwoord ik ook geheel automatisch met “goed hoor!’. Maar waarom zijn we niet eerlijk? Waarom moet het altijd maar goed gaan. Het is toch heel menselijk dat het ook weleens niet goed gaat, of minder goed? Vraag eens: ‘Hoe gaat het nu echt met je?’ en je zult versteld staan.

Hoe gaat het nu echt met je?

Ik begrijp het wel. Ik zeg tegen die moeder op het schoolplein dat het niet goed gaat en zij vraag wat er is. Vervolgens moet je dan vertellen wat er is. En ik heb toch echt geen zin om op dat moment, daar op dat schoolplein, mijn verhaal te doen. Het is privé en niet alle oren op dat schoolplein hoeven mijn verhaal te horen. Maar wat is er mis mee als ik zeg dat het niet zo goed gaat. En als ze vraagt wat er is dat ik dan zeg dat ik geen zin heb om erover te praten. Of dat je later onder genot van een kop koffie meer vertelt.

Steeds meer mensen weten wat er op dit moment in mijn leven speelt. Ik zit thuis met een burn out en de ene dag gaat het beter met me dan de andere dag. Doordat ik erover schrijf, weten al veel mensen hoe het gaat. En als ze dan aan mij vragen hoe het gaat zeg ik nu dat het wel gaat, dat het beter kan of dat ik vandaag niet zo’n goede dag heb. Of misschien voel ik me die dag juist heel goed. Ook dat zeg ik dan. Ik ben gewoon eerlijk.

Het lucht op

Heel eerlijk? Dit deed ik niet meteen toen ik thuis kwam te zitten hoor. En al helemaal niet de dagen en weken dat ik op instorten stond. Ik zei ook altijd dat het goed ging. Soms zei ik er wel bij dat ik wel een beetje moe was, maar dat dat wel goed zou komen als ik een paar dagen vroeg naar bed zou gaan.

Maar nu ik wel eerlijk zeg hoe het gaat, merk ik dat mensen juist heel goed reageren als je eerlijk bent. Ook de mensen die mijn blog niet lezen. Ze willen niet het hele verhaal weten, maar zijn oprecht geïnteresseerd in hoe het met je gaat. En het is ook bevrijdend om gewoon eerlijk te zeggen dat het even niet zo lekker gaat. Niet omdat ik medelijden wil, of op die manier om hulp vraag. Maar gewoon even eerlijk zeggen hoe het met je gaat dat lucht op.

Vraag ook eens hoe het echt met iemand gaat

En omdat we allemaal heel snel zeggen dat het goed gaat, neemt iedereen daar ook maar genoegen mee. Maar als je aan iemand vraagt het gaat, vraag je dat dan uit vriendelijkheid of omdat je écht wilt weten hoe het met iemand gaat. Want als je het puur uit vriendelijkheid vraagt, omdat dit zo hoort en je eigenlijk niet eens hoort hoe de ander reageert (of het boeit je ook echt niet) vraag het dan niet.

Vraag eens hoe het écht met iemand gaat. De volgende keer dat je aan een familielid, vriend(in), kennis of collega vraagt hoe het gaat en de persoon in kwestie zegt “goed”, vraag dan eens door. Hoe gaat het nu echt met je? En misschien vertelt diegene dan hoe het echt gaat. Want het zal ongetwijfeld goed gaan, maar misschien heeft diegene wel zo’n ochtend waar alles misgaat (iedereen heeft namelijk weleens zo’n ochtend) en dan is het toch heerlijk als iemand vraagt hoe het echt gaat en je even je gal kwijt kunt. Dan blijf je niet met dat rotgevoel lopen. Meestal raak je namelijk een naar gevoel kwijt door erover te praten.

Als jij eerlijk bent durven anderen dit ook te zijn

Door mijn blog krijg ik van veel mensen te horen dat het niet zo goed met ze gaat. Om wat voor reden dan ook. En ik weet dat al deze mensen “het gaat goed” zeggen als je ze vraagt het gaat. Gewoon omdat je gewend bent om dit te zeggen, je denkt er niet bij na. Het gaat automatisch. Omdat het raar is als je zegt dat het nu even niet zo goed gaat. Omdat er van je wordt verwacht dat het goed gaat. Maar doordat ik me openstel, stellen anderen zich ook open. En dan praat je pas echt met elkaar. Soms wil je alleen maar dat de ander luistert omdat je alleen even je verhaal kwijt wilt.

Perfectie op social media

Kijk eens op sociaal media. Hierop laten mensen alleen maar zien dat het goed gaat; ze hebben het perfecte gezin, de perfecte relatie, perfecte kinderen, de perfecte baan. Alles is perfect. Ik doe er ook aan mee. Maar is dit ook echt zo? Want al die momenten dat het niet goed gaat; je kinderen die alleen maar lopen te krijsen en janken, je vent die weer niet heeft gehoord en gezien dat de wasmachine klaar is (en best even de was op had kunnen hangen), je op je werk weer de deadline niet hebt gehaald, en ga zo maar door. Die zaken die zet je niet op Facebook of Twitter. Nee, jij ook niet. Maar niemand heeft een perfect leven.

Allemaal perfecte leventjes

Tegenwoordig moet alles perfect zijn; perfect gezicht, perfect lijf, perfecte relatie, perfect gezin,  perfecte baan, alles perfect. Maar bij wie is nu alles perfect? Maar als iedereen alleen maar alle perfecte dingen, dingen die goed gaan, laten zien snap ik dat je niet durft te zeggen dat het even niet zo lekker gaat. Dat je gezonder wilt eten met je gezin, maar dat je kinderen niks lusten en dat je niet weet hoe je ze aan de groenten krijgt. En dat je je eigenlijk best zorgen maakt of ze zo wel genoeg vitamientjes binnenkrijgen. Dus zeg je maar weer dat het goed gaat.

Je zult versteld staan hoe het echt met mensen gaat

Misschien gaat het wel beter dan goed met degene aan wie jij vraagt hoe het gaat. En doordat jij vraagt hoe het het écht gaat, zal diegene jou misschien wel vertellen dat het heel goed gaat omdat hij een heerlijke vakantie naar Verweggistan heeft geboekt en niet kan wachten tot hij er is. Je zal hele andere gesprekken met mensen hebben. Je zal deze mensen beter leren kennen. Mensen zullen doordat jij je openstelt en echt geïnteresseerd bent in hoe het gaat, vertellen hoe het écht gaat. Misschien gaat het iets minder of misschien gaat het beter dan goed. Je gesprekken zullen veel meer inhoud hebben dan alleen maar: “hoe gaat het?” en “het gaat goed en met jou?”.

Diegene zal ook aan jou vragen hoe het gaat, hoe het écht gaat. En dan niet omdat jij het hebt gevraagd, maar omdat diegene echt in jou geïnteresseerd is. En wie wil dat nou niet!

Deel op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!