fbpx

Body Positivity Tag | Hoe kijk jij naar je lichaam?

body positivity

Cassandra van Momambition heeft deze tag in het leven geroepen. Toen ik hem voorbij zag komen wist ik dat ik hem over moest nemen. Wat zij in haar artikel zegt herken ik. Ik herken het bij mezelf en de vrouwen om me heen. We zien overal mooie vrouwen; op tv, in de bladen, op social media en ja ook in real life. En wat doen we? We gaan onszelf vergelijken met deze vrouwen. We kijken naar die perfecte lichamen. Maar hoe kan iemand die een hele andere vorm heeft ooit op die vrouw met dat perfecte figuur lijken? Waarom zijn we niet blij met hoe we eruit zien? Waarom leren we niet om van ons eigen lichaam te houden? Want als we dit doen hoeven we onszelf niet te vergelijken met andere vrouwen.

Om dit denkpatroon te doorbreken kwam Cassandra met deze geweldige tag. Een tag over je lijf, je onzekerheden en hoe je leert van jezelf te houden. In deze tag beantwoord ik de vragen die bij deze tag horen.

Wat versta jij onder Body Positivity en wat betekent het voor jou?

Voor mij is Body Positivity kijken naar je lichaam op een positieve manier. In plaats van alles te zien wat je niet goed en niet mooi vindt, kijken naar alles wat wel mooi is. Wat heeft dit lichaam al allemaal voor elkaar gekregen?! Mezelf niet vergelijken met anderen. Maar juist blij zijn met wie ik ben en in dit lichaam zit. Zelfvertrouwen uitstralen omdat je lekker in je vel zit ongeacht hoe je eruit ziet!

Ja, ik wil afvallen. Maar dit komt niet omdat dit van me wordt verwacht of omdat ik mezelf met anderen vergelijk. Ik ben altijd heel slank geweest en heb de laatste jaren niet goed voor mijn lichaam gezorgd. Hierdoor ben ik veel aangekomen, afgevallen, weer aangekomen en dat ging een paar jaar zo door. En dat is niet gezond. Ik wil weer een gezond lichaam en weer die Irene zien die ik jaren geleden was. En een vetrolletje hier en daar maakt me niet uit, maar als ik in de spiegel kijk wil ik dat mijn lichaam en geest weer synchroon lopen.

Ik hoef geen maatje 34 meer. Ik ben maar 1.61m en als ik dikker ben, ben ik gelijk zo’n klein propje. En ik kijk niet graag naar dat propje. Gelukkig is dat propje er niet meer. Ik ben nog niet op mijn streefgewicht, maar ik ben wel dik tevreden met hoe ik er nu uit zie (sorry kan het niet laten haha).

Hoe kijk jij naar je lichaam?
Blij met wat ik in de spiegel zie

Kijk eens naar een foto van jezelf, wat valt jou het eerste op? Hoe voel je je daarbij? (deel ook deze foto)

Mijn dikke armen. Mijn benen zijn altijd stevig geweest en ik weet dus niet beter. Maar die armen zijn echt enorm (voor mijn gevoel dan hè). En ik zie hier heel duidelijk dat ik moe ben. Ik had een drukke dag gehad. Maar ik had die dag een samenwerking binnengesleept waar ik heel blij mee ben. Ik heb toen aan Alex gevraagd of hij een foto van mijn wilde maken voor Instagram. En geloof me, er zijn er heel veel gemaakt en deze werd het niet. Waarom? Omdat mijn arm zo dik is haha. En toch geeft deze foto mij een goed gevoel. Ik had namelijk iets te vieren en ik was superblij. Stom dat ik dan op zo’n dikke arm ga letten…

body positivity tag hoe kijk jij naar je lichaam

Noem nu twee mooie dingen aan je body waar je gelukkig mee bent!

De vorm van mijn lichaam. Ik heb rondingen en daar ben ik heel blij mee. Mijn borsten mogen er zijn, al hangen ze wat meer en mijn billen vullen de broeken die ik draag ook altijd goed. Daarnaast heb ik een taille. Zelfs toen ik dikker was, was die taille nog te zien. En nu ik mijn oude lijf weer een beetje terug heb zie ik die taille steeds beter. Ik ben heel bij met het lichaam dat ik heb. Zo’n 10 jaar geleden droeg ik maatje 34. Die ambitie heb ik niet. Ik hoef niet eens meer in maat 36 te kunnen. Ik ben namelijk blij met hoe ik er nu uitzie en welke maat daar dan bij hoort, is totaal niet belangrijk. Het gaat erom dat ik me goed voel en een gezond lijf heb. En als ik in de spiegel kijk, zie ik een gelukkige en sterke vrouw. Dat is voor mij veel belangrijker dan mijn kledingmaat.

Zelfacceptatie in de zomer: bikini of badpak?

Beiden. Vorig jaar heb ik mijn eerste badpak gekocht omdat ik mezelf echt niet mooi vond in bikini. Ik was toen ook 12 kilo zwaarder dan ik nu ben. Nu draag ik de ene keer een badpak en de ander keer een bikini. En ja, ik heb nog steeds een flubberbuik, maar hé die buik hoort nu bij mij. Ik ben niet zo bezig met wat een ander ervan vindt hoe ik er in bikini of badpak uitzie. En als ze mij niet mooi vinden in mijn bikini, dan moeten ze maar een andere kant op kijken haha.

Hoe kijk jij naar je lichaam in bikini
De enige bikinifoto die ik kon vinden en die is alweer van een hele tijd geleden

In deze outfit voel ik me mooi

Een jurkje. Ik ben echt een spijkerbroeken meisje. Ik draag eigenlijk iedere dag wel een broek en meestal is dit een spijkerbroek. En ja, sneakers. Adidas sneakers die ik in meerdere kleuren heb. Daar voel ik me het lekkerst in en bij. Maar als ik een jurkje draag en hakken dan voel ik me supervrouwelijk. Vorig jaar droeg ik geen rokken en jurken. Maar dit voorjaar heb ik al veel rokjes en jurkjes gedragen. Ik voel me weer zelfverzekerd en voel me goed als ik een jurkje aan heb. En dit straal ik ook uit als ik een jurkje draag. Ik krijg dan namelijk vaker complimenten dan wanneer ik in mijn oude vertrouwde spijkerbroek loop haha.

Toen ik op zoek ging naar foto’s van mij in een jurkje, besefte ik dat ik het tijd wordt dat ik gewoon op de foto ga. Ik vermijd foto’s altijd omdat ik mezelf dan toch niet mooi vind. Dus vanaf nu ga ik gewoon op de foto en laat ik zien dat ik mooi ben! (even een peptalk tegen mezelf hoor)

Hoe denk jij dat anderen jou zien? En hoe zie jij jezelf? Is dit in het verleden ook anders geweest? Zo ja, wat is hiervan de oorzaak?

Ik krijg regelmatig complimenten dat ik er goed uitzie. Dat ik een mooie meid ben en dat ze jaloers zijn op mijn haar. Ik heb echt wel dagen dat ik mijn bed uitkom en me afvraag hoe ik er in hemelsnaam nog een beetje toonbaar uit kan komen te zien. Maar de meeste dagen kijk ik in de spiegel en ben ik blij met wat en wie ik zie. Ik voel me beter dan ooit en voel me sterk. En doordat ik dit uitstraal zie ik er, denk ik, mooier uit.

Vorig jaar voelde ik me helemaal niet mooi. Door de burn out voelde ik me waardeloos. Ik kon amper functioneren en het kostte mij veel moeite om voor mijn kinderen te zorgen. Het voelde alsof ik gefaald had en mijn lichaam mij in de steek had gelaten. En dus ging ik eten, want dat kon ik nog wel. Heel goed zelfs.

Doordat ik nu beter naar mijn lichaam luister en goed voor mezelf zorg, zit ik goed in mijn vel. En ben ik blij met de persoon die ik ben. Ik weet dat ik nog veel meer kan en wil leren en dit ga ik ook allemaal doen. Mezelf verder ontwikkelen, leren van de fouten die maak en een beter mens worden. En dit alles draagt eraan bij dat ik me nog sterker voel en nog beter in mijn vel kom te zitten. Schoonheid komt van binnenuit en dat geloof ik ook echt. Als je je goed voelt en goed bent (iedereen recht in de ogen kan aankijken, lief bent voor je naasten en vooral lief voor jezelf bent) dan straal je dat vanzelf uit. Dat is wat mensen zien en niet of je een flubberbuik hebt of putjes in je benen.

Noem een overwinning van wat jouw lijf je heeft laten doen?

Tja heel cliché, maar ik heb twee keer 9 maanden een leven in mij gedragen en twee gezonde meiden op de wereld gezet. Beiden zonder verdoving, ruggeprik of wat dan ook. Het blijft iets bijzonders dat je een mensje in je hebt groeien, een mensje dat groter en sterker wordt door wat jij het geeft. Het moment dat je kind geboren wordt is magisch. Zo bijzonder dat je lichaam dit allemaal kan. En ditzelfde geldt voor borstvoeding. Beide meiden hebben borstvoeding gehad en het blijft bijzonder om te zien dat je kind de eerste maanden in leven blijft en groot wordt doordat jouw lichaam melk maakt. Het blijft iets wat ik soms nog steeds niet kan bevatten. Ik ben heel dankbaar dat mijn lichaam dit heeft mogen doen en dit goed heeft gedaan.

Vind jij dat er meer size diversiteit in de media mag komen? (denk bijvoorbeeld aan curve model) en waarom?

Zeker weten! Ieder lichaam is anders. De ene vrouw is klein, de ander lang. Je hebt vrouwen die heel smal zijn en vrouwen die breed zijn. De een heeft grote borsten en de ander kleine borsten en ook die billen die verschillen van vrouw tot vrouw. Geen enkel lichaam is hetzelfde. Het beeld dat je bijvoorbeeld in de fashionshows ziet is niet het beeld dat je op straat ziet. Kijk eens om je heen? Ieder vrouw is anders. En iedere vrouw is uniek. Dit is wat ze op tv en in de bladen moeten laten zien; vrouwen zoals jij en ik!

Je favoriete body positivity instagram account:

Vera Camilla is een mooi voorbeeld en een inspiratie voor velen. Het gaat erom dat je jezelf mooi vindt. Wat een ander denkt? Fuck it! Ieder mens is mooi, hoe je er ook uitziet en welke vorm je lichaam ook heeft.

Body Positivity Tag Hoe kijk jij naar je lichaam?

En natuurlijk Cassandra van Momambition. Als je haar nog niet volgt, dan moet je dat zeker doen. Ze is zo puur en eerlijk. En ze heeft onwijs veel humor. Ik volg haar al een hele tijd en heb haar een paar weken geleden ontmoet bij Blogger By Nature en een leuk gesprek met haar gehad. Zij heeft deze body positivity tag verzonnen en je ziet dat steeds meer bloggers hem overnemen. Ze is een voorbeeld en inspiratiebron voor velen!

Body Positivity Tag Hoe kijk jij naar je lichaam?

Jouw beste zelfacceptatie tip:

Je hebt maar één lijf en dat lijf heeft je van baby naar kind naar volwassene gebracht. Dit lijf is er straks als je oud en bejaard bent nog steeds. Ditzelfde lijf is al zo lang als jij bestaat, bij je. Het hoort bij jou. Wees dankbaar voor dat lijf en hou van dat lijf. Zorg voor dit lijf en hou het gezond. Accepteer je lijf en geniet van de positieve aandacht die dat lijf krijgt. Want of je nou groot, klein, dik of dun bent je lijf is mooi, maar pas als jij dit ziet zie jij wat anderen al heel lang zien; een mooie vrouw! #zelfacceptatie

Als een ander zich aan jouw putjes, vetjes enzovoorts stoort, moeten ze lekker de andere kant op kijken!

Een leuke opdracht

Geef vandaag 5 andere mensen een compliment én wanneer je zelf een compliment krijgt: zeg dan alleen dankjewel. Vind je dat moeilijk? Lees dan het artikel dat ik eerder schreef over complimenten krijgen. Hoe je complimenten accepteert door alleen maar “dank je wel” te zeggen.

De Body Positivity tag overnemen?

Laten we andere vrouwen inspireren met onze verhalen. Stel jezelf kwetsbaar op en laat jezelf écht zien. Geen filters, geen Pinterestperfect plaatjes, maar gewoon zoals we echt zijn. Neem jij de Body Positivity Tag over? Noem dan Cassandra van Momambition in je artikel.

Hoe kijk jij naar je lichaam?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!