fbpx

Je hoogsensitieve tiener beter begrijpen? Tips van HSP tienercoach Veerle

hoogsensitieve tiener beter begrijpen

In de vorige blog kon je lezen hoe je hoogsensitiviteit bij je tiener kan herkennen. Wanneer je dan net hebt ontdekt dat je tiener hoogsensitief is kan dit heel dubbel zijn. Er is een wereld voor je opengegaan, maar er komt ook een hoop op je af. Wat gaat er nu veranderen? En waar moet je rekening mee houden. Wil jij je hoogsensitieve tiener beter begrijpen? In deze blog vertel ik je er alles over.

Accepteren dat je kind hoogsensitief is

Als een hoogsensitief temperament niet gewaardeerd wordt, ontwikkelen deze kinderen weinig zelfvertrouwen. Over het algemeen geldt dat hoogsensitieve kinderen vaker depressief of angstig zijn dan andere kinderen. Maar dit heeft alles met de opvoeding te maken. Wanneer hoogsensitieve kinderen namelijk opgroeien in een omgeving die rekening houdt met hun hoogsensitiviteit, ontwikkelen ze gemiddeld minder angst en depressie dan andere kinderen.

Wees begripvol

Hoogsensitieve kinderen worden vaak ook vergeleken met orchideeën. Wanneer een orchidee geen aandacht krijgt, zal de orchidee snel verpieteren, maar je wanneer je haar goed verzorgt, floreert ze en laat ze de mooiste bloemen zien. Andere temperamenttypen zijn minder afhankelijk van de omgeving, minder ontvankelijk voor verschillen in de opvoeding en worden dan ook wel vergeleken met paardenbloemen. Of paardenbloemen nu veel of weinig water krijgen, of je er met een de grasmaaien overheen gaat, ze groeien en bloeien gestaag door.

Je kind is goed zoals het is

Het is daarom belangrijk, om te vertellen aan je tiener dat je tiener helemaal goed is zoals hij/zij is. Het is geen stoornis of diagnose. Nee, het is zoals ik al eerder noemde een karaktereigenschap. Hieronder wil ik jou als ouder tips meegeven, dat ervoor zorgt dat de sfeer weer gemoedelijker wordt

Praat met elkaar

Overprikkeldheid is een veel voorkomende uiting bij hoogsensitieve tieners. Dit uit zich vaak in boosheid. Je tiener komt van school en is onwijs boos. Op dat moment kan ik me voorstellen dat je geneigd bent om het gedrag te bestraffen. Maar belangrijker is om te kijken naar de behoefte van het gedrag, en deze te vervullen. In plaats van het gedrag te bestraffen. Dit kan je doen door in gesprek te gaan met je hoogsensitieve tiener. Vertel aan je tiener, dat je tiener boos mag zijn. Alleen dat je het gedrag niet goedkeurt dat voortkomt uit de boosheid. Emoties mogen er zijn en mogen zeker gevoeld worden. Door te praten zal je je hoogsensitieve tiener beter begrijpen.

Wat heeft je tiener nodig?

Wat heeft je tiener nodig? Stel deze vraag ook aan je tiener. Je kan ook aan je tiener vragen: ‘Waar heb jij mijn hulp bij nodig?’ Hoogsensitieve tieners hebben een goede zelfreflectie. Mijn ervaring is dan ook, dat ze vaak goed kunnen aangeven, wat ze nodig hebben. Je kan in een gesprek ook suggesties doen. Wilt je tiener eerst misschien iets eten? Honger kan leiden tot overprikkeldheid en boosheid. Of wilt je tiener even zitten met een kop thee, zonder een gesprek te hebben? Of even douchen, wanneer je tiener uit school komt? Vaak werkt douchen letterlijk om te ontprikkelen.

Aarden zorgt voor verbinding met het eigen lichaam

Daarnaast kan aarden ook heel goed werken. Letterlijk even met blote voeten lopen en als het mooi weer is even in het gras bijvoorbeeld. Juist door te aarden heeft je tiener het gevoel goed gegrond te zijn en verbinding te voelen met zijn lichaam. En daardoor makkelijker kan ontprikkelen. Wanneer je de behoefte van je tiener vervuld om letterlijk even te ontprikkelen, zul je zien dat de sfeer gemoedelijk blijft en de boosheid uitblijft.

Vrienschappen

Veel hoogsensitieve tieners hebben moeite met vriendschappen. Ze hebben het gevoel er niet bij te horen, ze voelen zich vaak anders dan anders. Ze hebben vaak andere behoeftes in gespreksonderwerpen. Ga hierover in gesprek met je tiener. Je kan ze hierin vertellen, dat ze precies goed zijn zoals ze zijn. Vraag aan je tiener of er een of twee klasgenoten zijn, waar ze wel een klik mee heeft. Dat is vaak nog belangrijker dan deel te nemen aan een hele groep. Zelf heb ik ook een beste vriendin en één goede vriendin en dat is voor mij voldoende. Waarom moeten we per se in een groep horen?

Een paar goede vrienden is alles wat jouw tiener nodig heeft

Vaak hoor ik van ouders, dat ze zo graag willen dat hun kind bij een groep hoort. Maar dat de tieners zelf liever in de natuur zijn of liever alleen zitten op hun kamer. Ze maken zich dan vaak zorgen. Krijt hun tiener genoeg sociale interactie. Ik snap deze zorgen als ouder. Ook hierover kan je met je tiener in gesprek gaan.

Waarom zit de tiener geregeld op de kamer of brengt het tijd in de natuur door? Vaak doen ze dit, om te ontprikkelen en ze genieten van het alleen zijn. Vaak hebben ze een paar goede vriendinnen en dat is genoeg. Maar de vraag luidt dan, waarom wil jij zo graag dat ze in een groep erbij horen? Wat zegt dat over je eigen jeugd en ervaringen?

Ik ben benieuwd of deze tips je helpen om je hoogsensitieve tiener beter te begrijpen. Laat me dit vooral even weten. Ik ben ook benieuwd welke tips voor jouw tiener het beste werken.

Liefs,
Veerle

Wil je meer weten of HSP bij tieners of wil jij dat ik jouw tiener in 3 maanden leer om met haar hoogsensitiviteit om te gaan? Neem dan zeker een kijkje op mijn website Coaching Veerkracht.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!