fbpx

Internationale Vrouwendag 2022 – Solidariteit is de kracht voor verandering

Internationale Vrouwendag 2022

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en hoewel vrouwen in het verleden hard voor onze rechten hebben gestreden, zijn we er nog steeds niet. Er bestaat nog genoeg ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Nederland staat helaas nog op de 31e plek als het gaat om gendergelijkheid over de hele wereld. Bizar toch? Dit kan natuurlijk veel beter! Daarom is het goed dat Internationale Vrouwendag ieder jaar gevierd wordt én dat er aandacht voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt gevraagd. In 2022 is het thema van Internationale Vrouwendag Solidariteit – De kracht voor verandering, want we kunnen het niet alleen. We hebben mannen hierbij nodig.

De geschiedenis van Internationale Vrouwendag

In 1907 organiseerde Clara Zetkin samen met andere socialistische vrouwen een Internationale Vrouwenconferentie. Zij wilde daar een motie indienen die partijen zou verplichten om te strijden voor zowel het mannen- als vrouwenkiesrecht. Deze motie werd aangenomen. In 1910 vond de tweede Internationale Vrouwenconferentie plaats. Er kwam alleen maar weinig terecht van de strijd voor het vrouwenkiesrecht. tijdens deze conferentie besloot Clara Zetkin dat er ieder jaar een Internationale Vrouwendag moest plaatsvinden. Op die manier zouden de stemmen van de vrouwen niet verloren zouden gaan. In 1911 werd de eerste Internationale Vrouwendag werd gehouden.

Nederland vierde in 1912 de eerste Internationale Vrouwendag. En in 1922 werd 8 maart gekozen als dé dag waarop jaarlijks Internationale Vrouwendag gevierd wordt.

Waarom gaat het in Nederland nog niet goed met de gendergelijkheid?

In Nederland zijn er echt nog wel wat zaken die veel beter kunnen. Denk hierbij aan het bestrijden van huiselijk geweld, zwangerschapsdiscriminatie, gelijke beloning, vrouwen in topposities en vrouwen in de politiek. Ook op andere vlakken worden vrouwen niet gelijkwaardig aan mannen gezien. Anticonceptie wordt nog steeds vaak bij de vrouw neergelegd, mannen zijn vaak nog de kostwinner en op tv zie je nog steeds reclames die rolbevestigend zijn. Juist daarom is het belangrijk dat wij vrouwen verbinding met elkaar gaan maken en dat we gaan praten over al die onderwerpen. Haal taboes als de hoogte van salarissen weg en ga met elkaar het gesprek aan. Pas als wij onze mond opentrekken en actie aan ondernemen, komt er een verandering in werking.

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en hoewel we de vrouwen in de geschiedenis hard voor ons hebben gestreden zijn we er natuurlijk nog steeds niet. Er bestaat nog genoeg ongelijkheid ten opzichte van mannen. Nederland staat helaas nog op de 31e plek als het gaat om gendergelijkheid over de hele wereld. Dit kan natuurlijk veel beter! In 2022 is het thema van Internationale Vrouwendag

Solidariteit – De kracht voor verandering

Dit jaar is het thema Solidariteit – De kracht voor verandering. En op de officiële website van Internationale Vrouwdag lees je het volgende over het thema van 2022:

‘Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten, vrijheid en een gelijkwaardige behandeling. Maar alleen de strijd aangaan met vrouwen blijkt een utopie en ook met de emancipatie van de man gaat het niet goed. Wij hebben mannen nodig die opstaan en zich hard maken voor emancipatie in de brede zin van het woord. Mannen die, net als ons, gelijkwaardigheid nastreven en dit als uiteindelijk doel hebben.’

En dat is waar het omgaat. Wij vrouwen kunnen strijden voor emancipatie, maar als mannen hier geen bijdrage aanleveren bereiken we nog niet veel. Zoals ik wel vaker zeg: ‘Samen sta je sterker en bereik je veel meer’.

Verschillende activiteiten op 8 maart

Vandaag kun je deelnemen aan verschillende activiteiten in jouw provincie. Dit zijn fysieke activiteiten, maar ook online activiteiten. Hier lees je welke activiteiten dit allemaal zijn en waar ze plaatsvinden. En kijk ook zeker op je socials en zoek met de de hashtag #internationalevrouwendag

Vandaag is een goede dag om na te denken over wat jij kan doen. Wat kan jij doen aan gendergelijkheid en om een betere toekomst voor onze kinderen te creëren? Denk je zelf ook vaak in stereotypen? Ga het gesprek met de vrouwen in je omgeving aan over hoe je dit kunt veranderen en hoe je elkaar hierbij kunt helpen. Want zoals bij alles geldt: wil je verandering? Begin dan bij jezelf.

Hoe sta jij vandaag op Internationale Vrouwendag 2022 stil bij deze belangrijke dag voor ons vrouwen?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!