fbpx

Is borstvoeding een taboe?

Is borstvoeding een taboe

Doutzen Kroes plaatste gister een foto op Instagram. Op de foto zie je hoe ze haar prachtige dochter borstvoeding geeft. Kort daarna plaatste zij een foto waarop zij links model staat en lingerie aan heeft en rechts nogmaals de foto waarop zij borstvoeding geeft. Hieronder heeft zij de volgende tekst toegevoegd: ‘Breasts are a scandal because they shatter the border between motherhood and sexuality – Iris Marion Young’. Is borstvoeding een taboe?

Is borstvoeding een taboe?

Beide foto’s hebben voor aardig wat reacties gezorgd. Positief maar ook negatief. Ook in mijn tijdlijn op Facebook zag ik aardig wat reacties voorbij komen. Denk hierbij dan aan: ‘borstvoeding het mooiste dat er is!’ maar ook: ‘pfff ik ben een beetje Doutzen-moe, nu weten we het wel!’ of ‘Moet dat nou?!’. Wat is dat toch met borstvoeding en waarom roept dat zoveel reacties bij mensen op? Rust er een taboe op? En waarom is borstvoeding een taboe? Borstvoeding is iets wat de natuur ons gegeven heeft en wat dus iets natuurlijks zou moeten zijn. Maar waarom vinden mensen dit dan zo aanstootgevend? Waarom is het raar als een moeder openlijk borstvoeding geeft?

Waarom is voor sommigen borstvoeding een taboe?

Omdat zij deze prachtige foto van haar en haar dochter plaatst, wil dat niet zeggen dat zij iedereen verplicht borstvoeding te geven. Ze deelt een foto zoals miljoenen mensen foto’s op social media delen. En echt ik zie op Instagram of Facebook foto’s voorbij komen die veel bloter zijn. Die foto’s zijn echt aanstootgevend en shockerend! En op die foto’s komen toch meer positieve dan negatieve reacties.

Ook ik ben een voorstander van borstvoeding

Ook ik ben een voorstander van borstvoeding. Ik bedoel, als ik zwanger ben en mijn borsten zich met melk vullen zal dat niet voor niks zijn. Toch? Waarom zou ik mijn kind dan melk van een koe geven? Dat ik me vlak na de bevalling een koe voel, is een ander verhaal. Jouw moedermelk is gemaakt voor jouw kindje. Dit neemt niet weg dat iedere moeder zelf de keuze of ze wel of geen borstvoeding geeft. En welke keuze je hierin ook maakt, het is jouw keuze en niet die van een ander.

Een slechte moeder als je geen borstvoeding geeft?

Ik als voorstander zal nooit zeggen dat een moeder borstvoeding ‘moet’ geven. Of dat een moeder die geen borstvoeding geeft een slechte moeder is. Maar ik zal zeker altijd de voordelen van borstvoeding benoemen. Juist omdat ik weet dat er aanstaande moeders zijn die zich niet beseffen hoe goed borstvoeding voor hun kindje is en hoe gezond moedermelk is. En als ze dan toch besluiten om voor de kunstvoeding te gaan, dan zal ik ze daar altijd in steunen. Net zo goed als dat ik een moeder die wel borstvoeding geeft zal steunen.

Internationale Week van de Borstvoeding

Vorig jaar heb ik in het kader van de Internationale Week van de Borstvoeding een blog geschreven. In deze blog heb ik drie voordelen van borstvoeding genoemd. En om nogmaals aan te geven hoe goed borstvoeding is, benoem ik deze voordelen nog een keer. En geloof me, er zijn nog veel meer voordelen. Als je op de website van de RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) kijkt, zie je een hoop positieve feiten. Deze drie spreken mij erg aan:

  1. borstgevoede kinderen hebben gemiddeld een lager risico op: luchtweginfecties, maagdarminfecties, middenoorontsteking, overgewicht, diabetes mellitus type 2, hoge bloeddruk en eczeem in vergelijking met kinderen die geen borstvoeding krijgen.
  2. moeders die in hun leven een jaar of langer borstvoeding geven, hebben significant minder kans op reumatoïde artritis, vergeleken met moeders die nooit borstvoeding geven. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat moeders die lang borstvoeden een lager risico hebben op premenopausale borstkanker en ovariumkanker.
  3. borstvoeding bevordert de neurologische, visuele en cognitieve ontwikkeling van het kind. Bij intelligentietesten scoren borstgevoede kinderen gemiddeld 5 punten hoger dan niet borstgevoede kinderen. Dit komt door de hechting van moeder en kind door de borstvoeding   en door de aanwezigheid van essentiële vetzuren in moedermelk (DHA en AA die belangrijk zijn voor hersenweefsel en netvlies). Deze vetzuren zijn tijdens de zwangerschap volop aanwezig en na de geboorte neemt deze voorraad af, maar kan door voeding worden aangevuld.

Is borstvoeding taboe of zijn tepels taboe?

Ik hoop trouwens dat mijn foto waarop een tepel te zien is niet aanstootgevend is. Ik heb Marley 5 maanden borstvoeding mogen geven en toen wilde zij niet meer en Jenna heb ik bijna 9 maanden zelf mogen voeden. Bij Marley ging het niet vanzelf en moest ik in het begin veel kolven om de productie op gang te krijgen. Maar bij Jenna ging het als vanzelf en was mijn productie niet te stoppen. Het gaf me zo’n kick om te zien dat mijn kindjes niet alleen in mijn buik groeiden door wat ik ze gaf maar ook daarna nog. Ook ik gaf borstvoeding in het openbaar. En ja, ook ik zag de blikken mijn kant op gaan. Maar hé, mijn kind moest gevoed worden en een paar verontwaardigde blikken zouden mij daar niet van weerhouden!

De keuze om wel of geen borstvoeding te geven is persoonlijk

Is borstvoeding een taboe? Ik heb dit artikel geschreven omdat ik de reacties op een prachtige foto niet begrijp en omdat ik ook een voorstander van borstvoeding ben. Ik ben blij dat ik borstvoeding heb kunnen en mogen geven. Die momenten die ik met mijn dochters heb gehad, zal ik altijd koesteren. En moeders die ervoor gekozen hebben en aanstaande moeders die ervoor zullen kiezen om dit niet te doen zijn echt geen slechte moeders. De keuze om wel of geen borstvoeding te geven is persoonlijk en ik vind dat iedereen moet doen waar zij zich goed en lekker bij voelt. Het is jouw kind en jouw lichaam. En een gelukkige en blije mama heeft gelukkige en blije kindjes! Maar welke keuze een vrouw ook maakt, laat haar gewoon haar kindje voeden zonder er commentaar op te leveren…

Heb jij borstvoeding gegeven of ging jij voor kunstvoeding?

Bronnen: Instagram & RIVM
Foto: Pixabay

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!