Search
Close this search box.

Niet de situatie maar jouw gedachten bepalen hoe jij je voelt

jouw gedachten bepalen hoe jij je voelt

Als er iets in je leven gebeurt, positief of negatief reageer je daar op een bepaalde manier op. Maar hoe kan het nou dat iedereen op een andere manier op dezelfde situatie reageert? Dit heeft met verschillende factoren te maken. En waar het vooral mee te maken heeft is dat niet de situatie maar jouw gedachten bepalen hoe jij je voelt. Dit betekent dat je jezelf kunt aanleren om anders met bepaalde situaties om te gaan. Dit is geen makkelijke opgave, maar met de tips in deze blog ben je al aardig op weg.

Eén situatie, meerdere reacties

Je kunt dus één situatie hebben en die situatie zorgt voor meerdere reacties. Een heel concreet voorbeeld uit mijn verleden is een grote reorganisatie bij het bedrijf waar ik werkte. We wisten dat er ontslagen zouden vallen, maar niet wie en op welke afdelingen. Ik werkte op dat moment in een team met zo’n 15 mensen. En ik kan je zeggen dat iedereen in dat team op een andere manier reageerde.

De één schoot in de stress, want wat als hij ontslagen zou worden. Zou hij dan zijn hypotheek nog kunnen betalen? De ander bleef kalm en wachtte af tot er meer bekend werd gemaakt. Een ander zag mogelijkheden, want misschien was dit wel het moment voor een andere baan. En weer een ander zag het wel zitten om eerder met pensioen te gaan. Bij iedereen ontstond zo een andere emotie; de één was opgelucht, de ander boos, weer een ander verdrietig en er waren mensen bang. En zo kan ik nog wel meer emoties noemen die voorbij kwamen. In dit voorbeeld zie je dus heel duidelijk dat

Ook bij herkenbare situaties

Ik heb nu een best extreem voorbeeld genoemd. Een reorganisatie is een heftige gebeurtenis die vaak ook weer grotere emoties zorgt. Maar er zijn ook situaties die je beter op jezelf kan betrekken. Neem de hele coronacrisis. Iedereen reageert hier op een ander manier op; de één is bang, de ander onzeker en ga zo maar door. Of nog wat simpeler, stel je krijgt een bekeuring voor te hard rijden of verkeerd parkeren. Ook dit zorgt voor verschillende emoties.

Je gedachten kan je veranderen

De reden dat niet iedereen op dezelfde manier reageert is dat iedereen een andere gedachte bij een situatie heeft. En omdat jouw gedachte dus bepaalt hoe je uiteindelijk op iets reageert, kan je dit dus ook veranderen. Je gedachten zijn namelijk te programmeren. Je kan jezelf leren om bijvoorbeeld positiever te reageren. Of in ieder geval minder heftig. Dat is echt wel heel moeilijk, want ik weet niet hoe oud jij bent maar ik ben 40. En dingen die ik al zo’n 40 jaar op een bepaalde manier doe zijn echt niet zomaar te veranderen. En toch is het mogelijk!

De eerste stap naar positievere gedachten en dus positieve emotie

Je vraagt je nu natuurlijk af hoe je dit dan zou moeten doen. Ik zal niet zeggen dat het eenvoudig is, maar je kunt er wel mee aan de slag gaan. Je zal zien dat je beetje bij beetje verandering bij jezelf zal merken. Hoe je dit voor elkaar kunt krijgen? Deze tips helpen je erbij!

Sta stil bij de gedachte die je bij de situatie hebt

Probeer niet meteen te reageren, maar neem een moment afstand van de situatie. Onderzoek wat je eerste gedachte bij de situatie is en sta hier even bij stil. Bijvoorbeeld bij het voorbeeld met de verkeersboete. Wat denk je als je de envelop opent? En welke emotie komt er dan naar boven?

Misschien ben je krap bij kas en kan je deze rekening er nu echt niet bij hebben. Je eerste gedachte zal dan iets zijn in de trant van “Hoe ga ik dit betalen?”. De emotie die daarmee ontstaat is boosheid. Je bent boos omdat je dit niet kunt betalen en je bent boos op jezelf omdat je te hard gereden hebt. Die boosheid raak je niet makkelijk kwijt en het lijkt wel of je steeds bozer wordt. Je vertelt ook aan iedereen die het maar wil horen (en ook de mensen die het niet willen horen) dat niet de situatie maar jouw gedachten bepalen hoe jij je voelt.

De negatieve gedachte mag er zijn

Je eerste reactie mag ook echt wel die negatieve reactie zijn, maar waar het om gaat is dat je dat nare gevoel om kan zetten naar een positief gevoel zodat je niet dagen of weken met dat rotgevoel blijft lopen. Want je kan boos zijn of niet, maar die rekening zal toch betaald moeten worden. De enige die zich er rot bij voelt ben jij. En als je negatief blijft neem je je omgeving ook mee in dat negatieve gevoel. En dat wil je toch niet?

Zet de negatieve gedachte om naar een positieve gedachte

Nou is een verkeersboete natuurlijk nooit leuk, maar je bent natuurlijk wel zelf degene geweest die te hard heeft gereden. Als je de gedachte bij de boete kunt veranderen in “Niet handig dat ik te hard heb gereden, maar het is nu eenmaal zo en ik kan het niet veranderen” zal je merken dat de emotie die dan ontstaat geen boosheid is. Je accepteert de situatie zoals deze is en hebt ervan geleerd. De emotie die bij acceptatie hoort is liefde. En als je vanuit liefde op iets reageert kan dit nooit voor een rotgevoel zorgen. Het zorgt alleen maar vooruit een positiever leven.

Geef niet op en geniet van het proces

Geef niet op als je het niet meteen onder de knie hebt. Verwacht ook niet dat je het meteen onder de knie hebt. Je hebt het jaren anders gedaan en dat verander je niet 1,2,3. Ga voor babystapjes. Want ook met die babystapjes bereik je uiteindelijk je doel. En geniet ondertussen van het proces. We zijn namelijk bijna altijd gefocust op het uiteindelijke doel, de eindbestemming. En vergeten daardoor te genieten van de reis er naartoe. Geniet van dit proces, de rest, en zie de stappen die je wel al hebt gemaakt en focus daar op. Geniet van het gevoel wat deze verandering met je doet. Zie hoe mensen anders op je gaan reageren. En let op de dingen die hierdoor op je pad komen. Want zoals ik eerder schreef; wat je aandacht geeft groeit.

Niet de situatie maar jouw gedachten bepalen hoe jij je voelt

Nu je weet dat niet de situatie maar jouw gedachten bepalen hoe jij je voelt kan je makkelijker afstand nemen. Afstand nemen van jouw emotie en jouw gedachten bij die situatie veranderen. En zeg nou niet: “Zo ben ik nou eenmaal!, want jij bent je gedachten niet. Je gedachten zijn een hulpmiddel die jou in bepaalde situaties beschermen en helpen keuzes te maken. Maar je gedachten zijn ook vaak saboteurs. Ze kunnen je breken. Maar die gedachten zijn niet de baas over jou. Jij bent de baas over jouw gedachten. Als je dat altijd in je achterhoofd houdt, komt het echt wel goed ❤️

Bij welke situatie(s) zou jij wel anders willen reageren?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!