fbpx

Kanker bestrijden zonder opereren en chemo, kan dat?

Kanker bestrijden zonder opereren en chemo

We kennen allemaal wel iemand die kanker heeft (gehad) of helaas niet meer onder ons is door kanker. Of we kennen wel iemand die een bekende verloren heeft aan kanker. Het is een heftige ziekte die soms goed te behandelen is, maar vaak helaas ook niet. En als de kanker behandeld wordt dan gebeurt dit vaak door het operatief verwijderen van de tumor, bestraling en chemotherapie. Agressieve behandelmethoden die de patiënt vaak extra verzwakken. Vreselijk voor degene die behandeld wordt, maar ook vreselijk om te zien voor de naasten. Maar tegenwoordig kan je kanker bestrijden zonder opereren en chemo.

Tante met keelkanker

Helaas heb ik het twee keer van heel dichtbij meegemaakt. Twee tantes, beiden zusjes van mijn moeder. De eerste tante die ziek werd was nog heel jong; nog geen dertig jaar en moeder van twee kleine kinderen. De moeder van mijn neef die vorig jaar zelfmoord pleegde. Ze had een zeldzame vorm van keel- en neuskanker. Er was geen behandeling voor. Ik was zelf zo’n 13 jaar in die periode en merk dat ik er heel veel van heb weggestopt, maar wat ik nog wel weet is dat de artsen van het VU ziekenhuis in Amsterdam alles probeerden om haar te redden. Met het gevolg dat één deel van haar gezicht verlamd raakte. Ze moest een ooglapje op en eten moest via een sonde. Helaas overleed mijn tante toen ze 32 jaar jong was. Veel te jong ja.

Tante met borstkanker

Mijn andere tante was iets ouder, maar nog steeds te jong. Ik geloof dat ze net 50 jaar was of nog 50 jaar moest worden. Zij had borstkanker. Haar borsten werden verwijderd en zij werd steeds bestraald en heeft nog best lang een ‘goed’ leven gehad. Maar na een paar jaar vechten was ook haar lichaam op. Zij woonde in Mauritius en twee dagen voor haar overlijden kwamen Alex en ik op Mauritius aan voor een vakantie. We reden meteen door naar het ziekenhuis, want we wisten dat het ieder moment over kon zijn. In het ziekenhuis aangekomen liep ik haar gewoon voorbij. Mijn moeder zei nog dat ze er echt lag, maar ik zag alleen een oud omaatje liggen. En toch was dat ‘omaatje’ mijn tante. De kanker en medicijnen hadden haar helemaal opgevreten. Er was niks meer van mijn tante over en na twee dagen gaf haar lichaam het op.

Ziek van de chemo

Er is iets wat ik nooit meer zal vergeten en dat is hoe ziek ze altijd waren als ze weer chemo hadden gehad. Als mijn tante weer een chemokuur had gehad was ze dagenlang doodziek. Ze moest alleen maar spugen en ik weet nog dat haar kots pikzwart was en het stonk. Niet zoals kots normaal stinkt, maar ik vond het altijd naar de dood ruiken. Niet dat ik wist hoe dat ruikt, maar dat was waar ik aan moest denken. En ik zag mijn tante steeds magerder worden, haar haar viel uit en heel haar gezicht veranderde. Ik heb me toen vaak afgevraagd waarom de medicijnen zo agressief zijn. Was er maar een medicijn waarbij je je gewoon goed zou voelen en waar je lichaam niet zo kapot van ging.

Nieuw behandelmethodes

Ik heb het hier over 25 en 10 jaar  geleden. En in 25 jaar is er gelukkig veel veranderd. Tegenwoordig kan je behandeld worden door middel van RFA. RFA staat voor Radio Frequente Ablatie en wordt toegepast bij het bestrijden van nier-, lever- en longtumoren. Er wordt dan een naald ingebracht in de tumor en de energie uit radiogolven zorgt ervoor dat de tumor zodanig verhit wordt dat de tumor afsterft. De techniek kan ook gebruikt worden bij borst-, prostaat- en botkanker. De RFA behandeling is vooral geschikt voor kleine tumoren. Bij grotere tumoren vanaf 3,5 cm wordt MWA toegepast. Dit werkt net als RFA maar in plaats van radiogolven worden er microgolven gebruikt.

Het fijne aan deze behandeling is dat de patiënt maar één of twee nachten in het ziekenhuis hoeft te blijven, je herstelt sneller dan bij een operatie en na een RFA of MWA behandeling is er geen chemotherapie nodig. Dit betekent dat je lichaam sterk blijft en zich volledig kan focussen op het vernietigen van de tumor.

Kanker bestrijden zonder opereren en chemo

Hadden ze dit een paar jaar geleden maar, misschien had dan in ieder geval één van mijn tantes nog geleefd. Maar ach, dat weet je nooit achteraf. Ik ben blij dat dit er nu is, zodat mensen op deze manier behandeld kunnen worden. Fijn voor de patiënten maar zeker ook voor de naasten. Want het is geen pretje om te zien hoe iemand van wie je houdt zo ziek is en zoveel pijn heeft. Ik hoop het dan ook echt nooit meer mee te maken….

Kende jij deze behandelmethodes al?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!