fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kinderen veilig in het verkeer met de verkeersspeurtochten van Veilig Verkeer Nederland (+ winactie)

Kinderen veilig in het verkeer met Veilig Verkeer Nederland

Hier in het midden van het land is de zomervakantie alweer voorbij en dan wil je niks anders dan dat je kinderen veilig naar school gaan. En dat ligt natuurlijk voor een groot deel aan al die automobilisten die iedere ochtend haast hebben. Maar je kinderen leren hoe ze veilig deelnemen in het verkeer is misschien nog wel belangrijker. Of ze nu lopend of op de fiets naar school gaan. Daarom heeft Veilig Verkeer Nederland verschillende verkeersspeurtochten voor kinderen gemaakt. Deze speurtochten kan je trouwens het hele jaar downloaden en doen. Wij kregen de speurtocht thuisgestuurd en in deze blog lees je er alles over.

Het wordt steeds drukker in het verkeer

Toen ik op de basisschool zat, had ieder gezin een auto. Eén auto. Als je als gezin twee auto’s had was dit echt een uitzondering. Je kon als kind veilig buitenspelen of op de fiets door de wijk crossen. Tegenwoordig is dit wel anders. Wij hebben één auto en dat is echt een uitzondering. De meeste gezinnen hebben twee of meer auto’s. Daarnaast zie je veel elektrische fietsen die behoorlijk hard gaan. Belangrijk dus om kinderen al vanaf jong leeftijd wegwijs te maken in het verkeer. Wij hebben dit gedaan door veel met de meiden te fietsen. Eerst bij ons in een zitje en toen ze 3-4 jaar waren op hun eigen fietsje. Eerst met zijwieltjes en al vrij snel zonder.

Veilig Verkeer Nederland

Veilig Verkeer Nederland is dé maatschappelijke organisatie die al 90 jaar werkt aan verkeersveiligheid in Nederland. Ze zet zich in om iedereen bewust te maken van het feit dat iedereen verkeersdeelnemer is, zodat het veilig(er) is om aan het verkeer deel te nemen. Dit doen zij onder andere door de verkeers- en fietslessen op school, het Nationaal Verkeersexamen en je kent vast de spandoeken wel met de tekst: ‘Onze scholen zijn weer begonnen’. Maar er is meer!

Gratis verkeersspeurtochten voor kinderen

De schatkistspeurtocht gericht op kinderen van 4-6 jaar, de fotospeurtocht gericht op kinderen van 6-9 jaar en de codespeurtocht gericht op kinderen van 9-12 jaar helpen kinderen meer te leren over het verkeer, de verkeersborden en hoe je veilig deelneemt in het verkeer. Al deze speurtochten zijn te vinden op het actieplein op de website van Veilig Verkeer Nederland en gratis te downloaden, zodat ook jij de speurtocht met je kinderen (of klas als je leerkracht bent) kunt doen. Zo zorg je dat de kinderen veilig in het verkeer zijn!

verkeersspeurtochten voor kinderen - Codespeurtocht

Wat is de codespeurtocht?

Met deze toolkit organiseer je een avontuurlijke codespeurtocht in je buurt. Professor Knap daagt de kinderen uit om tijdens een speurtocht een geheime code te kraken. Door zelf een codespeurtocht in de buurt te organiseren leren  kinderen spelenderwijs verkeersregels kennen.  Het enige wat je nodig hebt is een speelplein of grasveld zodat je lekker de ruimte hebt om met elkaar aan de slag te gaan.

Aan de slag met de Codespeurtocht

Ik deed samen met mijn twee dochters en een paar buurtkinderen de codespeurtocht. Dit is een mix van kinderen tussen de 9 en 12 jaar, waarvan twee al hun verkeersexamen hebben gedaan en de rest nog niet. Het is de bedoeling dat je deze speurtocht met ongeveer 6 kinderen doet. Is de groep groter dan kan je groep in tweeën delen en heb je nog een begeleider nodig.

Kinderen veilig in het verkeer met Veilig Verkeer Nederland

Wat me eigenlijk meteen opviel is het uitgebreide pakket dat bij de codespeurtocht zit. Daarnaast is het een mooie afwisseling van doen en nadenken. Ik zal heel eerlijk bekennen dat de meiden er niet heel veel zin in hadden, maar toen we bezig waren heel fanatiek waren en het heel leuk vonden om te doen. Zo leerden ze alles over de dode hoek van een vrachtauto of andere grote wagen, zoals een bus. Ze weten nu ook dat fietsen en tegelijk je mobiel gebruik een no-go is en begrijpen alle aanwijzingen van een verkeersregelaar. En nog veel meer. Dus ja, ze hebben allemaal meer kennis gekregen van het verkeer en hoe ook zij ervoor kunnen zorgen dat het veilig in het verkeer is en blijft. Het was dus een groot succes!

Leuke bijkomstigheid: ze kregen na afloop een certificaat waarop te lezen is wat ze allemaal geleerd hebben. Hoe leuk is dat!

Kinderen veilig in het verkeer
Na afloop is er voor ieder kind een certificaat

Kijk mijn video op Instagram

Op Instagram kan je mijn reels (video) bekijken die ik maakte tijdens de speurtocht, zodat je een beter beeld krijgt. Maar geloof me, als jij kinderen tussen de 4 en 12 jaar hebt, raad ik je sowieso aan om één van de speurtochten te doen. Je kinderen wegwijs maken in het verkeer is namelijk altijd een goed idee!

WIN WIN WIN

Ik mag van Veilig Verkeer Nederland 5 fysieke speurtochtpakketten weggeven. Je krijgt dan het pakket wat ik ook thuis heb gekregen. Superleuk om met je eigen kinderen en buurtkinderen te doen, maar ook als je met kinderen werkt. Meedoen is heel eenvoudig!

Wat moet je doen om kans te maken:

  1. Like Tante Truus Kan Alles op Facebook
  2. Reageer onder het vastgezette bericht op Facebook met ‘SPEURTOCHT’ en geef aan dat je meedoet. Uiteraard mag je altijd vriendinnen taggen om ze op de hoogte te brengen van deze leuke winactie, maar dit hoeft natuurlijk niet. Heb je geen Facebook? Reageer dan onder dit artikel.
  3. Meedoen kan t/m woensdag 7 september. Ik maak na donderdag 8 september de winnaars bekend. De winnaars krijgen altijd persoonlijk bericht van mij.

Succes!

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!