fbpx

Hoe doet ze het toch allemaal!? Merel doet het zo

Merel doet het zo

Het heeft even geduurd, maar we krijgen vandaag weer een inkijkje in het leven van één van onze lezers. Ik ken Merel uit de bloggerswereld en kwamen elkaar regelmatig op events tegen. Helaas zijn er nu geen events, maar we spreken elkaar van tijd tot tijd online. Daarom vind ik het heel leuk dat zij wilde delen hoe zij het allemaal doet. Houdt ze de ballen hoog of juist laag? Hoe zijn de taken verdeeld? En hoeveel tijd heeft ze voor zichzelf? Dit en nog veel meer lees je vandaag. Merel doet het zo!

Dit is Merel

Merel is 36 jaar en woont samen met Ro. Ze is moeder van vier dochters: June (14), Rose (6), May (5) en Nova*. Op De Mamagids schrijft ze drie keer per week over van alles rondom ouderschap en opvoeding. De laatste maanden zijn daar ook persoonlijke artikelen bijgekomen over haar overleden dochtertje Nova. Het bloggen is haar betaalde baan. Daarnaast neem ze af en toe leuke klussen aan waarbij ze webteksten voor anderen verzorg. Voorheen kostte dit haar zo’n zestig uur per week. Nu doet ze het rustiger aan en maakt minder uren. Haar man werkt fulltime in de hoogspanning. Samen besteden ze veel tijd aan de kinderen en kijken graag samen series op Netflix. Ze heeft onlangs het wandelen ontdekt en dat doet ze ook regelmatig. Verder ben is ze dol op fotograferen en puzzelen.

Hoe de taken thuis verdeeld zijn

De taken thuis pakken Merel en haar man samen op. Wanneer de kinderen hun knie openvallen, rennen ze net zo goed naar hun vader als naar Merel. En zit er een spin in hun kamer, dan wachten ze niet tot papa thuis is. Haar man kan net zo goed wassen, koken en stofzuigen als zij; andersom draait zij haar hand niet om voor technische klusjes. De precieze verhoudingen zijn wisselend. Als Merel het drukker heeft dan doet hij meer thuis en andersom.

Het grote voordeel daaraan is dat de meiden niet de traditionele rolverdeling meekrijgen, maar ook dat vaders net zo belangrijk zijn voor de opvoeding als moeders. Tikje genderneutraal, als je er een label aan zou willen hangen. Dit geeft hen veel meer tijd om dingen samen met het gezin te doen.

Hoe ze al haar taken combineert

Merel vond het lange tijd lastig om haar taken te combineren. Ze is een beetje het type van: ‘alles-of-niets’. Ze kan volledig opgaan in haar werk. Ook is ze niet bepaald huisvrouw van het jaar, maar van nature nogal chaotisch. Het duurde dus erg lang voor ze écht een balans vond. Het overlijden van Nova heeft ervoor gezorgd dat ze keihard op de rem trapte. Ineens drong tot haar door dat ze meer moet zorgen voor ‘van alles wat’ in plaats van in één keer heel veel van hetzelfde.

De laatste weken probeert ze meer naar haar gevoel te luisteren. Is ze moe? Dan stopt ze met werken en zet ze een serie op. Vragen de kinderen om aandacht? Dan geeft ze die en knuffelt ze hen extra. Voel ze zich energiek? Dan gaat ze spontaan een stuk wandelen – alleen of met het gezin. Het is zonde en verdrietig dat zoiets heftigs er pas echt toe leidde dat ze beter voor zichzelf zorgt (en daarmee dus ook meer aan anderen kan geven), maar tegelijkertijd probeert ze voor ogen te houden dat het goed is dat het überhaupt gebeurt nu.

Hoeveel ik-tijd heeft Merel

Wanneer de kinderen op school zitten, werk ze. Maar soms zet ze ook gewoon een serie op, doet een puzzeltje of pakt een boek. Eens in de twee weken gaat ze bovendien lekker wandelen, praten en fotograferen met een vriendin. Daar laadt ze echt helemaal van op. Ze zit daardoor (fysiek) ook beter in haar vel.

En hoe zit het met tijd voor haar partner?

Met drie meiden in huis is het, zeker overdag, altijd gezellig druk. Vanaf ongeveer 19.00 uur begint de tijd voor haar en haar man: Rose en May slapen vroeg en June zit vaak op haar kamer om huiswerk te doen of te bellen met vriendinnen. Al komt ze soms ook nog even gezellig bij hen zitten en kijken ze iets met zijn drietjes. Daarnaast gingen ze voor corona elke maand een keer uit eten om echt tijd voor elkaar te hebben (hoewel je dan toch nog steeds vaak over de kinderen praat). Die exclusieve momenten samen zijn wel heel fijn. Dus ja, ze vindt zeker dat ze veel tijd samen hebben en daar is ze erg blij om.

Ballen…hoog of laag?

Ze probeert er zo nuchter mogelijk mee om te gaan en geen wonderen te verwachten. De afgelopen tien jaar leerde ze zichzelf steeds beter kennen en, belangrijker nog, accepteren. Waar ze het vroeger verschrikkelijk vond dat ze slecht was in plannen en altijd van alles kwijtraakte, is ze daar nu een stuk makkelijker in. Ze doet dus wel aan ballen, maar laat ze gerust vallen als het even te veel is. De enige ballen die ik nooit laat gaan, zijn die van haar gezin. En dat zijn uiteindelijk toch de belangrijkste!

“Ik ben nu eenmaal zo en doe mijn best, meer kan ik niet doen…”

Een leven dat volledig in balans is

Een maand of vijf geleden zou ze met ‘nee’ op die vraag moeten antwoorden. Inmiddels is haar leven meer in balans. Ze geeft meer ruimte aan wat ze voelt, houdt meer van zichzelf en zorgt beter voor zichzelf. Dat biedt meer rust. 

De mening van anderen

Ze zou liegen als ze zou zeggen dat het haar niks kan schelen. Ergens denkt ze dat ieder mens daar wel in zekere mate mee bezig is: we zijn uiteindelijk toch groepsdieren. Maar tegelijkertijd probeert ze zich vooral druk te maken om wat ze zelf vindt.

“Sta ik achter de keuzes die ik maak?”

Iets dat ze recent in dat kader heel spannend vond, was het delen van haar dagboeken over Nova. Waarom ze de dagboeken schreef, is eigenlijk simpel: het helpt haar bij de verwerking, ze wilde anderen meer inzicht geven in hoe het is en ze miste zelf toch een beetje de ervaringsverhalen online. Dat gat probeert ze hiermee een beetje te dichten. Toch maakte het haar in het begin soms ook onzeker. Per slot van rekening stel je je heel kwetsbaar op en reageren mensen online niet altijd even leuk.

Gelukkig zijn de reacties zo hartverwarmend. Iedereen reageert lief, steekt haar een hart onder de riem en vertelt dat ze het fijn vinden om dit te lezen, omdat ze nu beter begrijpen hoe de situatie voor hen is en was. Dat doet haar beseffen dat het niet echt uitmaakt of sommige mensen hier negatief op reageren: uiteindelijk weet ze zelf dat haar intenties zuiver zijn en dat is het belangrijkste.

Merel is een tevreden mens

Merel is een tevreden mensen. Waarom? Ze zijn omringd met fantastische mensen, hebben elkaar en de liefde. Meer heeft ze niet nodig!

Een tip van Merel voor jou

Wat ik heel vaak om me heen zie, is dat vrouwen de controle op zo’n beetje alle facetten van hun leven opeisen: van het huishouden tot de zorg voor de kinderen en hun baan. Dat het uiteindelijk vaak te veel wordt, is niet zo gek. Ze zeggen niet voor niks: it takes a village to raise a child. Gun jezelf daarom voldoende ruimte en vraag zo nodig om hulp.

En dat kan soms al door kleine aanpassingen. Probeer de huishoudelijke taken meer te verdelen (je woont er immers niet alleen), net als de opvoeding. Of vraag die ene goede vriendin of ze een middagje op de kinderen kan passen. Voel je daar niet schuldig om. Je faalt niet als je het niet in je eentje kan, maar bent juist sterk als je kunt toegeven dat je het liever samen doet. Een andere keer vang je haar kids op en heeft zij tijd voor zichzelf.

Ik denk dat het tot slot heel belangrijk is om de kinderen te laten zien dat je jezelf niet wegcijfert. Generaties vrouwen zijn daaraan verloren gegaan en ik denk dat als wij het anders doen, onze zoons en dochters op latere leeftijd ook beter voor zichzelf zorgen en meer balans ervaren dan wij.  Dus als je het niet kunt doen voor jezelf, doe het dan voor je kleine meisje, dat in jou haar grote voorbeeld ziet, of je jongen die later op zoek gaat naar een dappere vrouw die zich kan meten aan zijn moeder!

Dank je wel Merel voor je openheid en eerlijkheid en dat je ons een kijkje in je leven hebt gegeven!

Dit is een artikel in de serie ‘Hoe doet ze het toch allemaal!?’. Iedere laatste woensdag van de maand kun je lezen hoe een vrouw omgaat met de drukte in haar leven. Deze serie heeft als doel elkaar inspireren en leren van elkaar.  

We zijn hier niet om te oordelen en elkaar te veroordelen. Ieder leeft haar leven op haar manier. In plaats van hier een mening over te vormen kun je er ook met een open blik naar kijken en wie weet, misschien besluit je wel om bepaalde dingen in jouw leven anders te gaan doen.

Wil jij ook andere vrouwen inspireren? Lees dan het artikel wat ik erover schreef of geef je gelijk op via onderstaand formulier en dan ontvang je een mail van mij met vragen. Jouw antwoorden lees je later terug in een artikel op mijn blog (mag ook anoniem). Uiteraard lees je het artikel voordat het gepubliceerd wordt en kunnen er voor plaatsing nog dingen aangepast worden.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!