fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Help bijen en andere insecten tijdens Nationale Zaaidag op 22 april

Nationale Zaaidag

Je hebt het vast al gehoord; de wilde bij heeft het zwaar. En niet alleen bijen, maar ook vlinders en andere insecten hebben het zwaar. We hebben steeds meer tuinen waar weinig bloemen te vinden zijn en ook bestrijdingsmiddelen zorgen voor bijensterfte. En wij hebben al die bijen en andere bestuivers juist hard nodig. Want zij maken niet alleen honing. Dankzij deze bijen kunnen wij namelijk genieten van lekker en vers fruit en verse groenten. Wat jij kan doen om te zorgen dat de bijen hun belangrijke werk kunnen blijven doen? Help zaaien voor bijen en andere insecten op Nationale Zaaidag op 22 april!

Over de bloemetjes en de bijtjes

Bijen helpen bij de bevruchting van bloemen en planten. Bijen nemen stuifmeel uit de ene bloem mee (mannelijk zaad) en laten dit achter op de stamper van een andere bloem (vrouwelijke eicel). Onder de stamper zit de vrouwelijke eicel van de bloem die met het stuifmeel moet worden bevrucht. Bloemen en planten werken samen met allerlei soorten insecten. Bijen zijn zelfs superbestuivers. Ze bestuiven namelijk heel veel gewassen waarvan wij de vruchten eten (appels, peren, kersen, pruimen, bramen, en ga zo maar door). Zonder de bijen zouden veel planten veel minder vruchten geven. En natuurlijk zorgen de bijen ook voor honing.

Nationale Zaaidag

Om de bijen en andere bestuivers een handje te helpen is het ieder jaar op 22 april Nationale Zaaidag. Op deze dag roepen Stichting Bijenvrienden en de Bijenstichting particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters op om bloemstroken aan te leggen zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat. Dit moeten dan wel geschikte bloemen zijn waar bijen voedsel kunnen vinden. Daarnaast is het belangrijk dat de zaden niet met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld en bij voorkeur van biologische teelt afkomstig zijn. 

Help gratis mee en haal je zaadjes in huis

Jij kan helpen! Heb je een balkon of tuin? In heel Nederland zijn meerdere initiatieven opgezet. Zo zijn er dankzij The Pollinators ruim 500 voedselbanken voor bijen waar jij gratis zaadjes kunt halen. Dit zijn biologische zaadjes; een wildebloemenmix met bloemen die makkelijk kiemen en lekker lang in bloei staan. Het zijn allemaal voedselplanten voor honingbijen, hommels, en enkele solitaire bijensoorten die in stedelijk gebied voorkomen. Ze halen deze zaden bij de Bijenstichting; initiatiefnemer van de Nationale Zaaidag. Dit initiatief is opgezet door The Pollinators. Zij streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten. Alles hierover en meer informatie vind je op de website van The Pollinators. Je kunt daar ook terecht als je extra zaadjes wilt bestellen.

Woon je in Zuid-Holland? Dan kun je ook online zaadjes opvragen. Het Zuid-Hollands Landschap stelt 15.000 gratis zakjes ter beschikking voor natuurliefhebbers in deze provincie. Het mengsel is biologisch en bevat 7 tot 10 bloemsoorten, die aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en andere insecten. Op de achterkant van het zakje staan beknopte, maar duidelijke zaaitips. Het duurt een week of twee voordat je de zaadjes in huis hebt dus zaaien op 22 april zal niet meer lukken, maar in mei kan je deze bloemenmix ook nog prima zaaien!

Wat je nog meer kunt doen

Naast het zaaien van de zaadjes op Nationale Zaaidag kun je natuurlijk nog meer meer doen. Je kunt namelijk ook een bijenhotel in je tuin of op je balkon ophangen. Zo zie je van dichtbij hoe het leven van de bijen eruit ziet. En je geeft deze bijen ook nestgelegenheid. Als je een bijenhotel in je tuin plaatst is het wel belangrijk dat je ook voedsel voor de bijen hebt. Dus zorg voor al die goede bloemen waar zij van kunnen leven. Veel tuincentra verkopen deze bijenhotels. Je kunt in het tuincentrum ook terecht voor zaadjes, bloemen en planten die goed zijn voor bijen en andere insecten. Als je niet zeker weet welke bloemen en planten dit zijn kun je dit altijd aan een medewerker vragen.

Help bijen en andere insecten tijdens Nationale Zaaidag op 22 april

De bijen en ook andere insecten hebben onze hulp hard nodig. Ik heb bij één van de bijenvoedselbanken in Zoetermeer al een zakje met zaadjes gehaald. Ook heb ik via Zuid-Hollands Landschap een zakje met zaadjes aangevraagd. Na het zaaien op 22 april bekijk ik of ik aan deze twee zakjes genoeg heb en zo niet dan koop ik nog meer zakjes met zaad. Dat is wel het minste wat ik kan doen, toch? En gelukkig ben ik gek op bloemen dus die kan ik nooit teveel hebben in onze tuin 😉

Help jij op 22 april mee?

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product koopt, ik hier een percentage commissie voor ontvang.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!