Search
Close this search box.

Nee zeggen is moeilijk, maar nee zeggen kan je leren

nee zeggen is moeilijk maar nee zeggen kan je leren

Je zou graag wat meer tijd voor jezelf hebben. Maar op de één of andere manier ben je altijd maar bezig. En als iemand je dan vraagt of je iets kan doen of kan helpen, dan doe je dat meteen. En dat siert je. Maar door altijd maar voor anderen klaar te staan loop je jezelf voorbij. Je houdt steeds minder tijd voor jezelf over. Je gaat maar door en bent eigenlijk doodop. Hoeveel je ook slaapt, je blijft moe. Herkenbaar? Wat zou er gebeuren als je eens ‘nee’ zegt? ‘Nee’ zeggen is niet definitief. Het is niet zo dat je dan nooit meer kan helpen. Maar gewoon een keer ‘nee’ zeggen omdat je nu even op adem moet komen. Veel mensen vinden ‘nee’ zeggen moeilijk. Maar ‘nee’ zeggen kan je leren.

Nee zeggen is moeilijk

‘Nee’ zeggen is nou eenmaal moeilijk. Als je ‘nee’ zegt moet je iemand teleurstellen. En het zit juist in jou om mensen te helpen, steunen en voor ze klaar te staan. ‘Nee’ zeggen voelt daarom heel tegennatuurlijk. Of misschien ben je bang dat mensen boos worden als je ‘nee’ zegt. En misschien gaat het wel zo ver dat je denkt dat je die mensen dan kwijtraakt. Dit is heel begrijpelijk. Maar nee zeggen kan je leren en dan heb je die gevoelens niet meer. Geloof me!

Waarom zeg je altijd ‘ja’?

In mijn boek ‘Hoe zet je jezelf op de eerste plek’ gaat één van de hoofdstukken over ‘nee’ zeggen. Want je kan jezelf niet op de eerste plek zetten als je altijd maar tegen iedereen ‘ja’ zegt. Vaak zeggen we ‘ja’ en terwijl we dit zeggen voelen we al dat het eigenlijk niet uitkomt of dat je eigenlijk onwijs moe bent. Wat maakt dat we dan toch ‘ja’ zeggen? Waarom luisteren we niet naar ons lichaam? Waarom gaan we maar door en zorgen we zo dat onze voorraad energie steeds minder wordt?

nee zeggen met hulp van mijn e-book

“Nee” zeggen kan je leren

Mijn e-book is eigenlijk meer een handleiding of werkboek. Er staan namelijk veel oefeningen/opdrachten in. Er staat ook een oefening in waarin je oefent met ‘nee’ zeggen. En je begint klein. De eerste opdracht is dat je de eerstvolgende keer dat iemand je iets vraagt, of of dit nu op je werk of in een privésituatie is, je niet meteen ‘ja’ zegt.

Je zegt: “Ik ga kijken of het lukt”. Op deze manier zeg je geen ‘ja’ en geen ‘nee’. Je kan dan eerst voor jezelf bedenken of je er ook tijd voor hebt, energie voor hebt en zin in hebt. En als het nu of vandaag niet lukt, wanneer je er wel tijd voor hebt. Zo creëer je voor jezelf tijd en ruimte. Je zit nog nergens aan vast.

Hoe voelt het om ‘nee’ te zeggen?

Wat bij deze oefening belangrijk is, is dat je naar de reactie van de persoon die het aan jou vraagt, kijkt. Hoe reageert die persoon? Wordt deze persoon boos? Is de persoon teleurgesteld? Of reageert diegenen juist heel relaxed en zegt dat het prima is? En hoe voelt het voor jou om niet meteen ‘ja’ te zeggen? Doordat je nu niet meteen ‘ja’ (of ‘nee’) zegt, creëer je voor jezelf tijd om hier over na te denken. En te voelen wat het met je doet.

Lukt het om ‘nee’ te zeggen?

De oefening gaat natuurlijk nog verder. Want het uiteindelijke doel is om (vaker) ‘nee’ te zeggen als je het niet gaat redden, omdat je geen tijd hebt of omdat je tijd voor jezelf nodig hebt. Stapje voor stapje kom je op het punt dat je sneller ‘nee’ zegt. Maar als je iets al jaren doet (‘ja’ zeggen) kan je niet verwachten dat je dat binnen één dag kan veranderen. Je moet jezelf dit aanleren. En mijn e-book helpt je hierbij.

nee zeggen kan je leren

Nee zeggen helpt je om je energie in balans te houden

Natuurlijk is er meer voor nodig om jezelf op de eerste plek te zetten, om meer tijd voor jezelf over te houden en om je energie in balans te houden. ‘Nee’ zeggen is daar een onderdeel van, maar er is meer voor nodig. Het begint bij goed voor jezelf zorgen. Bewust te zijn van de dingen die je doet. Je doet zoveel op een dag en veel dingen doe je zonder erbij na te denken. Het gaat allemaal vanzelf; op de automatische piloot. Hierdoor doe je misschien wel dingen die je niet hoeft te doen of anders zou kunnen doen. En je hoeft niet alles zelf te doen. Hulp vragen is ook zoiets. Dat doe je liever niet. Maar waarom eigenlijk niet?

Hou jij wel écht van jezelf?

Wij vrouwen hebben het drukker dan ooit. En wie gaan maar door. Zelfs als we moe zijn en de eerst burn out klachten op beginnen te spelen. Waarom houden we niet van onszelf? Want een ander helpen en dingen uit handen nemen doen we wel. Want je vindt diegene aardig of houdt van diegene. Maar waarom behandelen we onszelf niet zo? We zetten onszelf steeds op de laatste plek. We moeten onszelf op de eerste plek zetten! Als we eerst lief zijn voor onszelf, weer echt van onszelf houden, bewuster leven en keuzes maken zal ons leven een stuk minder gestresst zijn. Je houdt energie over en bent een nog leuker mens. En daar pluk je niet alleen zelf de vruchten van, maar jouw omgeving ook!

Vind jij het moeilijk om nee te zeggen? En wat maakt dat jij dit moeilijk vindt?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!