fbpx

Vandaag is het Nelson Mandela Dag, een dag waarop jij het verschil kan maken

Vandaag is het Nelson Mandela Dag

Ieder jaar op 18 juli is het Nelson Mandela Dag of Mandela Day. Vandaag wil ik daarom stil staan bij deze dag. Op deze dag worden alle mensen wereldwijd gevraagd om zich in te spannen voor wereldvrede. De bedoeling is dat je vandaag 67 minuten van jouw tijd belangeloos inzet door hulp aan anderen te verlenen. Ik vind dit best mooi en aan de andere kant is het eigenlijk triest dat het nodig is. Want als we allemaal wat liever en behulpzamer zouden zijn dan zou de wereld er een stuk mooier uit zien.

Wie is Nelson Mandela

Ik denk dat iedereen wel weet wie Nelson Mandela of Madiba, zoals hij in Zuid-Afrika werd genoemd, was. Hij vocht voor een betere wereld en de strijd tegen apartheid. De strijd tegen apartheid heeft hem zo’n 30 jaar van zijn leven gekost omdat hij die in gevangenschap doorbracht. Hij weigerde de gevangenis te verlaten als hij toch als zwarte man nooit in vrijheid zou kunnen leven. Want zelfs buiten de gevangenis was hij een gevangene. Kleurlingen hadden niet dezelfde rechten als blanke mensen. En zijn strijd ging door totdat president de Klerk het voor het zeggen had en er toen eindelijk dingen veranderden. In 1993 kregen zij beiden de Nobelprijs van de vrede voor hun strijd tegen apartheid. 1994 vonden de eerste vrije verkiezingen plaats en werd Mandela verkozen tot president. Op 5 december 2013 overleed hij op 95-jarige leeftijd.

Wil je meer weten over Nelson Mandela? Er zijn tientallen boeken over hem geschreven en heel veel documentaires en films. Ik heb de film ‘Mandela: Long Walk to Freedom’ met tranen in mijn ogen zitten kijken.

Wat is Nelson Mandela Dag?

Door Mandela Dag in het leven te roepen wordt er gehoopt dat iedereen iedere dag van zijn leven iets doet om de wereld een betere plek te maken. Hij zei: “Het ligt in jouw handen om van de wereld een betere plek voor iedereen te maken”.Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Nelson Mandela werd geboren en staat Nelson Mandela dag in het teken van actie tegen armoede.

“What counts in life is not the mere fact that we have lived. It is what difference we have made to the lives of others that will determine the significance of the life we lead.” – Nelson Mandela

Wat kan jij doen?

Vaak denken we dat we niks kunnen betekenen. Dat het een ver-van-ons-bed-show is of dat het probleem te groot is om er in je eentje iets aan te kunnen doen. Maar het zit hem in de kleine dingen. Wat doe jij bijvoorbeeld met de oude kleding van je kinderen? Gooi je het weg? Of misschien verkoop je het wel? Maar je kunt het ook weggeven aan mensen die het minder goed dan jij hebben. Mensen die geen nieuwe kleren voor hun kinderen kunnen kopen. Of stel dat jij nog eten hebt wat prima is, maar waarvan je weet dat het niet gegeten wordt (bijvoorbeeld uit een kerstpakket). Gooi je dit weg? Je kunt het aan de voedselbank geven of aan de kerk bij jou in de buurt.

De meest kleine en simpele dingen kunnen al een lach op een gezicht toveren en iemand helpen. Kijk op de site van Mandela Day voor inspiratie wat jij vandaag op Nelson Mandela Dag kunt doen voor een ander. En als je het dan ook nog op social media deelt met de hashtag #ACTIONAGAINSTPOVERTY inspireer jij weer anderen om het verschil te maken. Samen kunnen we de wereld veranderen!

Wat ga jij vandaag doen om het verschil te maken?

Bron foto: Adobe Stock

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product aanschaft, ik hier een percentage commissie voor ontvang.

Deel op:

2 gedachten over “Vandaag is het Nelson Mandela Dag, een dag waarop jij het verschil kan maken”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!