Iedere vrouw ervaart toch ongemakken tijdens de menstruatie?

Wist jij dat in Nederland zo’n 500.000 vrouwen last heeft van hevig menstrueel bloedverlies? En wist jij dat maar 54% van die 500.000 vrouwen naar de huisarts gaan? Misschien ben jij wel een van die vrouwen die met ernstige menstruatieproblemen blijft lopen. Puur omdat je denkt dat het erbij hoort. Want iedere vrouw ervaart toch ongemakken tijdens de menstruatie? En misschien ook wel ervoor en ernaar? Maar jij hoeft hier niet mee te blijven lopen!

Hevig Menstrueel Bloedverlies

Hevig Menstrueel Bloedverlies, ook wel bekend als HMB, is een veelvoorkomend probleem in de gynaecologie. Symptomen van HMB zijn: een korte cyclus (minder dan 21 dagen), een langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen), hevige pijn, veel bloedverlies (driekwart longdrinkglas of meer), meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig hebben en deze soms om de 1-2 uur moeten verwisselen.

Oorzaken van HMB

Vaak zijn hormonale veranderingen in de premenopauze een oorzaak, maar hevige menstruaties kunnen ook door andere aandoeningen komen. Denk aan stollingsstoornissen, endometriose, adenomyose, PCOS of gynaecologische kanker. En om gezondheidsrisico’s uit te sluiten, is het altijd belangrijk om onderzoek te laten doen. 

Veel vrouwen weten niet dat HMB een medische aandoening is

Te veel vrouwen lopen door met ernstige menstruatieproblemen. Terwijl er meerdere, eenvoudige behandelopties zijn die een einde kunnen maken aan langdurige, pijnlijke en hevige menstruaties. Meer dan een kwart van deze vrouwen denkt dat de huisarts toch niets kan doen. Veel vrouwen hadden eerder hulp gezocht als ze hadden geweten dat HMD een erkende aandoening is. Het erge is dat vrouwen deze problemen niet eens met vriendinnen durven te bespreken. Bizar toch!

HMB heeft behoorlijk impact op je leven. Je ervaart lichamelijke klachten, maar ook psychische klachten. En ook op sociaal gebied heeft het impact op je leven. Denk maar eens aan elke menstruatie hoofdpijn hebben, prikkelbaar of humeurig zijn, iedere cyclus hevige buikkrampen, extreme vermoeidheid wat ook door een ijzertekort kan komen en depressieve gevoelens. Veel vrouwen die deze klachten hebben, hebben een hekel aan hun menstruatie. Wat ik overigens helemaal begrijp!

Ieder jaar in november is het Bloedserieus campagnemaand

De landelijke voorlichtingscampagne ‘Bloedserieus’ roept vrouwen daarom op hun verhaal wél te delen. Met elkaar én met de arts. Tijdens de campagnemaand november organiseren ziekenhuizen in heel Nederland extra (online) spreekuren en andere events waar voorlichting wordt gegeven. HMB is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere eenvoudige oplossingen bestaan. En dat is ook de reden dat ik dit met je deel. Ik wil niet dat jij onnodig met klachten blijft lopen. Menstrueren hoort erbij, maar het hoeft geen ellende te zijn iedere maand!

Iedere vrouw ervaart toch ongemakken tijdens de menstruatie?

Niet dus! Ervaar jij ongemakken tijdens de menstruatie? Praat erover met vriendinnen of ga naar je huisarts. Veel klachten zijn namelijk heel eenvoudig te verhelpen. Het is dan ook onnodig om maand in en maand uit met die klachten te blijven lopen. Luister naar je lichaam en onderneem actie. Je bent hierin niet alleen. En je hoeft dan ook niet alleen met je klachten te blijven lopen. Net zo goed als onze dochters dit niet hoeven…

Foto: Period Magazine

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.