Tante Truus Kan Alles

Home Reinigen van edelstenen

Reinigen van edelstenen

Als je wilt dat je edelstenen goed (blijven) werken moeten ze goed verzorgd worden. Edelstenen en mineralen nemen de negatieve energie van hun omgeving op. De mate waarin dit gebeurt verschilt per steen. De negatieve energie die de steen heeft opgenomen kan de steen niet zelf kwijtraken. Daarom volgt hier een uitleg over het reinigen van edelstenen.

Reinig de steen na bezorging

Alle edelstenen en mineralen die je bij mij besteld zijn gereinigd, maar het is altijd goed om de steen thuis nogmaals grondig te reinigen. Vaak merk je dat de steen gereinigd moet worden doordat de steen dof wordt en/of barstjes krijgt. Dit wil je uiteraard voor zijn.

Reinig je steen regelmatig

Hoe vaak je een steen moet reinigen ligt aan de steen en het gebruik. Vaak voel je aan de steen wanneer deze gereinigd moet worden. Laat je dus leiden door de energie van je steen. Zodra je voelt of merkt dat de steen gereinigd moet worden, is het belangrijk dat je de steen direct of in ieder geval zo snel mogelijk reinigt. De werking van de steen zal namelijk alleen maar verder afnemen.

Reinigen of ontladen van edelstenen

Sommige stenen, zoals citrien en kyaniet, reinigen zichzelf en hoeven over het algemeen niet extra gereinigd te worden. Sommige andere stenen, zoals toermalijn en barnsteen, nemen veel energie op en moeten dus vaker gereinigd worden. Er zijn verschillende methodes om stenen te reinigen. Welke methode het meest geschikt is, verschilt ook weer per steen. Hieronder volgt een overzichtje van de meest gebruikte reinigingsmethoden. Voor al deze methoden is het belangrijk om de intentie mee te geven dat je de steen grondig wil reinigen en ontdoen van alle opgenomen negatieve lading.

  • Stromend water
  • Aarde
  • Hematiet
  • Salie of andere reinigende kruiden
  • Wierook (met name sandelhout)
  • Amethist
  • Seleniet

De eerste methode om een steen te reinigen is door hem minimaal vijf minuten onder stromend water te houden. Dit kan gewoon onder de kraan maar natuurlijk ook in een beekje of in de branding. Dit is een van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt als grondige reiniging. Sommige stenen worden door water aangetast en kunnen niet in water gereinigd worden. Dit geldt o.a. voor calciet, magnetiet, seleniet, lapis lazuli, malachiet, turkoois en angeliet. Ook zilveren sieraden met edelstenen kunnen beter niet in water gereinigd worden omdat de stenen dan los kunnen laten.

Ook door een steen in de aarde te stoppen kan hij zijn negatieve lading kwijt raken. Dit is een hele zacht werkende methode die eigenlijk voor alle stenen veilig gebruikt kan worden. Stop de steen minstens 24 uur in de grond. Hoe langer je steen in de aarde laat zitten, hoe grondiger de reiniging. Vergeet niet waar je de steen begraven hebt (plaats bijvoorbeeld een stokje of iets dergelijks op de plek). En zorg dat eventuele huisdieren de steen niet opgraven.

Een andere veilige en zachte reiniging is door stenen in een schelp of bakje met hematiet steentjes te plaatsen. Hematiet neemt de negatieve lading uit de steen op. Laat de steen tenminste 24 uur op de hematiet liggen. De hematiet kan zelf gereinigd en opgeladen worden door de steentjes bijvoorbeeld onder stromend water te houden. Wel goed afdrogen want anders kunnen de steentjes gaan roesten.

Door salie (of het gebruik van andere reinigende kruiden) te branden en de steen door de rook hiervan te halen met heel sterk de intentie om de steen te reinigen, kan de steen ook gereinigd worden. Wierook werkt hetzelfde. Sandelhout is een sterk reinigende wierooksoort en dus heel geschikt hiervoor.

Amethist is een uitstekende steen om andere stenen mee te reinigen. Door een steen een uur of twaalf in een amethistgeode, op een amethistcluster of op een bedje van amethist steentjes te leggen wordt deze vanzelf gereinigd. Een geode geniet de voorkeur aangezien je deze zeer zelden hoeft te reinigen en de steen totaal omringd is met de energie van amethist en daardoor nog dieper gereinigd wordt. Een amethistcluster en amethist steentjes moet je daarentegen na iedere reiniging zelf ook even goed reinigen.

Seleniet kan door haar reinigende eigenschappen en zachte energie heel goed gebruikt worden om andere stenen mee te reinigen en op te laden.