Seksuele voorlichting voor jongeren kan beter

Seksuele voorlichting voor jongeren kan beter

Seksuele voorlichting. We hebben het allemaal op school gehad toch? En als het goed is krijgen kinderen en tieners dit ook op school. En ook je ouders hebben hier met je over gesproken, toch? Wanneer begin je met seksuele voorlichting? Ben je hier als ouders verantwoordelijk voor of ligt deze verantwoordelijkheid bij school? Waarom vinden ouders het lastig om hier met hun kind over te praten. Elke ouder heeft seks gehad. Geen seks = geen kind, natuurlijk zijn er altijd wel uitzonderingen, maar de meeste ouders hebben tocht echt wel seks gehad. Waarom rust er een taboe op praten over seks? Als ik met mijn vriendinnen ben, gaat niet niet altijd maar wel regelmatig over seks. Nee, ik vertel niet wat ik tussen de lakens doe en hoe ik dat doe, maar we praten wel over seks. Geen taboe dus. Maar waarom kunnen we dit blijkbaar niet met onze kinderen? Seksuele voorlichting voor jongeren kan beter. Weg met dat taboe!

Seks onder je 25e

Ik kreeg laatst van Rutgers de onderzoeksresultaten van een landelijk onderzoek onder jongeren onder de 25 jaar. En ik vond dat ik hier een artikel over moest schrijven. Ik heb twee meiden die later ook seksueel actief zullen zijn (natuurlijk wil ik daar niet aan denken, maar het is wel een feit). En dus wil ik mijn kinderen hier zo goed mogelijk op voorbereiden en ze ook altijd het gevoel geven dat ze hier met ons over kunnen praten en vragen kunnen stellen. Ik wil mijn kinderen beschermen. Tegen zichzelf en tegen anderen. Dit betekent niet dat ik ze bang zal maken, maar wel uit zal leggen dat er naast plezier en genot ook gevaren zijn. En dat ze voor zichzelf altijd na moeten denken welke keuze ze maken en over dat de verstandigste keuze is.

Later seks en minder gedwongen

Uit het onderzoek van Rutgers kwamen een hoop positieve ontwikkelingen naar voren. Zo zijn jongeren later seksueel actief. Ook is er een lichte daling zichtbaar in het aantal jongeren dat seksuele grensoverschrijding meemaakt (overgehaald worden of gedwongen worden). Mooi dat hier een daling in zit, maar vreselijk als je bedenkt dat 2% procent van de jongens en 11% van de meisjes aangeeft dat ze ooit waren gedwongen om iets te doen of toe te staan op seksueel gebied wat ze niet wilden. Ik moet er niet aan denken dat dit om mijn kind zou gaan. Daarom is dit ook één van de aandachtspunten waar iets mee gedaan wordt.

Anticonceptiegebruik is hoog

Het anticonceptiegebruik onder jongeren is hoog. Bij de eerste geslachtsgemeenschap gebruikt 92% van de jongens en 94% van de meisjes een anticonceptiemethode. Dat is iets verbeterd ten opzichte van 2012. Met de laatste partner gebruiken vier op de vijf jongeren altijd anticonceptie. Ook dit is (bij de meisjes) iets verbeterd. Het gebruik van andere anticonceptiemethoden dan de pil is in opkomst. De pil is nog steeds de meest gebruikte methode, maar het gebruik hiervan is sterk afgenomen. De verschuiving van pil naar andere anticonceptiemethoden is positief te noemen, omdat meisjes zorgvuldiger lijken te kiezen voor een methode die bij ze past.

Weinig gebruik van condooms

Waar ik wel van schrok is dat vaak geen condoom wordt gebruikt. De belangrijkste redenen om geen condoom te gebruiken zijn dat er andere anticonceptie wordt gebruikt, dat ze elkaar vertrouwden of dat het minder lekker is. Ook bij losse contacten is het condoomgebruik laag. Ruim vier op de tien jongeren voor wie de laatste sekspartner een onenightstand was, geeft aan dat hierbij geen condoom werd gebruikt. Van de jongeren die vaker seks, maar geen relatie hadden met de laatste sekspartner, gebruikte driekwart niet altijd condooms.

Het bij je dragen van condooms is een belangrijke voorspeller voor het gebruik ervan. Toch denken veel jongeren negatief over het bij zich hebben van condooms, vooral meisjes. Veertig procent van de jongens en ruim de helft van de meisjes zonder partner vindt dat je op seks uit bent als je condooms bij je hebt. Het bij je dragen van condooms lijkt bovendien een ‘mannending’.

Hoe bizar is dit!? Echt wel dat mijn meiden later condooms krijgen. Niet omdat ik wil dat ze seks zullen hebben, maar dat als ze het hebben ze in ieder geval beschermde seks hebben.

Soa’s

En een gevolg van het niet gebruiken van een condoom is naast zwangerschap natuurlijk soa’s. Van de jongeren met ervaring met geslachtsgemeenschap en/of anale seks, liet 13% van de jongens en 18% van de meisjes zich in de afgelopen 12 maanden testen op soa en/of hiv. Dit is iets afgenomen ten opzichte van 2012. In de totale groep heeft een op de tien jongens en een op de zes meisjes van 12 tot 25 jaar heeft zich ooit laten testen op soa en 5% van de jongens en 6% van de meisjes op hiv. Dus wel onveilige seks, niet laten testen en dan hop naar de volgende partner om vervolgens weer onveilige seks te hebben. Hoe kan dit toch?

Ongewenst zwanger

Zestien van de 1000 jongens en 24 van de 1000 meisjes in dit onderzoek kregen ooit in hun leven te maken met een ongeplande zwangerschap. Bij 9 op de 1000 jongens onderging een meisje dat zwanger van hen was een abortus en 11 op de 1000 meisjes ondergingen ooit zelf een abortus. Dit is laag in vergelijking met andere landen. Toch verdient dit thema extra aandacht, omdat er een taboe lijkt te rusten op het ondergaan van een abortus. Van de meisjes met een abortuservaring geeft 59% aan er niet makkelijk over te praten en bijna de helft van deze meisjes schaamt zich voor hun abortuservaring. Desondanks zegt twee derde van deze meisjes helemaal achter de keuze voor een abortus te staan. Twaalf procent staat hier niet (meer) helemaal achter. Dat is dus ook iets om zeker met je kinderen over te praten.

Seksuele voorlichting voor jongeren kan beter

Op school krijgt bijna iedereen wat informatie over seksualiteit, maar volgens de jongeren gaat deze informatie vooral over thema’s als anticonceptie, voortplanting en soa/hiv. Alleen voor deze drie thema’s geeft een kleine meerderheid van de jongeren aan dat ze hierover voldoende informatie kregen. Over seksuele grensoverschrijding, seksuele diversiteit, seksueel plezier en seks in de media zegt een meerderheid van de jongeren geen of weinig informatie te hebben gekregen. Jongeren beoordelen de informatie die ze op school hebben gekregen over seksualiteit matig. Daar schrik ik zeker van. Want als ouder denk je toch dat je kind goed voorgelicht wordt. Op de basisschool en daarna op de middelbare school.

Betere en up-to-date voorlichting

Met de uitkomsten van Seks onder je 25e wordt de informatie en hulp aan jongeren verbeterd. Er wordt een breed gedragen actieplan ontwikkeld om de voorlichting aan jongeren passend en up to date te maken. En daarnaast kunnen wij als ouders onze kinderen beter inlichten en voorlichten. Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om hier met je kind over te praten. Maar we praten toch ook met onze kinderen over gevoelens en emoties. Waarom dan niet over seks, wat samengaat met gevoelens en emoties. Weet je niet wat je moet zeggen of hoe je het aan moet pakken? Kijk dan op Rutgers.nl. Dit is een kenniscentrum op het gebied van sexualiteit en hier vind je alle informatie met betrekking tot seksualiteit en voorlichting. Je vind hier ook het volledige onderzoeksrapport. Heel interessant om te lezen, vind ik.

 

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!