fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Doe de leukste experimenten tijdens Techlab XL in het spoorwegmuseum

Techlab XL in het spoorwegmuseum

Vroeger werden treinden getrokken door stoomlocomotieven. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Hoe kan stoom zo sterk zijn? En toen de elektrische treinen kwamen was er stroomkring nodig. Wat is een stroomkring en kan je dit zelf ook maken? En een trein moet natuurlijk vaart kunnen maken en ook kunnen remmen. Hoe werkt dat dan allemaal? Tijdens Techlab XL in het spoorwegmuseum kom je hier alles over te weten. En mag je zelf ook experimenteren en aan de slag met de thema’s stoom, stroom, weerstand en wielen. Vandaag vertel ik je wat wij ervan vinden.

spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum

In het spoorwegmuseum leer je alles over de spoorwegen in Nederland. En niet alleen van het treinverkeer nu, maar je gaat 175 jaar terug in de trein. Natuurlijk zijn er verschillende treinden te zien en stoomlocomotieven. Maar er is nog veel mee te beleven:

Stalen monsters
Zo ontdek je in ‘Stalen monsters’ een bijzondere zolder en maak je een spannende reis onder, tussen en boven stalen monsters. Dit was volgens de meiden, naast de experimenten, één van de leukste dingen in het museum. En ik moet eerlijk toegeven dat Alex en ik dit ook heel leuk vonden.

De vuurproef
In deze attractie ervaar je hoe het is om een trein te besturen. Uiteraard kan dit niet in je eentje. Je gaat met minimaal 3 en maximaal 6 personen een trein besturen. Hierbij moet je natuurlijk zorgen dat er genoeg stoom wordt gegenereerd, moet je de snelheid kunnen opvoeren en moet je ook kunnen remmen. Samenwerken is hier van groot belang! Ook deze attractie was een echt hoogtepunt.

Genoeg te doen en te beleven
Tijdens een bezoek aan het spoorwegmuseum kan je je uren vermaken en plezier hebben met elkaar. Ook is er een restaurant aanwezig waar je wat kunt eten en drinken voordat je verder gaat met nog meer leren over treinen en alles wat daarbij komt kijken.

Doe de leukste experimenten tijdens Techlab XL in het spoorwegmuseum

Techlab XL

Tijdens Techlab XL staat het hele museum in het teken van techniek en kan je nog meer te weten komen over treinen en hoe ze in beweging komen, maar ook hoe ze weer tot stilstand komen. De thema’s tijdens Techlab XL zijn stoom, stroom, weerstand en wielen. Op verschillende plekken binnen en buiten het museum kan je zelf aan de slag met deze thema’s. Je gaat experimenteren hoe het allemaal werkt en wat het effect is. Heel leerzaam! Zo dacht ik dat de stoom die uit een fluitketel komt ook stoom is, maar dit is waterdamp. Omdat het afgekoelde stoom is. In en net boven de fluitketel heb je stoom, vandaar dat ie gaat fluiten.

Doe de leukste experimenten tijdens Techlab XL in het spoorwegmuseum

Hoe, wat en waar

Techlab XL vindt plaats in de laatste twee weken van de zomervakantie (van 17 augustus t/m 1 september) in het spoorwegmuseum. Een regulier ticket kost €17,50 voor iedereen van 4 jaar en ouder. Kinderen van 0 t/m 3 jaar hebben gratis toegang. Museumkaarthouders en BankGiro Loterij VIP-KAARThouders hebben gratis entree tot het Spoorwegmuseum. Een (online) ticket is 1 jaar geldig vanaf de aankoopdatum. Het is toegestaan om zelf eten en drinken mee te nemen.

Openingstijden Spoorwegmuseum
Het spoorwegmuseum is open van dinsdag t/m zondag van 10:00-17:00 uur.

Adres Spoorwegmuseum
Maliebaanstation
3581 XW Utrecht

Ben jij weleens in het Spoorwegmuseum geweest?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!