Tips die het thuisonderwijs een stuk makkelijker maken en je tijd overhoudt voor je eigen werk

Als je kinderen hebt, zit je dankzij het coronavirus de komende weken thuis. Niet altijd handig als je zelf ook moet werken. Maar het is even niet anders en we kunnen er maar beter het beste van maken. Als je niet aan vaste werktijden gebonden bent, is het redelijk te doen. Voorwaarde is wel dat je een goede planning maakt en het ritme van school zo veel mogelijk aanhoudt. Zondagavond maakte ik een planning voor maandag en omdat dit zo goed uitpakte, deel ik mijn werkwijze met jullie. Met deze handige tips die het thuisonderwijs een stuk makkelijker maken kan je ook je eigen werk nog doen.

1 Werk vroeg in de ochtend

Het voelt natuurlijk een beetje als vakantie omdat de kinderen thuis zijn, maar dit is het niet. Er moet gewoon gewerkt worden. Eén van de belangrijkste tips die het thuisonderwijs een stuk makkelijker maken en zorgt dat je meters met je eigen werk kan maken is extra vroeg opstaan. Je kan namelijk al wat werk doen voordat de kinderen wakker en ‘aan’ zijn. In dat ene uurtje kan je vaak een hoop doen omdat iedereen nog slaapt. Dus neem het ervan!

EXTRA TIP: Spreek met je kinderen af dat ze tot half 8 in hun kamer moeten blijven zodat jij rustig kan werken. Sta zelf om 6 uur (of eerder) op. Dan heb je nog zeker 1,5 uur om te werken voordat je met je je kinderen uit hun kamer haalt en gaat ontbijten. Na het ontbijt douchen en aankleden en kan de ‘schooldag’ beginnen.

2 Start met schoolwerk op dezelfde tijd als school

Door op de normale tijd op te staan, blijven de kinderen in het schoolritme zitten. Zorg dat je tussen half 9 en 9 uur klaar bent om aan de ‘schooldag’ te beginnen. Iedereen is in de ochtend het meest productief. Ook kinderen. Als je ze eerst een beetje aan laat rommelen zullen ze echt geen zin hebben om daarna nog schooldingen te doen. Dus lekker op tijd opstaan en dan in de ochtend al lekker aan de slag zodat je in de middag tijd hebt om jouw werk te doen.

EXTRA TIP: Veel scholen hebben al gezorgd voor lespakketten en je kan zelf ook veel online downloaden om te zorgen dat de kinderen toch met schoolwerk bezig zijn. Ik heb lesmateriaal van basisonderwijs.online gehaald. Je hebt hier lesmateriaal vanaf groep 1 t/m groep 8.

3 Hou zoveel mogelijk het ritme van school aan

Probeer de lessen zo in te delen dat je het ritme van school aanhoudt. Hou een beetje de pauzetijden aan die school ook hanteert en laat de kinderen ook naar buiten gaan (tuin of balkon of plekken waar niet veel mensen zijn) voor een frisse neus. Ons schema ziet er ongeveer zo uit:

  • 8:45 De dag vandaag
  • 9:00 Rekenen (opdrachten vanuit school)
  • 10:00 Beleef de lente in de klas (dit heb ik online gevonden en zorgt voor afwisseling)
  • 10:30 Pauze met fruit en drinken en dan even naar buiten
  • 10:45 Spelling/taal (opdrachten vanuit school)
  • 11:45 Schrijven (opdrachten vanuit school)
  • 12:15 Lunchen en even naar buiten (is op school een uur, maar ik vind een half uur lang genoeg en dan zijn we eerder klaar en kunnen ze ook nog naar buiten)
  • 12:45 Wereldoriëntatie (voor de oudste vanuit school) en een werkboekje lente voor de jongste (online gevonden)
  • 13:15 Lezen
  • 13:30 Tekenen/knutselen/spelletje/naar buiten

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik nog niet met het werk van school heb gewerkt dus ik heb geen idee hoe lang ze hiermee bezig zijn. Het kan dus zijn dat bovenstaand schema nog aan wordt gepast. We kunnen namelijk eerder klaar zijn of juist niet. Maar het is wel fijn om een beetje een planning te hebben waar we houvast aan hebben. Terwijl zij bezig zijn kan je ook prima wat werk doen. Hou er wel rekening mee dat je vragen kan krijgen of dat ze hulp nodig hebben. Ik zou daarom alleen mailtjes beantwoorden en geen ingewikkelde kwesties afhandelen.

EXTRA TIP: Als de kinderen klaar zijn met al het schoolwerk hebben ze wel wat schermtijd verdiend. In die tijd kan jij namelijk ook wat werk doen. Dus zet een film op en je hebt een uur tot anderhalf om je eigen werk te doen. Je hebt nu alles bij elkaar al zo’n 5 uur aan werk tussendoor gedaan. Als je om 5 uur bent opgestaan zelfs al 6 uur (is voor mij echt te vroeg dus ik hou het bij 6 uur opstaan). De rest van je werk kan je doen na het avondeten of als de kinderen op bed liggen.

3 Zorg voor afwisseling

Het is natuurlijk belangrijk dat de kinderen hun schoolwerk maken en afmaken. De leerkrachten van mijn dochters willen dit aan het einde van de week ook zien. Ik moet dus foto’s maken en het naar de juffen mailen. Logisch, want je wil niet dat ze achter gaan lopen. Maar ik vind het wel belangrijk dat de meiden ook wat afwisseling hebben. Het is voor de kinderen ook maar gek dat ze les krijgen van papa en/of mama en dan is het wel belangrijk dat het ook leuk blijft. En op school zijn ze ook niet alleen maar met rekenen en taal bezig.

Daarom heb ik online gezocht naar aanvullend lesmateriaal. Zo kwam ik ‘Beleef de lente in de klas’ tegen en dat is enorm leuk lesmateriaal. We hadden een les over vogels en hun nesten. Je kan live meekijken in nesten van verschillende vogels en er zijn filmpjes waarop je ziet hoe verschillende vogels hun nest bouwen, eieren leggen, broeden, hoe de eieren uitkomen en de kleintjes het nest verlaten. Ontzettend leuk om te zien en ook nog eens leerzaam. De meiden vonden het heel leuk en ik ook!

We hebben tijdens de lunch ook een aflevering van het Klokhuis gekeken en ik heb tijdens het fruit eten een verhaal over Pasen voorgelezen. Laat de kinderen ook even tekenen, kleuren en knutselen. En naast opdrachten op papier, is het ook leuk om wat op de laptop of tablet te doen. Er zijn genoeg websites met educatieve spelletjes en veel van deze platforms bieden dit nu gratis aan.

EXTRA TIP: Het is deze week de ‘Week van de Lentekriebels’. Deelnemende scholen zouden een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit geven. Nu kan jij dit als ouder doen. Je kan hier ook online lesmateriaal over vinden.

4 Zorg ook voor een frisse neus

Omdat ik de kinderen nu liever niet alleen buiten de tuin laat komen is het soms lastig om iets te bedenken wat ze in de tuin kunnen doen. Ik heb ze de tuin laten aanvegen en dat vonden ze ook leuk. We hebben slakken gezocht, vogels gespot en onkruid gewied (tja, je moet wat hè).

EXTRA TIP: Als het weer de komende tijd wat beter wordt, kan je ze natuurlijk in het zonnetje laten lezen. Wordt er gelijk ook weer wat vitamine D aangemaakt. Als je ook de les over de vogels met je kinderen hebt gedaan, kan je een wandeling maken en kijken of je de vogels tegenkomt.

5 Doe samen klusjes in huis

Je kunt de kinderen ter afwisseling ook kleine klusjes in huis laten doen. Denk bijvoorbeeld aan samen de tafel dekken voor de lunch en na de lunch weer afruimen of het fruit snijden voor de kleine pauze. Er zijn genoeg dingen te bedenken waarbij ze kunnen helpen (de was sorteren, de was ophangen, de was uit de droger halen, stofzuigen, vaatwasser uitruimen en inruimen en ga zo maar door). Het helpt niet alleen voor de afwisseling, ze leren er iets van en het is ook nog eens gezellig om samen te doen. En wat ook niet onbelangrijk is, deze klusjes gaan ook gewoon door en waarom alles zelf en alleen doen als de kinderen hier prima bij kunnen helpen.

EXTRA TIP: Vraag aan je kind welk klusje hij of zij zou willen doen. Ze doen dan een klusje wat ze leuk vinden en doen het dan met plezier. Als jij ze een bepaald klusje opdraagt en ze vinden dit klusje niet leuk, kan het alleen maar strijd opleveren. En dat wil je deze komende weken juist niet. Hou het leuk en gezellig!

5 Zorg voor lichaamsbeweging

Kinderen hebben ook lichaamsbeweging nodig. En doordat ze nu thuis zitten, niet naar sportclubs gaan is dat een stuk minder. Lichaamsbeweging is niet alleen gezond, maar kinderen moeten hun energie ook kwijt. Zorg daarom dat ze toch beweging hebben door te dansen of een dansspelletjes te doen en je kan ze samen met ze ‘sporten’ in huis. Denk bijvoorbeeld aan jumping jacks. Je weet vast wel iets te bedenken waarbij de kinderen lekker mee in beweging blijven. Zet bijvoorbeeld je favoriete muziek van vroeger op en laat ze zien hoe je toen danste en laat ze jou nadoen (hakkuhhhh). Ze zijn dan niet alleen lekker in beweging (en jij ook) maar je hebt ook nog eens de grootste lol met elkaar! En je kan na het avondeten best even een wandeling maken met ze. Slapen ze ook weer lekker.

EXTRA TIP: Ga een stukje fietsen. Je komt dan niet in aanraking met andere mensen, maar bent wel even buiten en jullie hebben gelijk wat lichaamsbeweging. Ditzelfde geldt voor een flinke wandeling.

Tips die het thuisonderwijs een stuk makkelijker maken

Ik weet zeker dat jij met deze handige tips die het thuisonderwijs een stuk makkelijker maken goed te combineren zijn met je eigen werk. Maar deze tips zijn natuurlijk volledig gebaseerd op wat voor mij en mijn kinderen goed werkt. Ik hou nu eenmaal van structuur en het maken van een planning. Dit wil niet zeggen dat ik me hier strak aan vasthou, maar het geeft wel een bepaalde houvast die erg prettig is. Ik denk daarom ook echt dat dit voor de meeste ouders en kinderen goed zal werken. Maar natuurlijk moet je altijd kijken naar wat voor jou goed en prettig werkt. En nog belangrijker, wat voor jouw kind werkt.

Heb jij ook handige tips die het thuisonderwijs een stuk makkelijker maken? Laat het me weten. Ik voeg ze aan dit lijstje toe, zodat nog meer ouders geholpen worden en dat de komende weken educatief, leuk en gezellig zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.