fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

8x leuke tradities voor de start van het nieuwe schooljaar

tradities voor de start van het nieuwe schooljaar

Tradities zijn leuk. Als kind zullen ze je niet veel zeggen. Maar als je opgroeit en ouder wordt, zijn die tradities dingen die je nooit meer vergeet. En vaak hou je aan die tradities vast als je zelf kinderen hebt. Het nieuwe schooljaar is zo’n moment om nieuwe tradities te beginnen. Wil je ook starten met een nieuwe traditie? Lees dan snel verder, want ik heb de 8 leukste tradities voor de start van het nieuwe schooljaar op een rij gezet.

1. Koop samen nieuwe schoolspullen

Als je kind naar de kleuterklas gaat heeft het nog niet echt schoolspullen nodig. Maar je kind heeft wel een tas, broodtrommel, bekers en gymspullen nodig. En als je kind naar groep 3 of hoger gaat heeft het nog meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan een etui en een huiswerkmap. Vanaf groep 6 of groep 7 komt daar ook een agenda bij. En kan de luizenzak nog een ronde mee of is deze aan vervanging toe?

Er is niets zo leuk om samen met je kind te shoppen en ze zelf deze dingen uit te laten kiezen. Ik weet nog dat ik dit vroeger altijd met mijn oma, tante en nicht deed. We gingen dan naar de V&D en maakten er echt een middagje uit van. Ik ben bijna 40 en weet nog precies hoe het was en hoe blij ik met mijn spulletjes was. Helaas is er geen V&D meer, maar bijvoorbeeld HEMA heeft ook leuke schoolspullen.

TIP: naamstickers zijn heel handig. Je kan ze overal opplakken en kunnen in de was. Dus of het nou om bekers en broodtrommels of gymkleding en-schoenen gaat, plak er een naamsticker op en mocht je kind het kwijtraken dan staat zijn of haar naam erop met jouw telefoonnummer.

2. Koop een nieuwe outfit voor je kind

Een nieuw schooljaar is een nieuw begin. Je kind gaat naar een andere klas en krijgt meestal een andere leerkracht. Dan is er toch niets zo leuk als met een nieuwe outfit dit nieuwe schooljaar beginnen. En ook nog eens leuk voor de foto die je gaat maken (zie punt 5). Ik weet niet hoe jij je voelt in een nieuwe outfit, maar ik voel me altijd goed als ik een nieuwe outfit aan heb. En geloof me, je kind voelt zich met een nieuwe outfit ook on top of the world.

TIP: Nu de sale nog overal in volle gang is, zal je voor weinig een leuke outfit kunnen scoren!

3. Sluit de zomervakantie op een leuke manier af

Maak van de laatste dag van zomervakantie een feestje. Ga iets leuks doen, ga buiten de deur lunchen of uiteten. Ik weet hoe belangrijk het is om tegen het einde van de vakantie weer wat rustiger aan te doen. Alvast wat eerder naar bed om weer een beetje in het ritme te komen.

Bij ons is het een traditie geworden om de vakantie op een leuke manier af te sluiten. Meestal door iets leuks te doen (van bowlen tot een pretpark) en af te sluiten met lekker en gezellig eten (kan heel uitgebreid, maar pannenkoeken doen het vaak beter 😉). Ga er buiten op uit of doe een leuke binnenactiviteit. En je kan natuurlijk ook gewoon thuis het lievelingseten van je kind maken. Je sluit zo de vakantie op een leuke manier af en je kind gaat met een fijn gevoel weer naar school.

4. Ontbijt samen

Zo na de vakantie is het altijd weer een beetje inkomen. Weer vroeg opstaan en zorgen dat je op tijd klaar bent. Vooral de eerste dag en eigenlijk de eerste schoolweek is echt zo’n ‘inkomweek’. Zorg daarom dat de week zo rustig mogelijk begint en vooral die eerste dag. De kinderen moeten ook weer wennen.

Sta iets eerder op en maak de kinderen ook iets eerder wakker zodat jullie gezamenlijk kunnen genieten van een uitgebreid ontbijt. Neem de tijd, praat met elkaar en maak er een gezellig moment van. Je kind zal hierdoor ontspannen en vrolijk aan de eerste schooldag beginnen.

En weet je, dit is een traditie die je gewoon het hele schooljaar kan vasthouden. Zo heb je iedere ochtend een stressvrij en relaxed begin van de dag. Als jouw kinderen later kinderen hebben zullen ze deze traditie voortzetten omdat ze weten hoe fijn het was om de dag zo rustig en met elkaar te starten.

5. Stop wat extra liefde in de broodtrommel van je kind

Na 6 weken vakantie valt het altijd weer een beetje tegen om de hele dag naar school te gaan. Natuurlijk zijn ze blij om al hun vriendjes en vriendinnetjes weer te zien, maar het was ook wel fijn om thuis te zijn en meer tijd met papa en mama door te brengen. Stop daarom iets extra’s in hun broodtrommel. Dit kan iets zijn wat ze heel lekker vinden en wat ze normaal gesproken niet mee naar school krijgen.

Bijvoorbeeld een snoepje of koekje. Of een lief briefje van papa en/of mama. Allebei kan natuurlijk ook. Ik weet zeker dat je kind er heel blij mee zal zijn. Op het briefje kan je aangeven dat het speciaal voor de eerste schooldag is. Zo weet je kind ook gelijk dat het niet iedere dag een snoepje of koekje meekrijgt 😉

6. Maak een foto op de eerste schooldag

Maak ieder jaar op de eerste schooldag een foto van je kind of kinderen. En dan niet zomaar een foto. Maar een foto die je ieder jaar op dezelfde wijze maakt. Zo maak ik ieder jaar op dezelfde plek een foto waarbij ik achter de meiden loop. Je ziet dan alleen de achterkant van de meiden en ze hebben vaak zelf niet eens door dat ik die foto maak. Het is zo leuk om te zien dat ze ieder jaar weer wat groter zijn.

Ik maak dan ook nog een foto van de meiden op het schoolplein. Ieder jaar bij dezelfde boom. Het leuk van deze foto’s is dat je ze na groep 8 in een collage kan verwerken en aan je kind kan geven. Ik weet zeker dat je kind het leuk zal vinden.

7. Leg de interesses van je kind vast

Stel je kind een paar vragen over zijn of haar interesses:

  • Vind je kind school leuk?
  • Wat is zijn of haar lievelingsvak
  • Wat wil hij of zij later worden
  • Wie zijn zijn of haar beste vrienden
  • Wie is zijn of haar idool
  • Wat is zijn of haar lievelingsboek
  • Enzovoorts

Dit kan je filmen en/of in een soort van document vastleggen. Leuk voor jezelf om zo de ontwikkeling van je kind te zien. Maar ook leuk voor je kind om later eens terug te zien of te lezen.

TIP: op Pinterest kan je genoeg leuke printables vinden waarin je deze interesses kwijt kunt.

8. Neem een dag vrij op de eerste schooldag

Uiteraard is dit alleen mogelijk als jouw werk/functie dit toelaat. Maar er is niets zo fijn als de schoolweek beginnen met een dagje vrij. Je kind is naar school en jij hebt even tijd voor jezelf. Na die zes weken vakantie van je kind kan jij ook wel even een momentje voor jezelf (of elkaar gebruiken). Je hebt dan wel vrij gehad, maar je hebt ook gewoon moeten werken. En zo blijft er weinig tijd voor jezelf over. Ga dan ook niet opruimen ofzo. Neem echt tijd voor jezelf. Ga lekker naar de stad, lees een boek, ga naar de sauna, maak een wandeling. Iets waar jij blij van wordt.

Het leuke is dat je aan het einde van de schooldag zelf de kinderen van school kunt halen en ze gelijk alle verhalen kunnen vertellen. En dat alles onder het genot van een kopje thee en wat lekkers. Stiekem is dit wel één van de leukste tradities voor de start van het nieuwe schooljaar. Jij bent lekker uitgerust doordat je tijd voor jezelf hebt kunnen pakken en je kind

Tradities voor de start van het nieuwe schooljaar

Er is niet zo leuk als nieuwe tradities starten en mooie herinneringen maken. En deze tradities voor de start van het nieuwe schooljaar zal je kind nooit meer vergeten. Echt niet. Hij of zij zal deze tradities koesteren en als hij of zij ooit zelf kinderen heeft de tradities voortzetten.

Welke tradities voor de start van het nieuwe schooljaar heb jij met je gezin?

Foto: Adobe Stock

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product koopt, ik hier een percentage commissie voor ontvang. Dit kost jou niks.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!