Search
Close this search box.

Waarom wachten met goede voornemens? 8x goede voornemens waar je nu al mee kan beginnen

goede voornemens

Goede voornemens. De één heeft ze ieder jaar en de ander vindt het onzin. En toch kunnen goede voornemens je helpen om je leven te beteren. Dat kunnen lastige dingen zijn zoals stoppen met roken, maar ook eenvoudige dingen die toch veel impact kunnen hebben. Maar waarom wachten tot het 1 januari is? Je kan op ieder moment je leven beteren. Vandaag deel ik een aantal goede voornemens waar je nu al mee kan beginnen zodat je ze al eigen kan maken en jij 2020 al met een voorsprong start.

1. Neem iedere dag tijd voor jezelf

Dit is toch iets wat steeds terugkomt op mijn blog. Dit komt omdat ik zoveel vrouwen om mij heen zie die zichzelf continu voorbij lopen. En zoals ik altijd zeg, je kan pas goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. En ik-tijd hoort daarbij. Plan iedere dag tijd voor jezelf in. En nou niet zeggen dat je het te druk hebt. Want je hebt ook tijd om te Netflixen. En als je tijd voor jezelf neemt, ga dan eens niet Netflixen.

Pak een boek, ga iets creatiefs doen, ga sporten, ga mediteren, maak een lange wandeling, ga uitgebreid in bad, neem een voetenbadje en smeer een maskertje op je gezicht. Want een serie kijken is leuk en ontspannend, maar verder doet het niet veel voor je. Je voelt je daarna niet ineens als herboren. Al die andere dingen die ik noemde zorgen daar wel voor. Je bent bewust met jezelf bezig en dit zorgt dat je ontspannen bent, energie krijgt en beter in je vel zit. Probeer het maar!

TIP: zet deze dagelijkse ik-tijd in je agenda en laat de rest van het gezin weten dat dit tijd voor en van jou is. Al is het maar een halfuurtje. Iedere dag een halfuurtje is genoeg om op te laden. Als je kinderen hebt, is het ideale moment vaak als ze op bed liggen. Jij hebt je handen vrij en kan even een half uur alleen aan jezelf denken en daarna weer tijd met je partner doorbrengen of de was opvouwen 😉

2. Plan iedere maand ik-tijd buiten de deur

Naast het dagelijkse halfuur voor jezelf is het ook belangrijk om ook minimaal 1x per maand ik-tijd buiten de deur te hebben. Even geen man en kinderen. Tijd die je alleen doorbrengt. Ga lekker naar de stad, ga uitgebreid buiten de deur lunchen, ga naar de sauna of maak een boswandeling. Als je het niet fijn vindt om alleen de deur uit te gaan, ga dan gezellig met een vriendin. Zij kan die tijd vast ook gebruiken. We hebben het allemaal zo druk en dit soort momenten zorgen ervoor dat je weer even pas op de plaats maakt, goed oplaadt en er weer tegenaan kunt.

TIP: plan ook dit maandelijkse moment voor jezelf in. Breng je gezin op de hoogte dat die dag jouw dag is en dat je niet beschikbaar bent. Maak er een dagje ‘ik’ van. En als je dan weer thuis bent, heb je weer energie voor tien. Je humeur zal een stuk beter zijn en je hoofd is weer leeg. En dat zorgt weer voor meer energie. Je kan je dan weer helemaal op je partner en kinderen storten. Dus doen hoor!

3. Leg je telefoon wat vaker weg

Tegenwoordig zijn we allemaal bereikbaar, willen we niks missen (FOMO) en lijkt het wel of onze telefoon het belangrijkste in ons leven is. Ook ik maak me hier schuldig aan. Ga bewuster om met je telefoongebruik. Je kinderen zijn nu nog klein, geef hen die aandacht in plaats van je telefoon. En het is toch ook veel leuker om met je partner te praten dan naar je telefoon te staren? Laat ik het dan ook over je eigen tijd hebben? Want je hebt het al zo druk en komt tijd te kort. Die telefoon maakt het echt niet beter.

TIP: geef jezelf ieder dag een vast moment om Facebook, Instagram enz. te checken. Ook appjes hoef je niet direct te beantwoorden. Je kan de meldingen op je telefoon uitzetten zodat je niet steeds wordt afgeleid. Als mensen je echt nodig hebben, bellen ze echt wel. Je zal merken dat je tijd overhoudt en dat je veel meer meekrijgt van wat er om je heen gebeurt. Tijd is kostbaar en de tijd vliegt. Voor je het weet zijn je kinderen groot en hebben meer aandacht voor vrienden en vriendinnen. Je wilt toch niet dat je dan denkt: ‘Had ik toen maar minder op mijn telefoon gezeten…’.

4. Breng meer tijd door met familie en vrienden

Ook hier hoor je vaak: ‘We gaan snel afspreken hoor! Ik heb het nu alleen zo druk!’. En ja, ook ik maar me daar soms schuldig aan. Maar tijd doorbrengen met familie en vrienden is zo belangrijk. Als je dan weer een gezellige dag of avond met elkaar hebt gehad weet ik zeker dat je altijd zegt: ‘Dit moeten we echt vaker doen!’. Je krijgt van dit soort momenten namelijk heel veel energie, je wordt er vrolijker van en je voelt je goed. Dus waarom doe je dit dan niet vaker? Onze ouders worden ouder, wij worden ouder, onze kinderen worden ouder en ook onze vrienden. Nu is het moment om tijd met elkaar door te brengen.

TIP: plan regelmatig tijd in met je familie en vrienden. Je hoeft echt niet ieder weekend vol te proppen. Maar als je nu maar 1x per maand een avondje gaat borrelen of samen met vrienden eet, maak daar van 2 of 3x per maand van. En dan hoeft het niet met dezelfde mensen te zijn. Of doe eens spontaan en ga eens bij elkaar langs. Vraag of ze al plannen met eten hebben en zo niet dat ze bij jou komen eten. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.

5. Ga meer bewegen

En met bewegen bedoel ik niet dat je iedere dag in de sportschool bezig moet zijn. Maar laat je auto wat vaker staan en pak de fiets, neem de trap in plaats van de lift, ga tijdens je lunchpauze naar buiten en maak een wandeling, maak ’s avonds of in het weekend een lange wandeling (alleen of met je partner/gezin). En regent het? Dan ook gewoon doen! Je bent niet van suiker dus smelten zal je niet. Maar voel hoe de druppels op je gezicht vallen? Geniet ervan!

TIP: maak na het avondeten een avondwandeling met je gezin en als je geen kinderen hebt met je partner of alleen. Je hoeft geen kilometers te lopen, maar gewoon een blokje om. Jij maakt je stappen en je kinderen zullen na die wandeling heerlijk slapen. Win-win dus!

6. Leef in het nu en wees dankbaar

Eigenlijk komt alles wat ik eerder heb genoemd hier samen. Ga bewust met je tijd om. En dan bedoel ik niet dat je iedere minuut van je dag moet plannen. Juist niet. Plan de zaken die gedaan moeten worden; tijd voor jezelf, werk, huishoudelijke taken, sport, hobby’s en tijd met anderen. Maar plan ook ‘niets’ en hou deze tijd vrij in je agenda. Ga iets leuks doen met je partner. Die tijd moet je trouwens ook inplannen anders komt het er anders vaak niet van. Maar ik bedoel hier iets spontaans doen. Of doe iets leuks met je kinderen. Bel die vriendin en ga koffie drinken. Waar het om gaat is dat je je telefoon weglegt en in het nu bent. Geniet van het nu, het moment waarin je nu leeft. En besef hoe gezegend je bent. Wees dankbaar voor alle mooie en fijne dingen in je leven.

7. Schrap dingen die niet belangrijk zijn

Kijk eens kritisch naar alle dingen die je doet. Schrijf ze op en beoordeel dan of het echt belangrijk is. En moet jij dit doen of kan een ander dit ook doen? We zijn allemaal druk, druk druk, maar vaak doen we onszelf dit aan. We nemen taken op ons die een ander ook prima kan doen. Dat cadeautje voor een kinderfeestje kan je partner ook kopen, toch? Je helpt bij iedere activiteit op school, maar er zijn ook andere ouders die dit kunnen doen. Vaak zijn het kleine dingen, maar alles bij elkaar gaat er veel tijd en energie in zitten. Loslaten dus. En misschien kan diegene het niet zoals jij het doet, maar is het dan gelijk niet goed? En als je de andere de kans niet geeft om het te leren, zal het nooit beter worden. Ja, denk daar maar eens over na..

8 Zeg vaker nee

En ook dit is iets wat ik niet vaak genoeg kan zeggen. Je hoeft niet overal ‘ja’ op te zeggen. Je mag best ‘nee’ zeggen. En ja, dat is in het begin misschien moeilijk. Maar zoals bij elke ‘slechte’ gewoonte waarmee je wilt stoppen is het een kwestie van jezelf nieuw gedrag aanleren en het jezelf eigen maken. Het kost tijd, maar beetje bij beetje word je er steeds beter in. Geloof me.

Goede voornemens waar je nu al mee kan beginnen

Vaak wachten we tot het 1 januari is en dan beginnen we met onze goede voornemens. Uitstelgedrag? Of misschien ben je bang dat je het niet volhoudt? Wacht daarom niet tot het nieuwe jaar begint. Ga nu al aan de slag met jouw goede voornemens. En wees niet te streng voor jezelf. Wil je gezonder eten, maar weet je nu al dat kerst bij je ouders een (vr)eetfestijn is? Ga lekker eten en de dagen erna ga je weer voor je gezonde leefstijl. Weet je, je leeft maar één keer en dit is het enige leven dat je hebt. Maak er daarom iets moois van. Geniet tijdens het kerstdiner bij je ouders. Geniet van je ouders, de familie, het eten en drinken en ga je niet druk maken om de calorieën. Dat komt wel weer goed. Geniet en leef!

Ga jij met bovenstaande voornemens aan de slag?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!