fbpx

Waarom Was Getekend, Annie MG Schmidt een echte aanrader is

Was Getekend, Annie MG Schmidt

Mijn schoonmoeder is een schat die altijd voor ons klaar staat. En omdat we allebei van theater houden, neem ik haar regelmatig mee naar een theatervoorstelling. Ik hou van het theater en zij ook. Gelukkig vinden mijn kinderen het ook leuk en neem ik ze regelmatig mee naar een theatervoorstelling. Zo zijn we een tijd terug naar “Dolfje Weerwolfje” geweest. En met mijn schoonmoeder ging ik naar de nieuwste show van Tineke Schouten. Vorige week was het zover en ging ik dus met haar naar de musical “Was Getekend, Annie MG Schmidt” geweest. En ik moet zeggen dat het lang geleden was dat ik naar zo’n mooie musical ben geweest. Veel gelachen, maar ook tot tranen geroerd. In deze blog vertel ik je waarom Was Getekend, Annie MG Schmidt een echte aanrader is.

Het verhaal

Het verhaal van de musical is gebaseerd op het boek ‘Anna, het leven van Annie M.G. Schmidt’. In de musical zie je Flip, zoon van Annie MG Schmidt, die op zoek is naar zichzelf en dus op zoek gaat naar het verleden van zijn moeder. Wie was zij en waarom was zij degene die zij was. En zo begint het verhaal als Annie nog een klein meisje is en eindigt als zij sterft. En in dit verhaal komen alle bekende liedjes van Annie MG Schmidt voorbij. Er wordt dus volop gezongen en gedanst, zoals dit bij een musical hoort.

Anna, het leven van Annie M.G. Schmidt is het meeslepende en inspirerende verhaal van een vrouw die in haar jeugd eigenlijk niets mee had, maar er toch in slaagde om alles uit haar leven te halen: Annie M.G. Schmidt. Op basis van een schat aan nieuw materiaal reconstrueerde Annejet van der Zijl de lotgevallen van de nog steeds immens populaire schrijfster: haar hardnekkige zoektocht naar liefde, de onstuimige opgang tot ’s lands ‘schaduwkoningin’ en het roerige en soms inktzwarte persoonlijk leven achter de roem. Maar door alles heen bleef Annies humor en levensmoed overeind – tot letterlijk het einde aan toe. -Bron: Annejet van der Zijl

Was Getekend, Annie MG Schmidt
foto: Annemieke van der Togt/Roy Beusker Fotografie

De cast

Annie wordt gespeeld door Simone Kleinsma. Als klein meisjes was ik al fan van haar. Ik ken haar nog uit de tijd dat zij met André van Duin opt kwam in de jaren tachtig (ja jongens ik ben oud, ik weet het). En in de jaren negentig ben ik met mijn moeder naar een aantal voorstellingen van haar geweest. Daarna heeft zij nog zoveel gedaan ook op tv, waaronder Kees & Co. En een paar jaar geleden was zij Maria in The Passion. Toen kreeg ik kippenvel en de tranen liepen over mijn wangen. Ik weet niet wat het is, maar als zij zingt dan raakt ze mij. Ook is er een Annie als klein meisje (ik weet even niet welk meisje omdat er meerdere meisjes voor deze rol zijn) en wordt de jonge Annie gespeeld door Jeske van de Staak.

Haar zoon Flip wordt gespeeld door William Spaaij. De eerste musical die ik zag waar hij speelde was Mary Poppins. En ook hij heeft zoveel gedaan in het theater en op tv. Hij heeft ook meerdere Musical awards gewonnen. En terecht!

Verder komen in de musical nog de vader, moeder en man van Annie MG Schmidt voorbij. En natuurlijk is er een ensemble.

Was Getekend, Annie MG Schmidt
Foto: Roy Beusker

Waarom Was Getekend, Annie MG Schmidt een echte aanrader is

Maar nu wil je natuurlijk weten waarom Was Getekend, Annie MG Schmidt” een echte aanrader is. Het heeft alles wat een goede musical moet hebben. Iedereen kent wel een liedje of meerdere liedjes van Annie MG Schmidt. Het zorgt dus voor herkenning voor jong en oud. En heel veel vrolijkheid.

Maar ook het verhaal zorgt voor herkenning. Wij hebben dan wel niet twee oorlogen meegemaakt, maar ieder jong meisje is wel onzeker. En op een gegeven moment is zij verliefd op een jongen die homoseksueel is. En in die tijd kon je daar niet voor uitkomen. Maar kan dat nu eigenlijk wel?

En naast alle vrolijkheid is er ook plaats voor verdriet. Vooral als haar man ziek wordt en uiteindelijk sterft dan breekt je hart. Helemaal als je nagaat dat Simone Kleinsma zelf nog niet zo lang geleden haar man is kwijtgeraakt. Het raakte me zo dat ik mijn tranen liet lopen. En naast mij hoorde ik mijn schoonmoeder ook sniffen. Ik heb zoveel respect voor Simone Kleinsma dat ze dit zo mooi neerzet. Ik kan me voorstellen dat dit niet makkelijk voor haar moet zijn. Echt een diepe buiging voor haar!

Zelfs de dagen nadat wij deze musical hadden gezien, hadden we het er nog over. Ik zeg ook tegen iedereen in mijn omgeving dat ze naar deze musical moeten gaan. En volgens mij heb je dan een goede musical neergezet. Ik denk dat ik nog wel een keer naar deze musical ga. Gewoon omdat het kan.

Speellijst

Wil jij ook naar Was “Getekend, Annie MG Schmidt”? Kijk dan even op de speellijst. Ze spelen door heel het land en er zijn nog kaarten beschikbaar. Ik zou alleen niet te lang wachten want voor je het weet zijn de kaarten uitverkocht.

Heb jij deze musical al gezien? Wat vond jij ervan?

 

Bron foto’s: Stage Entertainment

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!