Zelf een kussensloop maken + stappenplan

Ken je dat? Je wilt mooie kussens voor op je bank, maar de juiste kleur of het juiste motief is niet te vinden. Je lost het heel makkelijk op door zelf een kussensloop te maken. Moeilijk is het niet. Ik moet wel eerlijk bekennen dat het zo’n 20 jaar geleden is dat ik zelf kleding maakte. Maar een kussensloop maken is echt niet moeilijk. Vandaag deel ik met je hoe je het aan kan pakken.

1. Kies mooie en stevige stoffen

Het begint natuurlijk met het uitzoeken van mooie stoffen. Hiervoor kan je terecht bij een stoffenwinkel in jouw woonplaats, op de wekelijkse markt is meestal wel een stoffenkraam te vinden en natuurlijk kan je ook je stoffen online bestellen. Voor het maken van kussens kan je verschillende soorten stoffen gebruiken. Katoen wordt het meest gebruikt, maar je kunt ook voor tricot gaan. En wat dacht je van (nep)bont. Een heerlijk zacht kussen is natuurlijk altijd lekker. Let er wel op dat de stof stevig is als je net als ik ook op het kussen gaat liggen. Gaat het puur om een sierkussen dan maakt het niet zoveel uit wat voor stof je gebruikt.

2. Kussen met of zonder rits

Bedenk of je kussens met of zonder rits wilt. Het is hier maar net wat je zelf mooi vindt. Ik ga voor kussenslopen met rits en de beschrijving hieronder is dan ook voor kussenslopen met rits. Het maken van een kussensloop zonder rits is iets eenvoudiger, maar ik vind een kussensloop met rits net wat mooier.

3. Formaat kussen en hoeveelheid stof

Heb je nog kussens liggen? Meet dan even de lengte en breedte op. De meest kussens zijn 50×50 cm maar je hebt natuurlijk ook kleinere of groter kussens en kussens die niet vierkant zijn. Ik zou nog niet voor een rond kussen gaan. Dat komt wel als je meer ervaren bent. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Als je een kussen hebt van 50×50 cm gebruik je ook stof die 50×50 cm is. En dit knip je twee keer uit, want je gaat de twee stukken aan elkaar naaien. Bij een ander formaat kussen gebruik je het formaat van het kussen. Je zou denken dat de kussensloop dan te klein wordt. Maar je wilt natuurlijk een dik kussen en geen plat kussen. Door de maat van het kussen aan te houden krijg je een vol en dik kussen. Let op: bij stof met motief moet je de stof zo afknippen dat het motief mooi overloopt.

4. Een rits in de kleur van de stof

Dan heb je natuurlijk nog een rits nodig. Ik kies voor een rits in de kleur van de stof of een kleur die in de buurt komt van de kleur van de stof. Maar een contrasterende kleur is natuurlijk ook heel leuk. Je hebt een rits nodig die 10 cm korter is. Dus bij een kussen van 50×50 een rits van 40 cm. Zo blijft er aan beide zijden 5 cm over en heb je voldoende ruimte om het kussen in het kussensloop te krijgen.

5. De stof voorbereiden

Was het liefst de stof voordat je ermee aan de slag gaat. Het kan namelijk nog krimpen. Het is zonde als je het kussen al af hebt en na een keer wassen niet meer past. Strijk de stof nadat het gewassen en droog is, zodat het mooi glad is en er makkelijk mee te werken valt.

kussensloop maken

6. Aan de slag op de naaimachine

Dan is het een kwestie van de stukken op elkaar naaien of stikken. En dat gaat als volgt:

  • Leg de twee stukken stof met de goede kant op elkaar.
  • Begin met de kant waar de rits komt. Je stikt het hele kussen 1 cm van de rand van de stof (waar je het afgeknipt hebt). Er zit dus 1 cm tussen de buitenste rand van het kussen en de stiknaad.
  • Begin nu met stikken en de eerste 5 cm stik je met een kleine steek. Dan stik je de 40 cm waar de rits komt met een grote steek en de laatste 5 cm doe je weer met een kleine steek.
  • Dan strijk je wat je net gestikt hebt glad en plat.
  • Nu ga je de rits hierop vastnaaien. Ook weer aan de binnenkant van de stof.
  • Zet de rits eerst vast met speldjes of tape en hou aan beide zijden 5 cm aan.
  • Nu draai je de stof om en kan je de grove steek met een tornmesje weghalen.
  • Speld het kussen rondom af en naai de twee stukken stof rondom aan elkaar.
  • Als je dit gedaan hebt keer je de kussensloop binnenstebuiten en gebruik je een stomp voorwerp om de hoeken uit te steken. Doe dit voorzichtig!
  • Kussen erin, rits dicht en voilà! Jouw zelfgemaakte kussen is helemaal klaar!

Kom je er niet uit?

Op Youtube zijn genoeg filmpjes te vinden op het gebied van DIY. Zo heb ik bijvoorbeeld ook leren haken door filmpjes op Youtube te kijken en leer ik van alles over aquarel en illustreren. Er zijn ook genoeg (Nederlandstalige) filmpjes te vinden die stap voor stap uitleggen hoe je een kussensloop maakt. Ik weet zeker dat het je gaat lukken!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.