fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

6x Waarom ik niet meer zonder mijn smartwatch kan

Waarom ik niet meer zonder mijn smartwatch kan

Als je meer inzicht wil in je levensstijl, kan een smartwatch je helpen. Een paar jaar geleden kocht ik mijn eerste Smartwatch: een Fitbit. Ik wilde er niet teveel geld aan uitgeven, omdat ik nog niet wist of ik hem ook echt zou gebruiken. Ik moest de tijd kunnen zien en hij moest mijn stappen tellen. Tot mijn verbazing, hielp het mij meer in beweging te komen. En na een jaar ging ik me verdiepen in andere smartwatches en kwam ik uit op de Apple Watch. Ik heb alles van Apple en het fijne is dat alles met elkaar in verbinding staat. Voor mij dus de meest logische keuze. Na ruim 5 jaar kan ik zeggen dat ik niet meer zonder smartwatch kan. Waarom lees je in deze blog.

1. Iedere dag voldoende beweging

Als je meer wilt bewegen is een smartwatch echt een must. Natuurlijk meten veel smartphones je beweging, maar dan moet je hem wel 24/7 bij je dragen. En een smartwatch heb je natuurlijk gewoon om je pols en je hoeft er niet aan te denken hem mee te nemen. De meeste smartwatches tellen niet alleen je stappen, maar ook hoeveel trappen je loopt, de hoeveelheid actieve calorieën die je verbruikt, hoe vaak je per dag staat, de duur van je trainingen, de afstand die je afgelegd hebt en nog veel meer. Je stelt zelf doelen in of je laat de smartwatch doelen instellen. Deze gegevens staan vaak in een aparte app en zo heb je heel overzichtelijk alles bij elkaar. Heb je een iPhone dan staan al deze gegevens ook in de app Gezondheid.

2. Inzicht in je gezondheid*

Al dat bewegen is natuurlijk ook van invloed op je gezondheid. De meeste smartwatches meten dan ook hoe het met bijvoorbeeld je hart is gesteld. Hij meet je hartslag in rust, je gemiddelde wandelhartslag en je cardioconditie (VO2max). De VO2max-waarde is de maximale hoeveelheid zuurstof die jouw lichaam kan verwerken en wordt gemeten tijdens het wandelen en hardlopen. Al deze waardes tezamen geven je enorm veel inzicht in hoe het met de gezondheid van je hart gesteld is én hoe fit jij bent.

3. Het helpt stress verlagen*

De meeste smartwatches houden ook je hartritmevariabiliteit (HRV) bij. De HRV is de tijd tussen twee hartslagen en geeft een indicatie van de hoeveelheid stress die je ervaart. Hoe hoger de HRV, hoe beter. Heb je een lage HRV dan kan dit duiden op veel stress in je leven en lichaam. Er is wetenschappelijk aangetoond dat mensen met een lage HRV meer kan op hart- en vaatziekten hebben. Het is daarom goed hier inzicht in te hebben en aan de slag te gaan met het verlagen van stress in je lijf. Dit doe je onder meer door meer te bewegen. Er wordt niet voor niks aangeraden om iedere dag een halfuur te wandelen. Daarnaast helpen ademhalingsoefeningen (kan ook op je smartwatch) en meditatie hierbij en natuurlijk voldoende slaap en ontspanning.

4. Muziek luisteren wanneer je wilt

Als je lekker aan het bewegen bent is het natuurlijk altijd fijn als je je favoriete muziek hierbij kan luisteren. Ook dit is allemaal mogelijk. Je zet gewoon je favoriete muziekapp of de app van je favoriete radiozender op je smartwatch en je hebt altijd jouw muziek bij de hand. Koppel via bluetooth je headphones aan je smartwatch en je bent klaar voor je workout! Naast muziek luisteren kan je natuurlijk ook altijd een leuke en inspirerende podcast luisteren.

5. Contactloos betalen

Wat ik ook echt een groot pluspunt vind is dat je met veel smartphones ook contactloos kan betalen. En laat ik nou regelmatig mijn portemonnee vergeten. Sinds ik mijn Apple Watch heb, hoef ik bij de kassa nooit meer in paniek te raken. Ik heb altijd mijn virtuele pinpas bij me en kan dus (bijna) overal betalen, zonder ook daadwerkelijk mijn pinpas bij me te hebben.

6. Altijd bereikbaar en op tijd

Tja en dit is misschien een beetje voor de hand liggend, maar het allerbelangrijkste is toch wel dat je kan zien hoe laat het is. Ik bedoel dat is toch wel waarom je een ‘horloge’ om je pols hebt zitten. Het leuke aan een smartwatch is dat je kan kiezen uit verschillende wijzerplaten en het helemaal kan personaliseren. En ditzelfde geldt ook voor de bandjes. Zo heb ik bandjes in verschillende kleuren en voor elke bui en outfit een matching bandje.

Het is ook fijn dat je altijd bereikbaar bent. Nu heb ik alle berichten apps van mijn Apple Watch afgehaald, omdat ik het storend vind. Maar als ik boven de was sta te vouwen en mijn telefoon gaat beneden is het wel fijn dat ik zie weer er belt. Als het school is omdat er iets met één van mijn meiden is, vind ik het wel fijn dat ik direct op kan nemen.

Welke smartwatch past bij jou?

Ik had dit lijstje veel langer kunnen maken, want er is nog zoveel meer wat je met een smartwatch kan. Maar dit zijn voor mij de 6 belangrijkste functies en de redenen waarom ik niet meer zonder smartwatch kan. Ik kan me heel goed voorstellen dat je na het lezen van deze blog geen idee hebt welke smartwatch bij jou past. Het namelijk echt heel persoonlijk en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren in wat de smartwatch moet kunnen. Hier op Bestenu kan je terecht voor de beste smartwatches en kan je ze met elkaar vergelijken. Dat maakt het kiezen een stuk makkelijker!

Heb jij een smartwatch en waar gebruik jij hem voor?

*Een smartwatch kan nooit een arts vervangen. Voel je je niet goed ga dan altijd naar je huisarts. Heb je hulp nodig bij het verlagen van stress, schakel dan een coach in die jou hierbij kan helpen.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!