Met een beetje risico komen ze er wel

Wij ouders zijn te voorzichtig geworden. We voeden onze kinderen overbeschermd op. Als ouder wil je je kind nou eenmaal beschermen, ik wel in ieder geval. Maar toen ik het persbericht van VeiligheidNL las, heeft dat me wel aan het denken gezet. Want ook ik ben overbeschermd als het om mijn kinderen gaat. Ik hoor mezelf de hele dag zeggen: “pas op, kijk uit, doe voorzichtig!” Maar als ik dit doe, hoe worden ze dan in hemelsnaam zelfverzekerde en zelfredzame volwassenen?! Daarom is VeiligheidNL de campagne: ‘Met een beetje risico komen ze er wel’, gestart.

VeiligheidNL?

Wie of wat is dat? Dat was mijn eerste gedachte toen ik de mail van ze zag. VeiligheidNL is een onafhankelijk expertisecentrum met de missie om ongevallen te voorkomen door veilig gedrag te stimuleren. Ze helpen mensen hun veiligheid te vergroten in en om het huis, maar ook op straat, op school en op het werk. Ook monitoren en signaleren ze ongevallen en letsel en onderzoeken welke vorm van preventie effectief is.

VeiligheidNL is al meer dan 30 jaar de expert op het gebied van veiligheid. Daar kun jij je voordeel mee doen! Bij VeiligheidNL kun je terecht voor informatie over veilig spelen, slapen, badderen, fietsen, sporten en nog veel meer. Want als jij zorgt voor een veilige omgeving, help je jouw kind om vrolijk op te groeien!

Met een beetje risico komen ze er wel

VeiligheidNL heeft de campagne ‘Met een beetje risico komen ze er wel’ ontwikkeld. Hierin wordt aandacht gevraagd voor de voordelen van risicovol spelen. Ouders die nog huiverig zijn of niet weten hoe ze ermee aan de slag kunnen worden zo geholpen. Met deze campagne geeft VeiligheidNL het startsein aan ouders met kinderen in de leeftijd van 5 tot 7 jaar om hun kinderen meer risicovol te laten spelen. Op de website www.risicovol-spelen.nl kun je een testje doen en krijg je praktische adviezen over hoe je risicovol spelen vaker in de praktijk kan brengen. Ook vind je er tips over hoe je kunt zorgen dat de risico’s niet te ver gaan en er alsnog vervelenden ongelukken gebeuren.

Dilemmatest

Ik heb de dilemmatest van www.risicovol-spelen.nl gedaan. Het is een korte test met maar drie vragen (ik weet niet of dat standaard is) kom ik gemiddeld uit. Dus niet extreem overbezorgd (fieuw!), maar het kan beter. De tip die ik kreeg is om 10 seconden langer te wachten voordat ik ‘pas op!’ roep (oké, daar kan ik mee leven). Ik ga mijn best doen. Ook hier is loslaten weer belangrijk.

Onderstaand filmpje heeft me zeker ook wel aan het denken gezet en zal me helpen om de kinderen wat risicovoller te laten spelen. Ik zal Marley ook maar eens mee laten helpen in de keuken. Ze wil altijd helpen en het liefst groente snijden, maar dat vind ik dus eng. Ik zal me er overheen moeten zetten, ben ik bang 😉

 

Ben je ook (te) voorzichtig naar je kinderen? Of laat jij jouw kinderen lekker hun gang gaan? Ik ben zo benieuwd hoe andere moeders (en vaders) hier mee omgaan. 

 

Bron:  VeiligheidNL & www.risicovol-spelen.nl 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.