fbpx

Zindelijk ben je niet in een dag

Zindelijk ben je niet in een dag

Ik krijg vaak de vraag wat ik heb gedaan om mijn meiden zo snel zindelijk te krijgen. Marley was voor haar tweede verjaardag ook al ‘s nachts zindelijk en Jenna was voor haar tweede verjaardag overdag zindelijk en niet lang daarna ook ‘s nachts. Je kan van alles vinden over zindelijkheidstraining in boeken en op internet. Ik ben geen expert,  psycholoog of pedagoog (opleiding psychologie zit wel in de planning, maar dat is een ander verhaal). Ik ben gewoon  een moeder van twee meiden die vrij snel zindelijk waren. Vandaag zal ik met jullie delen wat ik heb gedaan. Alle credits gaan trouwens naar de dametjes want ze hebben het uiteindelijk natuurlijk zelf gedaan.

Hou het leuk!

Om te beginnen; hou het leuk! Geef je kind de ruimte. Elk kind is anders en de één is heel snel zindelijk en de ander heeft wat meer tijd nodig. Geeft helemaal niet. Zindelijk ben je niet in een dag. Forceer niks en geef je kind niet het gevoel dat het moet. Hoe ik dat heb gedaan? Ze kregen allebei op hun eerste verjaardag een heel leuk potje. Tegenwoordig is er genoeg keuze en dit is een investering die de moeite waard is!

Potje in de woonkamer

Marley kreeg een prinsessenpotje en Jenna een Minnie Mouse potje. Deze heb ik in de woonkamer gezet. Niks meer en niks minder. Ik heb ze niet op het potje gezet. Maar gewacht tot ze interesse kregen in het potje. Hij werd voor allerlei doeleinden gebruikt, behalve plassen of poepen. Omdat ze bijna altijd met mij naar de wc gaan, snapten ze al (een soort van) dat je op de wc kan plassen en poepen. En daardoor kwam er ook interesse in het potje. En gingen ze er zelf op zitten.

Zindelijk ben je niet in een dag

Ongelukjes horen erbij

Ik las vaak voor uit het boekje Hoera, ik krijg een potje, waardoor het nog interessanter werd om iets op het potje te doen. Bij Marley hadden we geluk dat we naar Mauritius gingen toen ze 1,5 jaar oud was. En omdat het zo warm was daar, liet ik haar lekker zonder luier rond banjeren. Maar ja, je raadt het al…er gebeurden nogal wat ongelukjes. Dus ik heb daar een eenvoudig potje gekocht en iedere keer als Marley begon te plassen of poepen, op het potje gezet. En gezegd dat als ze voelt dat er een plasje of poepje aankomt, ze gauw op het potje moet gaan zitten.

Na 3 weken zindelijk

We moest haar dus continu in de gaten houden, maar na 3 weken vakantie was ze overdag zindelijk. Geen beloningen met stickers, maar een groot applaus en hard gejuich als ze het netjes op het potje deed. En gebeurde er een ongelukje, dan was dat niet erg.

Groot applaus

Jenna hebben we net voor haar tweede verjaardag, toen het mooier weer werd, ook zonder onderbroek rond laten banjeren (uiteraard alleen als we thuis waren en er geen visite was). Omdat we niet op vakantie waren en dus gewoon moesten werken en het huishouden gewoon doorging, duurde het bij Jenna langer voordat ze echt zindelijk was.

Steeds op het potje zitten

Het was lastig om steeds in de gaten te houden of ze ging plassen of poepen. Maar ook zij werd op het potje gezet als ze al geplast had en vertelden we dat plassen en poepen op het potje hoort. Hierdoor ging ze steeds vaker op het potje zitten of zei dat ze moest plassen. Als ze dit aangaf gingen we gauw naar het potje. De ene keer kwam er wel een plas, de andere keer niet. Als ze wel een plas deed, volgde er weer een groot applaus van papa, mama en haar grote zus en mocht ze zelf haar plasje in de wc gooien. Superstoer natuurlijk. En net voor haar tweede verjaardag was ze overdag zindelijk.

Zindelijk ben je niet in een dag

De nachten droog

Om ze voor te bereiden op de nachten zonder luier, begonnen we eerst met het middagslaapje. Een plasje op het potje of de wc voordat ze naar bed gingen en dan kregen ze een luier. En na een aantal dagen een droge luier bij het wakker worden, ging er voor het slaapje geen luier meer aan. En na het slaapje eerst weer even naar de wc. Dit ging al vrij snel goed, dus na een paar weken volgde hetzelfde ritueel als bij het middagslaapje.

Geen ongelukjes

Bij Marley ging dit gelijk goed en ze heeft ‘s nachts nooit een ongelukje gehad. Bij Jenna ging dit niet gelijk goed. Wat ook helemaal niet erg was. We zeiden altijd tegen haar dat het niet erg was en dat een ongelukje altijd kan gebeuren. Maar toch besloot ik om een oefenbroekje te gebruiken. Deze had ik voor Marley nog bij de HEMA gekocht en zat nog in de verpakking. We hebben het oefenbroekje ongeveer 3 weken gebruikt en toen bleef het broekje droog. En nu is ons meisje zindelijk! En dat terwijl ze nog niet eens 2,5 jaar is. Geen gesleep meer met luiers. Heerlijk! Ik neem wel altijd een schone onderbroek en legging mee, maar ik heb het nog niet nodig gehad.

Wat ik belangrijk vind is; hou het leuk, forceer niks, heb geduld en neem de tijd. En beloon je kind met een groot applaus en je zal zien hoe je kind staat te glunderen en trots is. Wat is er nou mooier dan een blij en trots kind?

Hoe oud waren jouw kinderen toen ze zindelijk waren? En wat heb jij gedaan om je kinderen zindelijk te krijgen?

Uitgelichte foto: Pixabay

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!