fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waar let je op bij de aanschaf van een parasol

parasol

Als je net als ik een echte liefhebber van de zon bent, zit je het liefst de hele dag buiten in je tuin of op je balkon. Maar op sommige momenten is het toch wel fijn om de schadum op te zoeken. Als je geen natuurlijke schaduwplekjes in je tuin of balkom hebt, biedt een parasol uitkomst. Er zijn verschillende soorten parasols en ik ben zelf groot fan van de stokparasol. Dit omdat ik de stokparasol (die in een parasolvoet zit) kan verplaatsen van de ene kant van de tuin naar de andere kant. In deze blog vertel ik je waar je op moet letten bij de aanschaf van een parasol, zodat ook jij straks lekker in je tuin of op je balkon kan genieten zonder in de volle zon te zitten.

De vorm

Allereerst is de vorm van de parasol belangrijk. Stokparasols zijn in drie vormen verkrijgbaar:

  • Rond: dit is de meest gekozen vorm. Eigenlijk zijn deze parasols niet rond, maar zes- of achthoekig. Een ronde parasol kan je overal plaatsen of dit nu bij je loungeset is of je rechthoekige tafel. Niet gek dat de meeste mensen voor deze vorm gaan.
  • Rechthoekig: een rechthoekige parasol wordt vaak gebruikt als verlenging van een luifel of bij een overkapping waar nog zon naar binnen schijnt.
  • Vierkant: een vierkante parasol staat mooi in een vierkante tuin. Het zorgt voor een rustige uitstraling. Alleen is het wel zo dat de baleinden van een vierkante tafel langer zijn dan die van een ronde tafel. Hierdoor kan je een vierkante tafel niet boven een tuintafel uitklappen. Het voordeel van een vierkante parasol is wel dat je deze ook als verlenging van een luifel of bij een overkapping kan neerzetten, maar ook tegen een muur. Doordat een vierkante parasol groter is dan een ronde parasol creëer je ook een grotere schaduwplek.

De grootte

Stokparasols zijn in verschillende maten te krijgen. Wil jij met je hele gezin aan tafel in de schaduw kunnen eten of wil je dat de kinderen in het zwembad niet de volle zon op hun koppie krijgen? Dan ga je uiteraard voor een grotere parasol. Ook speelt natuurlijk de grootte van je tuin mee. Het voordeel van stokparasols is natuurlijk wel dat ze ingeklapt weinig ruimte innemen en je ze zo naar de hoek van je tuin rijdt zodat hij niet in de weg staat als je hem niet gebruikt. Wil je een deelbare stok, dan is het goed om te weten dat de grotere parasols deze mogelijkheid niet hebben en ook is de parasol dan niet kantelbaar. Dit heeft natuurlijk alles met de stabiliteit van de stokparasol te maken.

Deelbare stok of niet

Wil je de parasol in het najaar opbergen, maar heb je niet veel ruimte? Dan kan een deelbare stok uitkomst bieden. Je kan de stok in delen uit elkaar halen en als de winter voorbij is, zet je het hem weer in elkaar. Het nadeel is dus wel dat grotere parasols deze optie niet hebben.

Aluminium of hout

Verder is het ook verstandig om op het materiaal van de parasol te letten. Bij stokparasols heb je de keuze uit een aluminium frame of een houten frame. Hier gaat het in eerste instantie natuurlijk om smaak. Een houten frame zorgt bijvoorbeeld voor een warmere uitstraling. Maar kijk ook naar het gewicht en onderhoud van de twee materialen: aluminium is heel licht en daarom makkelijk te verplaatsen terwijl hout zwaarder is. Een ander voordeel van aluminium is dat het goed tegen verschillende weersomstandigheden kan. Hout daarentegen is minder weersbestendig en vraagt dan ook om onderhoud.

Welke voet bij welke parasol

Tenslotte is het heel belangrijk om de juiste parasolvoet te kiezen. Je wil natuurlijk niet dat de parasol omwaait. Hierbij is het dus: hoe groter de parasol, hoe zwaarder de voet. Parasolvoeten zijn te krijgen in verschillende materialen en je hebt ook parasolvoeten die je zelf moet vullen met zand. Naast het materiaal en het gewicht is het ook goed om te weten dat je parsolvoeten hebt die wel en niet verrijdbaar zijn. Ik heb een vrrijdbare parasolvoet, omdat ik het prettig vindt om de parasol met de zon mee te kunnen laten draaien. En als hij achterin de tuin staat bij de loungeset en we gaan lunchen aan de tafel die aan de andere kant staat, is het ook fijn dat ik de parasol daarnaartoe kan rijden.

Waar let je op bij de aanschaf van een parasol

Als je een parasol gaat kopen, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Neem daarom bovenstaande punten mee in je keuze en dan zal je jarenlang van je parasol kunnen genieten. Ik spreek uit ervaring. Er is een ruime keuze aan stokparasols voor iedere tuin of balkon en omdat smaken verschillen is er genoeg keuze in vorm, kleur, materiaal van het doek en ga zo maar door.

Heb jij een stokparasol of heb je een ander soort parasol?

Dit artikel is een advertorial. Dit betekent dat dit artikel een commerciële insteek heeft om een product of dienst aan te prijzen.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!