fbpx

Eet gezonder zonder e-nummers

Eet gezonder zonder e-nummers

Vorig jaar ging bij mij de knop om. Ik moest afvallen. Maar hoe moest ik beginnen. Ik begon met een 8-weeks bootcamp programma. Ik viel niet af! Oké, misschien een kilo. En dus moest ik echt mijn voeding aan gaan passen. Voor mijn gevoel at ik al redelijk gevarieerd en gezond. Maar het ging vooral om de hoeveelheid die ik at. In 8 tips om af te vallen kan je lezen dat ik kleinere porties eet. Alleen kleinere porties waren niet genoeg. Ik moest bewuster en vooral nog gezonder eten. Dus ik eet gezonder zonder e-nummers.

Bewuster eten

Maar hoe ging ik dit doen. Ik ging op internet op zoek. Ik kwam uit bij ‘De Hormoonfactor‘. En waar het op neer kwam is dat voeding invloed heeft op van alles; gewicht, schildklierproblemen, stemming, energie en ga zo maar door. Alles wat we tegenwoordig eten zit bomvol e-nummers en suikers. Kijk de volgende keer dat je boodschappen doet eens op het etiket. Hoeveel e-nummers zie je daarom staan? En hoeveel gram suiker zit er in het product? Ik schrok er echt van. Ik heb ‘De Boodschappencoach‘ aangeschaft. Een handig boekje wat mij heel veel geholpen heeft bij bewuster boodschappen doen. Ik gebruik het boekje nu niet meer, maar koop alles wat het dichtst bij de natuur staat en het minst bewerkt is. Dus volle melk in plaats van halfvolle melk, boter in plaats van halvarine of margarine en ga zo maar door.

Wat zijn E-nummers eigenlijk?

Additieven zijn stoffen die zorgen dat levensmiddelen met behoud van geur, kleur, smaak, structuur en ga zo maar door, zo lang mogelijk bewaard kunnen worden. E-nummers zijn additieven die door de Europese Unie zijn goedgekeurd om te gebruiken in levensmiddelen. Wanneer blijkt dat het additief ongevaarlijk is en in alle EU landen wordt toegelaten krijgt de stof een E-nummer.

Eet zo min mogelijk e-nummers

En toch zijn deze e-nummers helemaal niet goed voor je. Veel gezondheidsklachten kunnen beperkt worden door het vermijden van deze e-nummers. Ik kijk nu altijd op de verpakking, zitten er e-nummers in en is er een zelfde product waar geen e-nummers in zitten. En natuurlijk vind je bij mij echt nog wel iets in de kast waar een e-nummer in zit, maar alle kant-en-klaar-producten, zakjes om saus mee te maken komen hier niet meer in. Zo maak ik zelf mijn pastasaus voor spaghetti en lasagne, zonder zakjes en pakjes. En die pakjes wereldgerechten en weet ik wat nog meer, zijn echt niet te eten als je zelf met verse groenten en kruiden aan de slag gaat. Je eet gezonder zonder e-nummers!

Tijd & geld

Tijd en geld zijn vaak de redenen om toch voor de producten te kiezen met e-nummers. Deze producten zijn vaak goedkoper dan verse producten en omdat ze langer houdbaar zijn, is het makkelijk om in de kast te hebben liggen. En tegenwoordig heeft iedereen het maar druk, waarbij het kokkerellen er bij in schiet. En dus zijn die pakjes en zakjes ideaal. Ik maak meestal voor 2 dagen pastasaus zodat ik op mijn werkdagen niet nog de keuken in hoef. En ik zorg altijd dat er genoeg snoeptomaatjes, komkommer, wortels, paprika, eieren en nog meer gezonde dingen in huis zijn. Als ik dan geen zin of tijd heb om te koken, kunnen we toch van alles eten. En is het nog gezond ook!

Geiten-wollen-sokken-type

Nee, ik ben nu echt geen geiten-wollen-sokken-type geworden. En ja hoor, wij eten ook patatjes en frikandellen of knakworstjes. Ik ben echt niet doorgeslagen. Maar door bewuster te eten zitten we lekkerder in ons vel. Onze kindjes zijn (bijna) nooit ziek. En als de meiden ziek zijn, zijn ze er binnen een mum van tijd weer bovenop. En natuurlijk weet ik niet of het alleen door onze voeding komt, maar ik weet zeker dat dat zeker wel invloed heeft.

Eet gezonder zonder e-nummers

En ik ben ook nog eens 15 kilo afgevallen, omdat ik liever slank ben.  En natuurlijk niet alleen door geen e-nummers meer naar binnen te werken. Ook suikers hebben heel veel invloed op je gezondheid en gewicht. Wil je weten waarom? Hou dan mijn blog in de gaten!

Mijn laatste tip is; eet van alles wat ‘slecht’ voor je is wat minder en alles wat gezond is wat meer en je merkt al heel snel verschil.

Bron: Consumentenbond

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!