fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Waar is de zon?!

vz

 Heerlijk die Hollandse zomers! Zo lang het duurt dan. Het begint altijd goed met de juiste temperaturen, om vervolgens te eindigen in regen, regen en nog eens regen. Waar is de zon?! Die heerlijke, warme zon waar ik heel de winter naar uitgekeken heb. Geen jas aan, geen sokken aan maar lekker luchtig gekleed en blote benen. En nu zit ik op de bank met een lange broek, wollen sokken en een dik vest aan. En heel eerlijk, ik ben in staat om de verwarming aan te zetten want ik heb het gewoon echt koud. Ik wil gewoon zo graag nog een paar weekjes zon, zodat ik er gedurende de herfst en winter weer tegenaan kan. Maar op zo’n dag als vandaag zie ik het somber in. Ik heb mijn potje met vitamine D pilletjes maar weer afgestoft en ik slik iedere dag weer braaf mijn pilletjes.

Vitamine D tekort

Een paar maanden geleden bleek dat ik een groot vitamine D-tekort had. Niet zo gek in een land waar de zon niet altijd schijnt. Door de zonnestralen op je gezicht en handen, maakt je lichaam vitamine D aan. Mensen met een lichte huid maken dit sneller aan. Dus hoe donkerder je bent hoe meer tijd je in de zon moet doorbrengen om dezelfde hoeveelheid aan te maken als iemand met een lichte huid. En omdat ik gezegend ben met een mooi kleurtje, moet ik dus echt zon hebben om voldoende vitamine D aan te maken (je haalt maar een klein deel van deze vitamine uit voeding en dan vooral uit vette vis). 

Pilletjes met vitamine D

Gelukkig bestaan ook hier pilletjes voor. Want zo’n vitamine D-tekort kan nog tot zware depressie leiden en er schijnt ook een connectie met kanker te zijn. Bij mij uitte dit tekort zich vooral in heel moe zijn, nergens zin in hebben, lage weerstand (heel fijn met kleine kindjes die wel eens verkouden zijn…NOT!) en nog wat vage klachten die ik nu eindelijk kan plaatsen. Nooit geweten dat deze vitamine zoveel impact kon hebben!

Sinds ik de pilletjes gebruik merk ik duidelijk verschil in mijn energielevel en heb ik weer overal zin in! Maar omdat we een heerlijk zonnetje hadden, nam ik de pilletjes niet meer. Ik was toch meer buiten dan binnen. Maar sinds een paar dagen de potjes weer tevoorschijn gehaald en de kindjes krijgen ook weer dagelijks hun vitamine D-druppeltjes. 

Winterdepressie

Met dit weer voel ik alweer een ‘winterdepressie’ aankomen. Ik hoop dat het over twee weken weer wat zonniger is, want vanaf haar geboorte heeft Marley altijd zon op haar verjaardag en vieren we dit lekker in de tuin. Maar als dit zo doorgaat ben ik bang dat het een ‘binnenfeestje’ wordt met koekhappen en spijkerpoepen. Als ik daar nu zo aan denk kan dat eigenlijk nog best hilarisch worden! Ik zie de opa’s en oma’s al helemaal voor me. Maar dat is een ander verhaal haha.

Wil je meer weten over vitamine D en wat dit met je doet, neem dan een kijkje op de site van het Voedingscentrum.

Deel op:

4 gedachten over “Waar is de zon?!”

    1. In de zomer geniet ik niet van de regen haha maar als het herfst en winter is vind ik het helemaal niet erg. Kaarsjes aan, open haard aan en inderdaad gezellig en knus. Maar nu wil ik echt nog even zon, want ik ben nog niet toe aan de herfst haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!