fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mama die parttime werkt krijgt minder kansen

Mama die parttime werkt krijgt minder kansen

Voordat ik mama was werkte ik jaren 40 uur per week. Ik heb zelfs nog even tussen de 70 á 80 uur gewerkt (ik weet het, ik spoor niet) en uiteindelijk 36 uur gewerkt verdeeld over 4 dagen. Toen ik zwanger was van Marley dacht ik dat ik makkelijk 32 uur kon werken. Ik dacht: ‘Dat doe ik even!’. Maar toen mijn prachtige kleine meisje geboren was, lag het toch anders. Ik keek echt op tegen de eerste werkdag na m’n zwangerschapsverlof. Ik zou dan vier dagen mijn kind bij anderen achterlaten; drie dagen bij vreemden op het kinderdagverblijf en een dag bij oma. Vreselijk vond ik het. Daarom koos ik ervoor om parttime te gaan werken. Maar een mama die parttime werkt krijgt toch minder kansen?

Ik wilde toch moeder zijn!

Ik wilde toch moeder zijn! Maar nu liet ik anderen voor mijn kind zorgen. Dat was niet de bedoeling! En dus ging ik in gesprek met mijn toenmalige werkgever, met de vraag of ik 24 uur kon gaan werken. Helaas was dat in de functie die ik toen had, niet mogelijk en dus besloot ik op zoek te gaan naar een andere baan. Maar we zaten midden in de crisis, manlief had ook net een nieuwe baan (en geen vaste aanstelling), we hadden nog maar net een jaar een koopwoning.

Wie neemt er nu een moeder aan die een baby van nog geen 6 maanden heeft?!

Maar de goden waren me goed gezind want ik vond een hele leuke baan bij een verzekeraar! Ik ging wel minder verdienen, want ik kwam in een totaal andere branche terecht en ik ging nog maar 24 uur werken en kreeg dus voor minder uren uitbetaald, maar dat hadden we er voor over! Met de auto nog geen 10 minuten bij ons huis vandaan, en ik zou zo bij mijn meisje zijn als dat nodig mocht zijn. Ik ging 3 dagen werken en dus kon ik 4 dagen bij mijn meisje zijn. Ideaal!

Keihard werken

Het was best pittig in het begin omdat ik totaal geen ervaring had als het om verzekeringen gaat. We moesten 4 weken fulltime (5 dagen) in opleiding om producten, systemen en ga zo maar door onder de knie te krijgen. Daarnaast veel leren want we moesten ook nog een examen Wft-Basis halen. En toen ging deze hele nieuwe afdeling van start. En geloof me, als het merendeel van je collega’s fulltime werkt moet je keihard werken om dezelfde resultaten te behalen. Maar de inzet werd beloond.

Plezier in mijn werk

Na nog geen 2 jaar ben ik senior-medewerker geworden, coach ik collega’s en vul ik deze 32-uurs functie in 24 uur. Ik ga nu gemiddeld één keer per week voor m’n werk naar Alkmaar, maar dat heb ik er dubbel en dwars voor over. Ik krijg steeds weer nieuwe uitdagingen en kansen. Iets wat ik wel nodig heb om het plezier in mijn werk te behouden. Zodra het eentonig wordt en ik niets meer te verbeteren heb, wordt het saai en ga ik me vervelen. Ik heb lieve, leuke en gezellige collega’s en ik ga echt iedere dag met veel plezier naar m’n werk.

Mama die parttime werkt krijgt minder kansen

Ik hoor vaak: ‘een mama die parttime werkt krijgt minder kansen!’. Dat ze de tijd missen toen ze 40 uur werkten omdat ze toen opvielen. Ik ben het levende bewijs dat je wel degelijk iets kan bereiken als parttimer en als moeder van twee kleine kinderen.  Blijf met je leidinggevende praten. Als je uitdagingen mist, geef dit aan. Vraag of er nog extra taken zijn die je zou kunnen doen. Misschien kan je een workshop, opleiding of training volgen. Misschien is er binnen je bedrijf wel een andere functie waar je je ei kwijt kan. Wacht niet tot je functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek, maar denk continu na over wat je zou willen doen en wat er voor nodig is om dit te bereiken. Waar ligt je ambitie? En leg de lat niet te hoog, want teleurstellingen werken niet motiverend. En neem je tijd, waarom haasten? Geduld zal je heel ver brengen.

Mensen coachen

Ik heb nu tijdelijk extra taken omdat er een afdelingshoofd met zwangerschapsverlof is. Volgende maand komt haar vervanger en dan heb ik weer tijd om me verder ontwikkelen op het gebied van mensen coachen. Want dat is waar mijn ambitie ligt. Mensen helpen en motiveren om zichzelf stapje voor stapje naar een hoger niveau te tillen. Het is zo mooi om te zien dat wanneer je mensen de juiste vragen stelt, ze zelf vaak al tot een ander inzicht komen en hiermee verder kunnen. En voor mij is er niets mooiers dan mensen helpen. Ik blijf toch een moeder in hart en nieren 😉

Kijk uit voor een burn out

Wat wel belangrijk is, is dat je je grenzen blijft aangeven. Je hebt immers wel nog een gezin thuis. En het kan niet zo zijn dat je werk ten koste gaat van je gezin en van jezelf. Werk is leuk en belangrijk, maar je gezondheid en de tijd met je gezin is nog veel kostbaarder. Uit eigen ervaring weet ik dat je niet altijd maar alle ballen omhoog kan houden. Zorg dat je alles goed geregeld hebt. Ben je ambitieus en wil je hogerop in je werk? Zorg dan bijvoorbeeld voor een werkster thuis. Zo hoef je als je thuis bent niet het huis te poetsen, maar heb je alle tijd voor je gezin en je hobby’s.

Zorg dat je alles in balans houdt. Wanneer je merkt dat alles teveel energie kost, ga dan na waar het aan ligt. Vind je je werk nog wel leuk? Of is het tijd voor iets anders? Werken kan je altijd en overal, maar je heb maar één lichaam en daar moet je zuinig op zijn en je hebt maar één gezin en daar moet je ook zuinig op zijn…

Deel op:

1 gedachte over “Mama die parttime werkt krijgt minder kansen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!