fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat ik van mijn burn out heb geleerd

Wat ik van mijn burn out heb geleerd

Een burn out krijgen is niet makkelijk. Herstellen van een burn out is nog moeilijker. En zodra je hiermee aan de slag gaat en jezelf nieuwe gewoontes aanleert, merk je dat je je steeds beter voelt.Tijdens de burn out leer je heel veel over jezelf; over hoe je was en wat je deed en hoe je dit nu anders bent gaan doen. En mijn ervaring is dat je na een burn out alleen maar een beter mens kunt worden. Vooral voor jezelf maar ook voor je omgeving. Wat ik van mijn burn out heb geleerd kan ik niet in één artikel kwijt. Maar de belangrijkste lessen deel ik vandaag met je.

Je bent maar een mens

Wij zijn geen robots die maar door kunnen gaan. Hoofdpijn? Tja, ik moet toch mijn werk voor de volle 100% doen! Moe? Mijn kinderen moeten toch echt een verantwoorde maaltijd voorgeschoteld krijgen. Verdrietig? Als ik maar een lach opzet en doe of er niks aan de hand is, gaat het vanzelf wel over. 

En zo kan ik nog wel even doorgaan. We gaan maar door. Maar dat lijf heeft ook rust nodig en je hoofd heeft ook rust nodig. Je kan niet altijd maar iedereen tevreden houden. Soms moet je gewoon ‘nee’ zeggen. En geloof me, mensen zullen er begrip voor hebben. Hebben ze dit niet? Dan kan je je afvragen of dit de juiste mensen zijn om in je leven te hebben.

Accepteren dat je ook mindere dagen hebt

Is het erg als je een dagje niet 100% kan geven op je werk? Maar bijvoorbeeld 80%? Is het erg als je kinderen een dagje geen verantwoorde maaltijd krijgen, maar gewoon een boterham met kaas (is overigens niks mis mee) of een pizza. En is het erg als jij je een dagje rot voelt en in huilen uitbarst? Of niet te genieten bent? Het is niet erg als je al die verantwoordelijkheden even niet trekt.

Het is niet niks om altijd je werk maar goed te willen doen, zorgen dat je kinderen opgroeien tot leuke volwassenen met de juiste normen en waarden, de perfecte relatie te willen hebben, er altijd stralend uit te zien, al je familie en vrienden altijd maar alle aandacht te geven en ga zo maar door. Hoeveel denk je dat je aankunt?

Doen wat je écht leuk vind

Als je jezelf nu de vraag stelt of je alles wat je doet ook écht leuk vindt, wat is dan je antwoord? Je hebt natuurlijk dingen die minder leuk zijn en die écht moeten, maar als je er goed over nadenkt zijn er maar heel weinig dingen die echt moeten. En hoeveel dingen doen we wel niet, die we eigenlijk helemaal niet zo leuk vinden.

Ik ga ook met mijn kinderen naar het zwembad, terwijl ik er echt geen reet aan vind. Al kan ik wel genieten van de stralende koppies van mijn meiden. Maar moet ik dan maar iedere week naar het zwembad? Welnee! Vaders vindt het leuk dus hij kan prima alleen met de kinderen naar het zwembad. Er zijn genoeg andere dingen die ik met de meiden doe die ik wel echt leuk vind. En dat is voor mijn kinderen dan toch ook veel leuker!

De juiste mensen om je heen

En vind jij iedereen met wie je omgaat ook écht leuk? Of kost het heel veel energie om met die mensen om te gaan. Je hoeft echt niet de vriendschap te verbreken, maar het mag wel allemaal wat minder. Als de vriendschap of band hecht genoeg is, overleeft het dit wel. En ja soms is het nodig om bepaalde mensen niet meer te zien of te spreken.

Ik merk dat mensen die altijd maar negatief zijn, over alles wel iets te zeuren hebben en nooit eens zien wat ze wel hebben maar alleen kunnen klagen over wat ze niet hebben of niet kunnen, mij heel veel energie kosten. Ik ben echt uitgeput na een avondje met zo iemand. En dan bedoel ik niet iemand die even in een moeilijke periode zit of een flinke tegenvaller heeft gehad. Maar iemand die dag in, dag uit, jaar in, jaar uit alleen maar klaagt en zeurt. Is het de moeite waard om contact te houden?

Geven en nemen

Een vriendschap of relatie moet leuk zijn en je energie geven en niet alle energie uit je lijf zuigen. Het moet je leven verrijken. Die ene vriendin daar kan je goed mee praten en de andere vriendin is het ideale stapmaatje. Iedere vriendschap of relatie heeft iets. En geen enkele vriendschap of relatie is hetzelfde.

Een vriendschap of relatie geeft je iets en neemt iets. Maar als je merkt dat jij alleen nog aan het geven bent en de ander neemt maar, wat is die vriendschap of relatie dan nog waard? Zorg voor de juiste mensen om je heen, mensen die jou energie geven. Mensen die eerlijk tegen je zijn en bij wie je jezelf kunt zijn.  Mensen die je niet iedere dag hoeft te spreken en als je elkaar spreekt het gewoon goed is.

Krijg jij energie van je werk?

En zo is het ook met je werk. Krijg je nog wel energie van je werk? Vind je je werk nog echt leuk? Heb jij het gevoel dat je alleen nog maar geeft? Heb je het gevoel dat je er weinig voor terugkrijgt? En dan heb ik het echt niet over geld. Maar gewoon een beetje waardering. Oprechte waardering. Nee? Wordt het dan niet tijd om eens  te kijken of er niet een andere werkgever is die jou wel op waarde weet te behandelen. Geloof me, er zijn genoeg werkgevers die zitten te wachten op trouwe en hardwerkende krachten. Of trek je stoute schoenen aan en ga je net als ik voor jezelf beginnen.

En het is echt niet altijd makkelijk. Mijn inkomsten zijn enorm gedaald. Maar ik begin elke werkdag vol energie. Ik geniet echt van alles wat ik doe, zelfs de dingen die minder leuk zijn. En ik moet mezelf bedwingen om niet iedere avond ook nog te werken. In het laatste jaar dat ik voor mijn oude werkgever werkte, moest ik moeite doen om wakker te blijven voordat de kinderen naar bed gingen.

Naar je lichaam luisteren

Maar het belangrijkste is nog wel dat ik naar mijn lichaam heb leren luisteren. De afgelopen twee weken was ik niet echt fit en heb ik daarnaar gehandeld. Ja, ik heb gewerkt en voor mijn gezin gezorgd. Maar alles op een wat lager pitje. Ik heb wat momentjes voor mezelf gepakt; even lekker in een warm bad gaan liggen, midden op de dag mijn bed in gekropen en een dutje gedaan, wat meer Netflix gekeken, veel naar buiten geweest en ga zo maar door. En deze week zit ik weer vol energie en kan ik weer knallen.

Mijn lichaam geeft niet voor niks aan dat het niet gaat en dus moet ik daarnaar handelen. Ik voel mijn grens nu en handel ernaar. Voorheen walste ik over die grens heen en ging ik gewoon door. Nu doe ik dit niet meer. En tuurlijk baal ik als ik eigenlijk allerlei leuke plannen had. Maar wat is er nu belangrijker? Ik die even rustig aan doet en daarna weer voor 100% door kan of ik die maar doorgaat om uiteindelijk uitgeput te zijn en het al moeilijk is om 1% op te brengen? Juist!

Wat ik van mijn burn out heb geleerd

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Want geloof me, ik heb heel veel van mijn burn out geleerd. Ik schreef eerder al dat ik heel dankbaar ben voor deze burn out. Want zonder die burn out had ik mezelf niet zo goed gekend als nu. En nee ik moedig je niet aan om een burn out te krijgen, maar wil juist dat jij niet in hetzelfde schuitje komt te zitten.

Een burn out voorkomen is altijd beter. En alle dingen die ik vandaag noem kunnen je daarbij helpen. Onthou: jij bent de baas over je leven! Jij bepaalt welke stappen je zet en welke richting je opgaat. Alleen jij kan ervoor zorgen dat je geen burn out krijgt….

Heb jij een burn out gehad? En wat heb jij ervan geleerd?

Deel op:

1 gedachte over “Wat ik van mijn burn out heb geleerd”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!