fbpx

Hoe ga je verder na een burn out

Hoe ga je verder na een burn out

Zoals jullie weten ben ik zeven maanden bezig geweest om te herstellen van een burn out. Een burn out krijg je niet zomaar. Je bouwt maanden, soms zelfs jaren spanning op. Dit hoeft overigens niet eens werkgerelateerd te zijn. Spanning en stress zorgen ervoor dat je energie wegsijpelt. En als je op een gegeven moment zo weinig energie hebt dat je ook geen dingen meer kunt doen die je energie geven, bereikt je energielevel de bodem. Dan komt er een moment dat je niet meer kan ontkennen, je bent geestelijk en lichamelijk op. En dan kost het heel veel tijd om er weer bovenop te komen. Je moet ook echt de tijd nemen om er bovenop te komen. Goed te kijken naar waar het is misgegaan, hoe je er weer bovenop komt en hoe je nooit meer in dezelfde situatie komt. Hoe ga je verder na een burn out?

Psycholoog

Ik heb dit met hulp van een psycholoog gedaan. Ik heb kritisch naar mezelf gekeken en mezelf een aantal vragen gesteld. Vragen zoals: Wat vind ik leuk? Waar krijg ik energie van? Wat vind ik niet leuk en wat kost mij energie? Hoe zorg ik dat mijn energielevel in balans blijft? Ik ben naar buiten gegaan, ik ben gaan wandelen en ga iedere week naar yin yoga. Ik heb geleerd om te mediteren en pak op tijd mijn rustmomenten. En zo ben ik er uiteindelijk bovenop gekomen. Ik hoef niet meer naar de psycholoog omdat ik nu verder kan zonder hulp. Mocht ik toch hulp nodig hebben, dan is een afspraak met de psycholoog zo gemaakt. Een fijne gedachte. En nu is het zaak dat ik het nooit, maar dan ook nooit meer zover laat komen.

Intuïtie

Hoe ga ik zorgen dat ik geen burn out klachten meer krijg? Eigenlijk is dat heel simpel. Ik heb de afgelopen tijd zo goed geleerd om naar mijn lichaam te luisteren, maar ook mijn gevoel. En dan bedoel ik niet dat stemmetje in mijn hoofd, maar mijn gevoel diep van binnen. Intuïtie. Want wat ik zeker heb geleerd is om naar mijn intuïtie te luisteren. Want echt, je intuïtie heeft het altijd bij het juiste einde. Het gekke is dat ik het bij Alex en mijn kinderen, maar ook bij familie en vrienden altijd haarfijn aanvoel als zij iets niet of juist wel moeten doen. Of als zij zich inlaten met verkeerde mensen. Maar bij mezelf luisterde ik bijna nooit naar mijn intuïtie. Waarom weet ik eigenlijk niet. En nu ben ik trouw aan mijn intuïtie en handel ernaar.

Gevoelsmens

Voelt iets goed of voelt iets niet goed. Ik ben de laatste jaren zo bezig geweest met keuzes maken op basis van mijn verstand. Is het verstandig of niet? Wat zijn de gevolgen? Heeft mijn gezin hier last van? Volgens mijn psycholoog heel mooi dat ik zo niet met mezelf bezig ben, maar bij elke keuze aan mijn gezin denk. Dit komt door mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel. Maar hierdoor raak je jezelf beetje bij beetje kwijt. En het is natuurlijk niet zo dat ik alleen nog maar aan mezelf ga denken en dingen ga doen die alleen in mijn voordeel zijn. Welnee, dat zou ik nooit kunnen. Maar ik mag wel wat vaker doen wat ik leuk vind en wat goed voelt. Keuzes maken die goed voelen. Ik ben weer een gevoelsmens.

Werkeloos

Eén van die dingen is mijn werk. Vanaf 1 oktober ben ik werkeloos. En het stomme is dat dit zo goed voelt. Want ondanks dat ik van mijn werk hield, dat ik genoot van de gezelligheid met mijn collega’s voelde het niet meer goed. Ik zou binnen de kortste keren weer opgebrand raken omdat er geen uitdaging meer voor mij was. En mijn werkgever kon mijn functie niet aanpassen zodat ik wel voldoende uitdaging zou hebben. We hebben beiden alles gegeven en alles geprobeerd. Maar soms moet je (samen) een keuze maken die pijn doet, maar wel noodzakelijk is. En nu alles is geregeld voelt het goed. Ik kan nu gaan doen wat ik echt leuk vind. Iets waar ik zoveel energie van krijg waardoor mijn energielevel nooit meer opraakt. En mijn werkgever kan iemand op een functie zetten en daar zijn of haar passie ingooien. Win-win.

Passie

Spannend, want ik heb geen idee wat ik zou moeten gaan doen. Ik hou van schrijven. Mijn blog is een leuke hobby, waar ik met veel passie mee bezig ben. En mensen helpen is iets wat ik graag doe. Mensen verder helpen, mensen helpen beter te worden in iets wat ze al doen, een luisterend oor zijn, mensen iets leren. Ik neig dan ook heel erg naar mensen coachen of trainen. Ik zou bijvoorbeeld graag mensen willen helpen die ook met een burn out kampen. Als een soort van ervaringsdeskundige, zeg maar. Ik heb natuurlijk over mijn burn out geschreven en die artikelen worden nog steeds dagelijks door zoveel mensen gelezen. Ik ontvang regelmatig een persoonlijk bericht van mensen die mij bedanken of die mij vragen of ik ze wil helpen. En het geeft mij zo’n goed gevoel om deze mensen dan een beetje verder op weg te helpen.

Nieuwe ik met een nieuwe baan

Ik heb nu nog even de tijd om te bedenken wat ik wil gaan doen. Om alvast wat vacatures te bekijken. En dan komt het moment om een ww-uitkering aan te gaan vragen. Best eng aangezien ik al vanaf mijn 19e werk en nog nooit een ww-uitkering heb aangevraagd. Van huis uit heb ik altijd geleerd om eerst nieuwe schoenen te kopen voordat ik mijn oude schoenen weg kan gooien. Maar goed, dan heb ik dit ook een keer meegemaakt. En hopelijk is het de eerste en de laatste keer dat ik dit zal moeten doen.

Ik ben toch meer het werkende type. Gewoon mijn eigen centen verdienen en bij niemand verantwoording af hoeven leggen. Maar dit keer wil ik mijn centen gaan verdienen met iets wat ik echt leuk vind. Iets waar ik het warm van binnen krijg. Geen werk dat als werk voelt. Dat is mijn droom. Een nieuwe ik met een nieuwe baan. Wat zeg ik; ik die met mijn passie bezig is!

Gelukkiger mens

Ik ben ervan overtuigd dat als je de dingen doet die je echt leuk vindt, je een echt gelukkig mens bent. Je zal je werk dan veel beter doen, je een leukere persoon zal zijn, een leukere vrouw en moeder, je veel meer zal lachen en als je dan iets moet doen wat je gewoon niet zo leuk vindt, het minder moeite kost. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer schoonmaken. Die doe je dan fluitend, wat zeg ik, zingend en dansend.

Hoe ga je verder na een burn out

Als je daarnaast ook regelmatig je rustmomenten pakt, bijvoorbeeld door een paar keer diep te ademen, gewoon een powernapje midden op de dag of een keer wat eerder naar bed. En ga eens wat vaker naar de sauna als je dat lekker vindt of boek eens een massage. Lees een goed boek, luister vaker naar je favoriete muziek en doe een dansje. Verdiep je in spiritualiteit. Ga ontdekken hoe jij goed kan ontspannen of ga eens naar een festival waar je dit kunt gaan ontdekken.

Wat je ook doet, geniet! Je hebt maar één leven, één kans om je mooiste leven te leiden. Wil je later als je oud bent en op je sterfbed ligt, denken aan de tijd dat je alleen maar aan het werken was en geen tijd of zin had in de dingen die je leuk vond of de mensen die je lief vond of wil je terugdenken aan al die mooie herinneringen, als die mooie dingen die je meegemaakt hebt met je partner, je kinderen, je ouders, familie en vrienden? Nou, ik weet wel waar ik voor kies!

Hoe ga je verder na een burn out? Ik denk dat ik het antwoord wel weet….LEEF!

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!