fbpx

Hoe spiritualiteit mij tijdens mijn burn out helpt

Hoe spiritualiteit mij tijdens mijn burn out helpt

Sinds ik thuis zit met een burn out ben ik op zoek naar mezelf. Zoals ik eerder schreef ben ik mezelf kwijtgeraakt. Naast het beter worden en mijn energie terugkrijgen, ben ik ook bezig met het hervinden van mezelf. Of misschien ben ik zelfs op zoek naar een betere versie van mezelf. En naast fysiek mezelf verbeteren door meer te bewegen, ligt er mentaal ook een aardige klus. Het doel van dit alles is om hier als een beter en sterker mens uit te komen. De verbeterde versie van mezelf te creëren en vooral nooit meer in een burn out situatie te komen (ja hier is het dus wel weer handig om perfectionistisch te zijn en er alles uit te halen wat erin zit). Ik heb ontdekt dat spiritualiteit mij hierbij helpt. ‘Zweverig’ hoor ik je denken. Maar zo zweverig is het niet en je kan het natuurlijk zo zweverig maken als je zelf wilt. Ik zal je vertellen hoe spiritualiteit mij tijdens mijn burn out helpt.

Wat is spiritualiteit?

Als je op internet zoekt naar de betekenis van ‘spiritualiteit’ kom je tot de ontdekking dat spiritualiteit eigenlijk datgene is wat er binnenin je geest gebeurt. Een mooie omschrijving vind ik: “Het geheel van mentale activiteiten en processen waardoor wij bewuster worden van de dieperliggende, niet-direct waarneembare maar toch heel belangrijke aspecten van de werkelijkheid”

of: “Spiritualiteit is het geestelijk fijnstoffelijke werkgebied dat zich bezighoudt met het pure bewustzijn. Het is de relatie tussen wat gedacht, gevoeld, geweten en ervaren wordt ofwel het bewustwordingsproces van een wereld die wij zelf geschapen hebben en herscheppen. Het mag pure wetenschap genoemd worden, aangezien het de volledige integratie van al het leven en zijn bewustzijnsvormen accepteert. Spiritueel leven is niets anders als luisteren naar de energie die op je afkomt en die van jezelf uitgaat. Leren leven met de kosmische wetten en zien dat alles energie is.

Een breed begrip

Spiritualiteit is een breed begrip, want het is zowel religie als innerlijk bewustzijn. Maar is dit eigenlijk niet hetzelfde? Want als je bijvoorbeeld in God gelooft, dan bid je tot God. Maar dat bidden dat doe je vanuit je binnenste in stilte. Als je mediteert doe je dit ook vanuit je binnenste en maak je je stil. Soms visualiseer je erbij en soms niet. Je gedachten komen binnen en je laat ze weer los. Religie en innerlijk bewustzijn liggen dus echt heel dicht tegen elkaar aan. Beiden brengen ze in ieder geval iets moois (elke religie die haat brengt en predikt is wat mij betreft geen religie). Spiritualiteit kan je dus vinden in jouw geloof en/of jezelf. Het is iets moois. Iets dat jou helpt jezelf verder te ontwikkelen en te groeien als mens.

In contact komen met je innerlijke bewustzijn

Maar hoe kom je in contact met je innerlijk bewustzijn? Dit klinkt heel lastig. En ja, ik vind het ook lastig. Ik moet er echt wel moeite voor doen, maar ook merk ik dat het steeds gemakkelijker wordt. Hoe ik het doe? Op verschillende manieren. In het begin oefende ik met een aantal keer per dag bewust in en uit te ademen. Ik moest er echt aan denken of dit heel bewust doen als ik net wakker was en als ik ‘s-avonds in bed lag, vlak voordat ik ging slapen. Nu hoef ik daar niet meer bij na te denken en adem ik  meerdere keren per dag een paar keer bewust. Het zorgt dat ik even rustig word en in mezelf gekeerd ben. Heel even maar. Een paar seconden is al genoeg.

Meditatie

Naast deze simpele ademhalingsoefening, helpt meditatie mij. En ook een meditatie hoeft niet lang te duren. Een paar minuten is voldoende om weer even helemaal bij jezelf te komen en bewust van jezelf te zijn, Het is eigenlijk weer bewust ademen. Alleen heb ik dit keer mijn ogen dicht. En als er gedachten in mijn hoofd komen dan kijk ik ernaar en laat ik ze los. Ik oordeel niet wat de gedachte is, maar observeer de gedachten en laat het weer vertrekken. Vaak helpt het mij om ze in gedachten op een wolk te zetten en de wolk weg te laten waaien. Heel simpel, maar het werkt prefect (nee joh, is niet zweverig).

Als je mij een paar maanden geleden had verteld dat ik hier mee bezig zou zijn, had ik je keihard uitgelachen. Hier had ik toch allemaal geen tijd voor, voor dat zweverige gedoe. Ik blijf erbij dat deze burn out één van de naarste dingen is die mij is overkomen, maar tegelijkertijd ook één van de mooiste dingen. En ik ben ondanks de vele tranen die vooral in het begin hebben gevloeid, heel dankbaar dat ik hierin zit. Ik weet dat ik hier als een beter en gelukkiger mens uit ga komen.

Mindfulness

Mindfulness brengt dit alles samen; het volledig in het hier en nu zijn doormiddel van ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga en ga zo maar door. Bij mindfulness gaat het erom de dingen te zien zoals ze echt zijn. Zoals ze nu zijn. Zoals jij nu echt bent. Niet het verleden, niet de toekomst maar nu. En pas als jij echt weet wie je bent, weet je waar je echt blij van wordt.

We weten namelijk goed wat we niet leuk of fijn vinden, maar wat vinden we wél leuk? En van wat en wie krijgen we wél energie van? Dat weet je pas als je echt naar je diepste zelf luistert en niet dat stemmetje in je hoofd dat continu maar van alles zegt en denkt. Want dat is niet je ware ik, het diepste niveau van bewustzijn, dat is je ego die spreekt. En oh jee als er iets gebeurt wat jouw ego krenkt.

Binnenkort ga ik een workshop mindfulness volgen. Puur omdat ik nieuwsgierig ben naar wat er nog meer is binnen mindfulness. Wat kan ik nog meer leren en hoe krijg ik het beter onder de knie? Waarom ik dit wil doen? Omdat ik de afgelopen maanden heb gemerkt dat yoga en meditatie mij hebben geholpen tot rust te komen en beetje bij beetje mezelf weer te hervinden. Alleen heb ik de meditaties mezelf aangeleerd en misschien doe ik het wel helemaal niet goed (yep, miss perfectionisme is talking).

De Kracht van het NU

Op dit moment lees ik het boek ‘De Kracht van het NU‘ van Eckhart Tolle. Nou ja lezen, ik luister via Storytel naar dit boek. En dit boek is zo inspirerend en heeft me heel erg aan het denken gezet. Het boek heeft me al veel inzichten gegeven en ik ben er echt door gefascineerd. Waarom denken we iedere seconden van de dag? We zijn de hele dag bezig met dingen die zijn gebeurd en die gaan gebeuren. We bedenken scenario’s over hoe een bepaald gesprek zal gaan (alsof het gesprek uiteindelijk gaat zoals je het in je hoofd keer op keer hebt afgespeeld). Maar we weten helemaal niet wat er in de toekomst gaat gebeuren en hoe dat zal gebeuren. En wat er in ons verleden is geweest, is geweest. Door hier steeds maar weer aan te denken, zorg je alleen maar dat de wrok, boosheid, het verdriet en ga zo maar door blijft bestaan. Weet je hoeveel energie dit kost?!

We leven nu, maar zijn helemaal niet bezig met nu. Hoe vaak dwalen onze gedachten niet af? Terwijl je dit artikel leest, de afwas doet, een boek leest, met je kinderen speelt, aan het kletsen bent met een vriendin. Continu zijn onze gedachten ergens anders. Maar leef NU, want nu is het enige wat je op dit moment hebt. Daarom wil ik mij gaan verdiepen in mindfulness. Maar wel met het spirituele in mijn achterhoofd en niet de hype die de meute volgt. Want eerlijk is eerlijk, genoeg mensen die tegenwoordig aan mindfulness doen zonder stil te staan bij ‘hun’ spiritualiteit. Maar eerst op zoek naar een workshop of cursus mindfulness en natuurlijk neem ik jullie hier ook weer in mee.

To be continued dus…

 

Bron: Encyclo.nl

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!