fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

6 manieren om beter te ontspannen

manieren om beter te ontspannen

Toen ik thuis kwam te zittten met een burn out, kwam ik erachter gekomen dat ik me moeilijk kan ontspannen. Ik voel me heel opgejaagd. Zodra ik even op de bank zit ben ik al aan het bedenken wat ik straks moet, ga en wil doen. Dit is er de afgelopen jaren ingeslopen, want ik kan me niet herinneren dat ik dit toen ik jonger was ook had. Ik zit inmiddels drie maanden thuis en nu kan ik me eindelijk iets meer ontspannen. Mijn gedachten gaan niet meer steeds alle kanten op (moet je eens op letten hoe vaak je met iets bezig bent en in de tussentijd gaan er allerlei andere gedachten door je hoofd). Ik heb de afgelopen weken echt weer moeten leren ontspannen. Hoe ik dit heb gedaan lees je in mijn 6 manieren om beter te ontspannen.

1. Adem in en adem uit

Ademhalen is iets vanzelfsprekends. Je denkt er niet bij na. Je ademt gewoon. Want adem je niet dan gaat het niet goed met je. Maar hoe vaak adem je goed? Vanuit je buik? Ik nooit. Ja nu wel. Als je gestresst of gespannen bent ga je vanzelf sneller ademen. Je adem zit ook hoger (vanuit je borst en dus niet vanuit je buik). Wat er bij mij gebeurde is dat ik daardoor licht in mijn hoofd werd.

Ik heb gemerkt dat ik door bewust in en uit te ademen rustig word. Een paar keer per dag adem ik dan diep in en weer uit, dus vanuit mijn buik. Meestal maar drie keer achter elkaar. Dat is al voldoende. Sinds ik dit doe, ben ik niet meer licht in mijn hoofd. En gelijk nadat je een paar keer diep in en uit hebt geademd word je rustiger en kalmer. Probeer het eens, het werkt!

2. Mediteren

In feite is dit ‘adem in en uit 2.0’. Het begint ook hier met je ademhaling om vervolgens je hoofd leeg te maken. Je kan dit zittend of liggend doen. Je kan op de grond in kleermakerszit (of de lotushouding) gaan zitten, maar het kan ook gewoon op een stoel of op de bank (zelfs op je werkplek dus!). En dan is het niets anders dan je ogen sluiten en je concentreren op je rustige ademhaling. Voel hoe je buik op en neer gaat. Je hoeft niet diep in en uit te ademen. Maar gewoon ademen en daarop focussen. En iedere keer als je gedachten afdwalen (bij mij was dat zo’n beetje iedere 3 seconden), zet je in gedachten dat waar je aan denkt op een wolkje en laat je de gedachte gaan om dan weer op je ademhaling te focussen.

Mediteren is niet moeilijk

Als je iedere dag 5 of 10 minuten mediteert zal je al verandering merken. In het begin is het nog ‘lastig’. Dat vond ik wel. En dan is 3 minuten mediteren ook prima. Maak het jezelf niet te moeilijk, want in feite is het niet moeilijk. Wees dus niet te streng voor jezelf. Maar adem gewoon. De gedachten die komen mogen er gewoon zijn, maar zodra je ze opmerkt gewoon weer terug naar je ademhaling.

Als je het eenmaal onder de knie hebt dan is het heerlijk om even je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Ik begin mijn dag iedere ochtend met een korte meditatie, heerlijk om zo de dag te starten! En tijdens mijn yin yoga les ben ik ook aan het mediteren en laat ik elke gedachte die binnenkomt binnenkomen. Ik doe verder niets met die gedachte dan alleen op een wolk zetten en weg laten drijven om weer terug naar mijn ademhaling te gaan.

3. Creatief bezig zijn

Dit kan natuurlijk op verschillende manieren. Ik heb mijn blog waar ik mijn ei in kwijt kan. Ik vind het leuk om te experimenteren met foto’s maken en bewerken. Maar ik ben ook een sjaal aan het breien, een dekentje aan het haken en ben ook aan het weven geslagen. Ik vind het altijd heerlijk om creatief bezig te zijn. Zo is de naam Tante Truus Kan Alles ontstaan toen ik nog armbanden maakte (ga ik vast ook wel weer een keer oppakken). Op zolder heb ik ook al jaren een naaimachine staan die ik eindelijk eens wil gaan gebruiken. Ik weet nog niet waarvoor, maar dat komt goed.

Focus op de activiteiten in plaats van op je gedachten

Door met mijn handen bezig te zijn en toch na te moeten denken over waar ik mee bezig ben (steken tellen bijvoorbeeld), ben je niet met je gedachten bij andere dingen. Je bent alleen bezig hetgeen je op dat moment doet. Voor mij het ultieme rustmomentje (totdat je een steek heb laten vallen en je werk weer uit moet halen #$@&!!!). En kom nu niet aan met dat kan ik niet, want op youtube kan je overal tutorials vinden over van alles. Wil je haaksteken leren? Zoek op haken en bam! ik weet niet hoeveel hits je krijgt. Ik kon ook niet haken en heb alles van youtube geleerd.

Natuurlijk hoe je niet te gaan haken of breien. Genoeg andere dingen die je kan doen. Maar probeer eens iets creatiefs en zie hoe je er van opbloeit. Je ontspant namelijk niet alleen, je hebt een eigen creatie gemaakt. Iets waar je trots op kan zijn. Je kan het zelf houden of er iemand anders blij mee maken. Super toch!

4. Spamomentje thuis

Natuurlijk is het heerlijk om naar de sauna te gaan. En als je er dan toch bent kunt je net zo goed meteen een massage boeken. Maar soms heb je gewoon geen zin om de deur uit te gaan. Of misschien heb je wel geen geld om een saunabezoek te betalen. Of vind je de sauna sowieso niks. Gelukkig kan je zelf thuis ook voor dat spamomentje zorgen.

Ga uitgebreid in bad

Heb je een bad? Laat het vollopen met lekkere badolie of badschuim, wat je zelf natuurlijk lekker vindt. Ik vind het heerlijk om iets met Eucalyptus te gebruiken. Dan krijg je echt dat spa en sauna gevoel. De geur van eucalyptus zorgt voor ontspanning en het opent je luchtwegen waardoor je weer beter kunt ademen. En zoals je hierboven al kon lezen is goed ademen belangrijk voor je! Als mijn bad is volgelopen doe ik wat kaarsjes aan en zet ontspannende meditatie muziek op (lang leve Spotify). Natuurlijk is het nieuwe album van Ed Sheeran of een alweer wat ouder album van Justin Timberlake ook prima. En dan even helemaal niks maar genieten van dit momentje voor jezelf.

Ook onder de douche kan je ontspannen

Heb je geen bad? Zet dan een muziekje op en ga onder de douche staan. Doe je ogen dicht en beeld je in dat je onder een waterval staat. Wedden dat je tot rust komt? Probeer het maar eens. Als ik geen zin of tijd heb om in bad te gaan, dan ga ik onder de douche staan. En door even te doen alsof ik onder een waterval sta, ben ik niet meer in mijn badkamer. Ik ben dan even op Mauritius of een ander tropisch eiland. Als ik daarbij focus op mijn ademhaling dan voel ik de spanning uit mijn lijf verdwijnen. En al doe je het maar 5 minuten. Elke minuut ontspanning is goed dus ook 5 minuutje onder de ‘waterval’.

Dit vind je misschien ook interessant: 5 tips om thuis te ontspannen en je ik-tijd optimaal te benutten

5. Lees een boek

Elk boek is goed, maar als je een boek leest over ontspanning, meditatie, het vinden van geluk of iets in die richting dan voel je je ook al rustiger worden. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog niet genoeg rust in me heb om te lezen. Ik kan me ook nog niet genoeg focussen dan. Als ik probeer te lezen terwijl mijn kinderen beneden aan het spelen zijn dan werkt dat niet. Terwijl ik voorheen prima van alles kon doen en me af kon sluiten. Ik ben nu steeds afgeleid en uit mijn concentratie. Maar als ik alleen ben dan is het heerlijk om te lezen.

Master your Mindset

Zo heb ik ‘Master your mindset‘ van Michael Pilarczyk gelezen. Echt een aanrader! Ik heb veel uit het boek gehaald en boek nu uitgeleend aan een vriendin in de hoop dat zij er ook iets aan heeft.

Opgeruimd!

Ook heb ik Opgeruimd! van Marie Kondo gelezen. Ik kwam er maar niet aan toe om mijn zolder op te ruimen. Dit boek heeft mij geholpen om het stap voor stap te doen. Niet alles ineens te willen doen, maar rustig aan en beetje bij beetje. Ook heel veel aan gehad dus.

De kracht van het nu

Nu ben ik bezig met ‘De kracht van het NU‘ van Eckhart Tolle. Dit boek helpt mij hopelijk om meer in het nu te leven in plaats van alleen maar terug te kijken naar wat er was of wat er is gebeurd en te bedenken wat ik straks in de toekomst allemaal wil doen en bereiken. Maar gewoon in het NU leven en nu genieten van wat er allemaal is. Ik heb pas een paar bladzijden gelezen en ben al enthousiast. Lezen zorgt voor ontspanning maar met dit soort boeken leer je ook weer wat. Maar natuurlijk is er niks mis met een goede roman of een makkelijk te lezen chicklit. Ik heb het boek ‘13 Reasons why‘ ook nog liggen. Nadat ik de serie op Netflix zag wilde ik het boek lezen (verkeerde volgorde natuurlijk).

6. Lang Leve Netflix

Verstand op nul en bingewatchen. Goed, je moet ervoor waken dat je niet de hele dag en avond blijft kijken, want verslavend is het wel. Genoeg series, docu’s etc te zien. Zo heb ik eindelijk ‘Marley’ de documentaire over Bob Marley’s leven gezien. Drie keer raden naar wie onze dochter is vernoemd. Indrukwekkende documentaire. Maar ook  de documentaire ‘Awake: The Life of Yogananda’ is het kijken zeker waard. En natuurlijk series, series, series. Aangezien het laatste deel van Pretty Litte Liars eraan komt, ben ik weer opnieuw begonnen met kijken haha. Het is gewoon een goede en spannende serie. Ik val waarschijnlijk niet binnen de doelgroep maar hé, boeiend! Ik ben nu ook bezig met seizoen 2 van de ‘The Getdown’ en ik wil ‘Girlboss’ nog zien. Daarna gaan we weer op zoek naar nieuwe series om te kijken. Genoeg ontspanning op Netflix haha.

Mijn 6 manieren om beter te ontspannen

Toen ik thuis zat met een burn out en hielpen deze dingen mij er weer bovenop komen. Als ik dit allemaal wat eerder had gedaan was ik er waarschijnlijk maanden eerder achter gekomen dat ik even wat beter voor mezelf moest zorgen. Ik heb me voorgenomen om straks als ik weer de oude ben, alles te blijven doen wat ik nu doe. Hier ook echt de tijd voor te maken. Want het is belangrijk om je te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Lief voor jezelf te zijn. Er is namelijk maar één jij en daar moet je zuinig op zijn!

Naast mijn 6 manieren om beter te ontspannen, zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om je te ontspannen. Zo ga ik iedere dinsdag met een vriendin wandelen. En dit is al heerlijk en werkt therapeutisch doordat we lekker aan het kletsen zijn over alles en nog wat (mopperen op onze mannen bijvoorbeeld haha). Ik wil na de meivakantie eens alleen gaan wandelen en kijken wat dat voor mij doet wat betreft ontspanning. Maar je kan gaan fietsen, muziek luisteren, youtube filmpjes kijken (doe ik ook trouwens), tekenen en ga zo maar door.

Zorg dat je naast alle drukte die je in je leven hebt dat je ook plaats en ruimte voor rust maakt. Want geloof me, rust is belangrijker dan je denkt….

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!