fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 tips om thuis te ontspannen en je ik-tijd optimaal te benutten

5 tips om thuis te ontspannen

Wij vrouwen zijn altijd goed in het zorgen voor anderen. Op je werk zeg je altijd ‘ja’ als er gevraagd wordt om extra te komen werken. Je zegt ‘ja’ als een collega zijn dienst met jou wil ruilen. Thuis zorgen we dat het ons gezin aan niets ontbreekt en zorgen we dat het huis opgeruimd en schoon is. De was is gestreken en gevouwen en als je eigenlijk bekaf bent en een vriendin vraagt of je een paar uurtjes op haar kinderen wilt passen, zeg je geen ‘nee’. Het zit in onze aard om te zorgen en verzorgen. Het gekke is alleen dat we vaak vergeten om goed voor onszelf te zorgen. Het komt wel. Maar wanneer komt dit dan? Daarom geef ik je 5 tips om thuis te ontspannen en je ik-tijd optimaal te benutten.

5 tips om thuis te ontspannen

Tijd voor jezelf moet je pakken en misschien zelfs wel inplannen. En dan heb je tijd voor jezelf, wat doe je dan? Vaak kan je niet eens ontspannen omdat je in je hoofd dat stemmetje hebt. Dat stemmetje dat zegt dat je van alles moet. Het wordt tijd dat je niet meer naar dat stemmetje luistert en echt eens vaker tijd voor jezelf neemt. En je hoeft er niet eens de deur voor uit. Gewoon thuis, tijd voor jezelf nemen.

1. Plan ik-tijd in je agenda

We leven tegenwoordig allemaal met een agenda want we hebben het allemaal druk. Dus waarom niet ik-tijd inplannen. Als jij het moeilijk vindt om tijd voor jezelf te nemen is dit een ideale oplossing. Begin met een halfuurtje per dag. Want wat is nou een halfuur op 24 uur. Als je eenmaal aan dat half uurtje gewend bent, kun je jezelf op sommige dagen (het liefst iedere dag) steeds wat meer tijd geven. Geloof me, het went snel genoeg. Wanneer plan je deze tijd in? Wanneer jij wilt. Ben je een ochtendmens? Sta dan iets eerder op. Meer een avondmens? Pak dan jouw momentje in de avond. En misschien durf je zelf eens een halve dag vrij te nemen. Kinderen op school, partner nog aan het werk en dan lekker een paar uur voor jezelf voordat je weer kan gaan zorgen.

2. Ga in bad of uitgebreid douchen

Er is niets zo ontspannend als lekker in bad gaan of onder een warme douche staan. Het water reinigt niet alleen de buitenkant, maar als je je voorstelt dat het water alle negativiteit en zorgen van je afspoelt zal je merken dat je na dat heerlijk warme bad of douche een stuk ontspannender bent dan voordat je in bad of onder de douche stapte. Smeer je na bad of docuhe in met een lekkere olie of verzorgende bodylotion en je hebt een klein spamomentje thuis.

3. Pak een goed boek of zet je favoriete serie klaar

En dan ben je er nog niet. Je blijft nu natuurlijk gewoon in badjas of trekt een lekker huispak aan. Als het maar kleding is die lekker los valt. Het liefst ook gewoon zonder bh. Want het leven is altijd relaxter zonder bh. Dan is het tijd om eindelijk dat boek wat je al zo lang wilt lezen erbij te pakken. Maar nog niet lezen. Nog even wachten. En als je liever een goede serie kijkt dan nestel je je op de bank voor je favoriete serie op Netflix. En is je partner thuis? Dan ga je lekker boven zitten. Daar geen tv? Dan kijk je op je mobiel, tablet of laptop. Met bijvoorbeeld het Alles-in-1 pakket van Telfort kijk je door het hele huis tv dus geen probleem.

4. Maskertje en voetenbad

Voordat je aan je boek of favo serie begint maak je een kop thee en vul je een bak met warm water met wat zout. Gewoon keukenzout, niks bijzonders. Maar voordat je je voeten in deze bak met water zet, smeer je eerst een lekker maskertje op je gezicht. Ja, als je ik-tijd hebt moet je het wel goed doen. Geloof me, jij hebt straks hele zachte voetjes als je die paar hoofdstukken hebt gelezen of als je serie afgelopen is. Als je water koud wordt, is het tijd om je voeten uit het badje te halen. Droog ze af en smeer ze in met een voedende crème. Niet je tenen insmeren, want je teennagels moeten nog gelakt worden 😉

5. Doe even helemaal niks

En nu doe je even helemaal niks! Je teennagels moeten immers drogen. Geen boek, geen tv. Maar gewoon helemaal niks. Even alleen in stilte. Je zal merken hoe lastig het is om even helemaal alleen te zijn met je gedachtes. Want ook nu komt dat stemmetje weer om de hoek. Dat stemmetje dat zegt dat je weer van alles moet. Alleen nu zeg jij tegen dat stemmetje dat het even stil moet zijn en geniet je in stilte na van jouw ik-tijd. En dan kan je er weer tegenaan. Je hebt weer energie voor tien. Je kan en mag weer voor iedereen zorgen, want dat doe je toch het liefst.

Pak ik-tijd en zet jezelf op nummer 1

Dit red je natuurijk allemaal niet in een halfuur. Maar je had niet verder gelezen als ik aan het begin van dit artikel had gezegd dat je tips om thuis te ontspannen krijgt en hiervoor 45 minuten moet uittrekken. Toch? Het is zo belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Belangrijk voor jou, want je hebt het nodig. Het zorgt voor de welbekende balans in je leven. Maar het is ook belangrijk voor de mensen voor wie je zo graag zorgt. Want als jij om zou vallen omdat je alleen maar voor andere zorgt dan kan je voor niemand meer zorgen. Door mijn burn out weet ik wat het is. Niet meer voor jezelf en je kinderen kunnen zorgen is het ergste wat er is. Dus pak die ik-tijd! Zet jezelf op nummer 1 en geniet!

Vind je het lastig om die ik-tijd te pakken en thuis te ontspannen? Zou je wel wat beter voor jezelf kunnen zorgen? Mijn e-book ‘Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch’ helpt jou hierbij. En als je het e-book voor 6 april koopt, krijg je een flinke korting. Je betaalt maar €5,95 in plaats van €10,95. Alle info over mijn e-book vind je hier.

Foto: Adobe Stock

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!