fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voor jezelf kiezen is vaak moeilijk

Voor jezelf kiezen is vaak moeilijk

Nu ik thuis zit en probeer van mijn burn out af te komen (en dan te zorgen dat ik er nooit mee last van krijg) komt er steeds meer ruimte in mijn hoofd. Ik realiseer me nu dan ook dat ik de laatste jaren niet aan het leven was, maar aan het overleven was. Altijd maar druk; druk met werk, gezin, huishouden, hobby’s, familie & vrienden en ga zo maar door. Druk met alles en iedereen, behalve met mezelf. Ik deed weleens iets voor mezelf, tuurlijk. Maar achteraf was dit veel te weinig. Niet raar, want voor jezelf kiezen is vaak moeilijk.

Overleven

Toen ik net thuis kwam te zitten was ik zo opgejaagd. Als ik rustig op de bank zat met een kop thee of koffie, was ik na 1 minuut al aan het bedenken wat ik allemaal nog moest doen. De was moest uit de wasmachine, ik moest nog naar de supermarkt, ik moest de bank bellen en ga zo maar door. Ik was bekaf; ik had niet eens de energie om naar de wc te lopen. Maar ik had totaal geen rust in mijn donder. Ik kon gewoon niet meer ontspannen. Hoe ik moest ontspannen was ik gewoon kwijt, verleerd. Ik leefde niet meer, ik werd geleefd en ik moest overleven.

Energievreters

Nu ik weer op de bank kan zitten en kan genieten van mijn kopje koffie. En dus niet continu op de klok kijk omdat ik nog van alles ‘moet’. Merk ik dat de rust beetje bij beetje terugkomt. Echt bizar dat je pas na 3 maanden geen stress, het gevoel krijgt dat de stress je lichaam begint te verlaten. Al is een boek lezen nog teveel gevraagd omdat ik me helemaal niet kan concentreren (lang leve de luisterboeken van Storytel). Maar daarnaast leer ik nu ook mijn energie doseren. Want mijn energielevel is nog lang niet waar het moet zijn, maar ik voel gelukkig al veel beter aan waar ik energie van krijg en wat energie vreet. En die energievreters moeten minimaal zijn om zo weer een voorraadje energie op te bouwen. En dus heb ik de afgelopen maanden geleerd om heel goed naar mijn lichaam te luisteren en heb ik ‘nee’ leren zeggen.

Voor jezelf kiezen is vaak moeilijk

En wat gebeurt er als je voor jezelf kiest en ‘nee’ zegt? Dan worden er mensen teleurgesteld. En er worden zelfs mensen boos. Ook zullen ze dat vaak niet tegen je zeggen, je ziet en voelt het. En dat is zo’n punt waar je dan weer voor de ander zijn gevoel zou kunnen kiezen. Want een ander ‘pijn’ doen, teleurstellen of boos maken, dat is het laatst wat je wilt (gelukkig zijn er ook mensen die helemaal niet boos worden).

Ik zie nu pas wat ik mezelf en ook mijn gezin de laatste maanden heb aangedaan (maanden, zeg maar jaren). Dus ik kies ervoor om eerlijk te zijn en aan te geven dat ik iets niet trek, dan toe te geven en op het laatste moment af te moeten zeggen of de volgende dag helemaal kapot en als een zombie de dag door te komen. Geloof me, dan ben ik echt niet gezellig en lig ik het merendeel van de dag op de bank of in bed. En dus ga ik niet naar alle feestjes en verjaardagen. En als een vriendin in de stad een kop koffie wil drinken terwijl ik moe ben of weet dat ik de volgende dag iets leuks ga doen met mijn kinderen, dan gaat die kop koffie naar een paar dagen later.

Eerlijk zijn

Ik verwacht dat mensen ook eerlijk tegen mij zijn. Als je met mij hebt afgesproken, maar je bent moe of hebt er gewoon echt geen zin in (omdat je nog zoveel moet doen of je bent blij dat je nog een paar uurtjes voor jezelf hebt voordat de kinderen uit school komen) dan begrijp ik dat (begreep ik ook al voor mijn burn out). Zeg dat dan gewoon.  Ik weet namelijk  dat het niet persoonlijk is, anders hadden we namelijk sowieso niet afgesproken. En ik zal je eerlijk zeggen dat ik het jammer vind, maar dat ik je begrijp en dat je goed voor jezelf moet zorgen (waarschijnlijk zal ik dan ook vragen of ik iets voor je kan doen haha). Wees eerlijk naar jezelf en daarmee dus ook naar een ander.

Liever voor elkaar zijn

Laten we met zijn allen gewoon wat minder hard voor elkaar zijn. Als we nou allemaal wat liever voor elkaar zijn. Iemand geen rotgevoel geven omdat diegene eerlijk tegen je is (hoeveel echt eerlijke mensen ken jij?) en dus ‘nee’ zegt of aangeeft dat het nu even niet uitkomt. Maar toon begrip. Niet boos worden, maar begrip hebben voor diegene. Dan zal diegene zich geliefd voelen en weten wat hij altijd eerlijk tegen jou kan zijn. En jij zal ook altijd eerlijk tegen de ander kunnen zijn. En hoe mooi is dat, eerlijk zijn tegen de mensen die voor jou belangrijk zijn. De ruimte krijgen van de mensen die voor jou belangrijk zijn, zodat jij weer ruimte in je hoofd krijgt.

Voor jezelf kiezen is vaak moeilijk. ‘Nee’ zeggen is vaak moeilijk. Maar doe gewoon niet zo moeilijk en probeer het eens. Je zal zien dat het je veel op zal leveren….

 

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!