Waarom regelmaat bij een burn out heel belangrijk is

Na twee weken meivakantie en een hele rare week (met het overlijden van mijn neef, verjaardag en feestje van mijn kleuter, concert van Bruno Mars, crematie van mijn neef, een feel good festival en moederdag) was ik blij dat alles weer terug naar vanouds ging. Vaders weer naar zijn werk en meiden naar school. Ik was helemaal uit mijn ritme en voelde me weer steeds onrustiger worden.

Vakantie = ‘dag regelmaat’

Na afgelopen week was dat natuurlijk niet zo raar. Want zo’n week maken de meeste mensen niet eens in een jaar mee. Heel bizar en heftig om mee te maken. Maar al voor deze rare week merkte ik al dat ik weer uit mijn doen begon te raken. Het was namelijk meivakantie. En als het vakantie is, gaan er geen wekkers. Kan je rustig aan doen en doen waar je zin in hebt. Maar omdat ook de kinderen thuis waren, was het ook lastig om een rustmomentje in te lassen. Vooral de eerste week was pittig omdat Alex toen niet vrij was. De tweede week ging beter omdat Alex regelmatig met de meiden op pad ging en ik kon dan een rustmoment pakken. Door dit alles weet ik wel dat ik er nog lang niet ben en dat ik gewoon nog steeds rustig aan moet doen.

Regelmaat zorgt voor rust

Hierdoor weet ik ook dat het vooral nu heel belangrijk is om regelmaat te hebben. Een ritme (ieder heeft zijn eigen ritme..sorry). Dus op tijd opstaan, sporten/bewegen, rustmomenten pakken, naar buiten gaan, beetje in huis opruimen en schoonmaken en ga zo maar door. We zijn nu pas twee dagen verder in deze week en ik merk al dat ik me weer beter voel dan de afgelopen twee weken. Verschrikkelijk voel ik me daar dan weer bij, want nu lijkt het net of ik liever niet met mijn gezin ben. En dat is dus absoluut niet het geval. We hebben namelijk leuke dingen met elkaar gedaan en ik heb genoten van onze tijd samen. Maar regelmaat is dus wel belangrijk om rust te krijgen. Mijn psycholoog zei al bij mijn eerste afspraak dat het belangrijk was dat ik regelmaat had en ik begrijp nu waarom.

Energie doseren

Bezig zijn in combinatie met rust pakken zorgt dat je energie opbouwt en minimaal energie verbruikt. Want dat is hetgeen ik nog steeds aan het doen ben. Mijn energielevel opbouwen. En dus moet er zo min mogelijk slechte energie verloren gaan. En ik heb gemerkt dat het niet hebben van regelmaat zorgt dat er energie wegvloeit. Hierdoor voel ik me weer vermoeider en lusteloos. En dat is niet waar ik de afgelopen maanden zo hard voor heb gewerkt! En dus ben ik zondag weer naar yoga gegaan. Ik had er helemaal geen zin in, want ik had zondag ondanks alle verwennerij voor moederdag een off-day. Maar ik ben toch gegaan en wat ben ik blij dat ik ben gegaan. Na ruim een week weer slecht slapen, sliep ik weer als een baby. En ik voelde me een stuk rustiger.

Actief zijn vs. rust nemen

Maandag een halfuurtje op de hometrainer gefietst en dinsdag gewandeld. Vandaag weet ik nog niet wat ik ga doen (ik schrijf dit namelijk op dinsdag). Maar ik vermoed dat het of een paar yoga-oefeningen of hometrainer wordt. Donderdag wil ik zeker weer gaan wandelen. Bewegen is nu belangrijk voor me. Daarnaast is mijn hulp op vakantie en dus moet ik deze week zelf het huis schoonmaken. Ik doe iedere dag een beetje en dat werkt prima. Het hele huis ineens is nog teveel gevraagd. Daarnaast moet ik natuurlijk boodschapjes doen en lekker met mijn meiden bezig zijn. Mijn ontspanning haal ik uit leuke dingen met mijn gezin doen, het schrijven van dit artikel en ik heb een paar handwerkprojectjes liggen (daar vertel ik binnenkort meer over). Netflix niet te vergeten (hoe deden we dit toen er nog geen Netflix was?!) en heb nog wat Linda’s liggen die gelezen willen worden. Genoeg dus om mijn dagen mee door te brengen. En het voelt goed.

Naar je lichaam luisteren

Als de scherpe randjes van het verdriet en ongeloof eraf zijn, kan ik weer verder met het bouwen aan mijn herstel. Maar voor nu is regelmaat dus nog steeds heel belangrijk voor mij. En dus luister ik maar heel goed naar mijn lichaam. Had ik dit eerder gedaan dan had ik nu niet in deze situatie gezeten. Maar hé, het leven is één grote les en dus leren we nog steeds.

Ik probeer nu zoveel mogelijk in het moment te leven. In het NU. Waar heb ik NU behoefte aan? En dat te doen. Nu kan het en heb ik dit nodig om ‘beter’ te worden. Wat nu ook heel belangrijk is, is NEE zeggen. Dus ook dingen NIET doen. Hoe jammer ook. En dat helpt mij zeker. Op het moment dat ik ‘nee’ zeg vind ik het misschien rot, maar achteraf ben ik zo blij dat ik naar mijn lichaam heb geluisterd. Misschien word ik hier nog wel een keer goed in.

Waarom regelmaat bij een burn out heel belangrijk is

Als je een burn out hebt is je energie op. Zelfs je reserve-energie is op. Dus moet je zorgen dat je reserves aangevuld worden. Je moet weer op het nulpunt komen. En als je daar bent moet je energie op gaan bouwen. Als je reserves op zijn, wil je het liefst in bed liggen. Want slapen zorgt dat je uitgerust bent. Maar van teveel slapen word je juist moe en lamlendig. En ja, je hebt slaap nodig. Geloof me, ik heb heel veel geslapen toen ik net thuis kwam te zitten en ik doe nu nog regelmatig een middagdutje. Maar ik sta iedere dag om 7 uur op (ben vaak door Jenna al veel eerder wakker). In het weekend blijf ik iets langer liggen (daar ben ik eerlijk in).

Energie krijg je ook van dingen doen die je leuk vindt. Als jij de hele dag in bed ligt, heb je nergens zin in. Door juist op tijd op te staan en dingen te doen (en daarnaast rustmomenten te pakken), zorg je dat je lichaam in beweging blijft. Hierdoor krijg je ook steeds meer zin om de dingen te doen die je erg leuk vindt en waar je energie van krijgt. Of kan je je er beter toe zetten om iets leuks te gaan doen. En door juist die dingen te doen die je leuk vindt zorg je dat jouw reserves weer worden opgebouwd. Eerst een halfuurtje, dan een uurtje en zo bouw je dat op. Je luistert naar je lichaam en naar wat je op dat moment aan kan. En dat is het begin van je herstel!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.