fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Herstellen van een burn out gaat met ups en downs

Herstellen van een burn out gaat met ups en downs

Normaal gesproken schrijf ik mijn artikelen een paar dagen voordat ze online komen. De dagen dat er een artikel online komt zijn maandag, woensdag en vrijdag. En dan altijd in de ochtend. Dit keer was er geen artikel. En dit artikel is er pas op dinsdag. Ik heb een paar artikelen in concept staan. Maar daar moet ik nog foto’s voor maken. En zonder foto geen artikel (vind ik). Een artikel is wat mij betreft pas af als er een geschikte foto bij gemaakt of gevonden is (lang leve mijn perfectionisme). Maar afgelopen week was mijn energielevel weer laag, zat er een verkoudheid die niet door wilde zetten en had ik weer nergens zin in. Herstellen van een burn out gaat met ups en downs. En genezen begint met acceptatie.

Drie stappen vooruit en twee stappen terug

Zo voelt het. En zo is het. Maar drie stappen vooruit en twee stappen terug zijn nog altijd één stap vooruit. En zo moet ik het bekijken. Een paar weken terug had ik ook een week waarin ik dacht dat ik weer terug bij af was. Ik liet het toe en herpakte mezelf na een paar dagen weer. Volgens mijn psycholoog was dit heel goed. Je mag namelijk best een dip hebben. Het hoeft niet allemaal alleen maar goed te gaan.

Het leven bestaat uit pieken en dalen

Zo is het nou eenmaal. Zo is het leven en dat weet iedereen. En elke situatie kent pieken en dalen. En zo ook het proces van een burn out. Ik kan en mag dus niet verwachten dat het alleen maar beter gaat. Door te accepteren dat het wat minder gaat merk ik dat het vanzelf weer beter gaat. En hieraan merk ik dat ik stappen maak. Kleine stapjes, maar elke stap is er één. Maar de perfectionist in mij kan loslaten en accepteren dat genezen van een burn out niet alleen maar met een stijgende lijn omhoog gaat.

Acceptatie is het toverwoord

Door te accepteren dat ik ups en downs heb en dat er niet alleen maar een stijgende lijn is, merk ik dat er een verandering in mij gaande is. En deze verandering zorgt ervoor dat ik die kleine stapjes vooruit maak. Ik wilde grote stappen maken en hup er weer tegenaan. Maar ik ben er nu wel achter dat dat niet werkt. Want je wordt gewoon teruggeroepen. Je lichaam laat wel merken dat het zo niet werkt. En dus moet je nog wat beter naar jezelf luisteren. Wat is er aan de hand? Ik ga te snel. En dus accepteren dat je weer een stapje terug moet nemen. En zo kom je er beetje bij beetje achter wat het juiste tempo is.

Nee zeggen hoort erbij

En om het juiste tempo aan te houden, moet je soms nee zeggen. En dat vind ik nog lastigste. Maar afgelopen weekend had ik drie verjaardagen en dat zijn op dit moment gewoon drie teveel. Dus moet je keuzes maken. En dan valt de kinderverjaardag af. Hoe graag je ook naar de verjaardag van je lieve nichtje gaat. Maar natuurlijk zorg ik wel dat mijn meiden naar de verjaardag gaan (dank je opa en oma!).  En zo probeer ik zo goed mogelijk naar mezelf te luisteren. En aan te voelen wat ik wel en niet aan kan. Hoe lastig ook, omdat het niks voor mij is. Ik ben normaal gesproken de eerste die op een feestje is en de laatste die weg gaat. Maar die tijd lijkt nu zo ver weg…

Herstellen van een burn out gaat met ups en downs

En dus kan ik niet altijd alles meer doen wat ik graag zou willen. Niet op het moment dat ik het zou willen, maar misschien een paar uur later of misschien een paar dagen later. En dat is nu niet erg. Nu kan ik dat accepteren, omdat ik weet dat ik nu geduld nodig heb om beter te worden. Als ik straks de oude weer ben, kan ik weer alles doen wat ik leuk vind. Maar dan heb ik ook geleerd om weer naar mezelf te luisteren. Dus als het dan voorkomt dat ik het even niet trek of gewoon geen zin heb dan zal ik weer nee zeggen. En ik weet dan dat ik dan ook echt nee zal zeggen omdat ik anders weer aan mezelf voorbij ga.

Ik zit nu twee maanden thuis met een burn out. En natuurlijk vervloek ik het ook, maar ik ben ook zo dankbaar. Want door deze burn out leer ik weer hoe het is om te voelen. Ik was mezelf kwijtgeraakt, maar beetje bij beetje weet ik weer wie ik ben en wat ik nodig heb…

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!