fbpx

OPRUIMEN | Opruimen met Marie Kondo

Ik kan echt uren naar YouTube filmpjes kijken van mensen die hun huis zo ingericht hebben dat alles altijd opgeruimd is. Zoek maar eens op ‘organizing tips’ of ‘declutter’. Sommige gaan echt heel ver in het opruimen, maar ik zie ook veel bruikbare en handige tips. Al moet ik zeggen dat ik er niet heel veel mee doe. Ik vind het leuker om ernaar te kijken haha. Als je net als ik Netflix hebt, heb je vast het programma van Marie Kondo voorbij zien komen. Of je hebt op Instagram updates van mensen voorbij zien komen die druk aan het opruimen zijn met de KonMari methode. En ook ik ben gezwicht! Zo’n start van het nieuwe jaar is hier wat mij betreft een goed moment voor. En zoals ik al eerder schreef; een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Ik ben al lekker aan de slag gegaan en in de serie ‘OPRUIMEN’ neem ik je mee en wie weet kan ik jou inspireren om ook te ontspullen en je huis lekker op te ruimen.

Marie Kondo

Marie Kondo is een Japanse dame die van kinds af aan geobsedeerd is door opruimen. Zij schreef hier ook meerdere boeken over en runt een bedrijf waarbij zij mensen helpt om op te ruimen. Het boek ‘Opgeruimd!’ is één van haar meest populaire boeken en ‘Spark Joy’ is een vervolg hierop. Waar het in haar techniek om gaat is wat hou je en wat doe je weg. Hou alleen de dingen waarvan je blij wordt en die je een goed gevoel geven. De rest doe je weg. Klinkt natuurlijk heel eenvoudig, maar dat is het niet.

Opruimen met een gezin is drama

Opruimen is voor mij niet eenvoudig. Voor de meeste mensen met een gezin is het niet eenvoudig. Nou ja, opruimen is vaak niet het probleem. Zorgen dat het opgeruimd blijft, dat is waar het hier thuis misgaat. Ik hou het altijd wel netjes bij, maar zodra de planning anders loopt gaat het vaak al mis. Het feit dat Marie Kondo hier een miljoenenbedrijf van heeft weten te maken zegt al genoeg. En ik weet nog goed dat ik in mijn flatje waar ik alleen woonde altijd een opgeruimd huis had. Maar met een gezin van vier personen wordt het toch een ander verhaal. Ik ging van een tweekamerflatje naar een huis met bovenverdieping en zolder. En toen Alex en ik alleen waren, was het nog te overzien en hadden we zeeën van ruimte. Maar toen Marley een jaar later geboren werd, kwamen er steeds meer spullen bij. En nu we met zijn vieren zijn staat werkelijk elke kast vol en kom ik ruimte te kort. En als ik dan opgeruimd heb is het binnen mum van tijd weer een bende. Maar hé, als Marie Kondo het kan, kan ik het ook!

Opruimen met Marie Kondo alle kleding op een stapel

Opruimen met het hele gezin

Het is dus hoog tijd dat ik weer eens kritisch alles naloop. Alleen dit keer doe ik het niet alleen. Nee, de rest van het gezin draagt zijn steentje bij. Want ik kan niet beslissen over hun spullen, maar ik wil wel dat ook zij spullen weg gaan doen. En na het opruimen is het natuurlijk zaak dat we ook kritischer worden in onze aankopen. Want je kan wel opruimen en spullen wegdoen, maar als je aan de andere kant maar blijft kopen schiet het niet op natuurlijk.

Begin met het opruimen van kleding

En dus zijn we hier alvast begonnen. Als je de KonMari methode opvolgt begin je bij kleding. Je haalt al je kleding uit de kast en legt alles op een stapel. Vervolgens pak je ieder kledingstuk en bedenk dan of je het wilt houden. Als je dit lastig vind, gebruik je haar methode en bedenk je of het kleding stuk je nog Spark of Joy geeft. Met andere worden, word je er nog blij van. Ieder kledingstuk dat weggaat bedank je vervolgens. Je hebt er immers plezier van gehad.

Ik ben al begonnen

En nu liggen mijn kledingstukken dus in de inloopkast/kleedkamer op de grond en beoordeel ik welk kledingstuk ik wel en welk kledingstuk ik niet wil bewaren. Zodra ik hiermee klaar ben lees je er alles over in een nieuwe blog. Ik heb Alex opdracht gegeven om hetzelfde te doen als ik klaar ben. De kledingkast van de meiden had ik toevallig voor de kerstvakantie al gedaan dus die is gelukkig op orde. Als ik klaar ben met mijn kleding ga ik hetzelfde doen met handdoeken en beddengoed. Oh, wat zal ik een ruimte hebben in de kasten!

Opruimen met Marie Kondo rommel van de meiden

De kinderen ruimen ook op

Met de kinderen ben ik begonnen met de knutselkast. Nou ja, knutselkast. Het is een kast in de woonkamer waarin  knutselspullen, verfspulletjes, tekenspullen, klei, puzzels en spelletjes liggen. Deze kast wordt dagelijks geopend en worden er spullen uit gehaald. Alleen het terugleggen gebeurt niet echt zoals ik het in gedachten had. Het lijkt alsof ze alles er gewoon weer in gooien. En dus hebben we de kast leeggehaald en opnieuw ingedeeld. Ieder ding heeft een eigen plek en de aspraak is dat alles na gebruik op de vaste plek wordt gelegd. Iedere zondag lopen we de kast even na en alles wat niet op de plek ligt, wordt alsnog op de juiste plek gelegd. Zo blijft de kast opgeruimd en blijft het leuk om alles te gebruiken. En nog belangrijker dan zien ze wat er allemaal in de kast ligt.

Dan is er ook nog de keuken, badkamer, slaapkamers, speelkamer en ga zo maar door. Werk aan de winkel dus! En ik ga je hier helemaal in meenemen. Wie weet raak je besmet door het opruimvirus en doe je gezellig mee 😉

Ken jij de KonMari methode al?

Als je dit bericht wilt bewaren op Pinterest, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Thanks!

Opruimen met Marie Kondo

 

 

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!