fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tijd besparen in het huishouden

Op een slimme manier veel tijd besparen in het huishouden

Het huishouden doen; opruimen, stoffen, stofzuigen, poetsen, de was en ga zo maar door. Er zullen vast mensen zijn die het met veel plezier doen maar ik ken ze niet. Maar het zijn dingen die moeten gebeuren als wilt dat je huis schoon blijft. We hebben het allemaal druk en het kost toch best wat van onze kostbare tijd. Op een slimme manier veel tijd besparen in het huishouden wil iedereen toch! Vandaag lees je hoe je dat voor elkaar krijgt.

Maak het jezelf leuk

Voordat je je bezig gaat houden met tijd besparen in het huishouden is het belangrijk om het jezelf leuk maken. Als ik met het huishouden bezig ben doe ik dat altijd onder het genot van mijn favoriete muziek. Met een leuk en gezellig muziekje wordt alles beter. Zo kan je tussendoor keihard meezingen of een dansje doen. Dansen is gezond en je wordt er vrolijk van dus waarom niet het onaangename met het aangename combineren. En je zal zien dat het opruimen en schoonmaken een stuk gezelliger wordt.

Doe om de dag of iedere dag een beetje

Het belangrijkste is om niet alles in één dag te proppen. Als je net als ik een huis met drie verdiepingen hebt, ben je gewoon een dag kwijt aan schoonmaken en dan is je was nog niet eens gedaan. Zonde van die hele dag dus maak een schoonmaakrooster. Doe iedere dag een beetje. Je woonkamer, toilet en keuken worden dagelijks vaak gebruikt. Die maak je één keer in de week goed schoon en hou je de rest van de week bij.

In de slaapkamers, badkamer en op zolder wordt over het algemeen minder tijd doorgebracht dus die hoef je maar één keer per week te goed schoon te maken. Je kunt dus voor iedere verdieping een dag uitkiezen. Bijvoorbeeld zondag beneden opruimen, stoffen, stofzuigen, schoonmaken en dweilen, op dinsdag doe je de slaapkamers, op donderdag de badkamer en op vrijdag de zolder. Dit kan je overdag doen, maar ook heel goed in de avond voordat de kinderen gaan slapen.

Tussendoor opruimen

Wat heel erg helpt om tijd te besparen in het huishouden is om het tussendoor netjes te houden. In een huis wordt geleefd en mijn kinderen houden niet van opruimen, maar als ze uitgespeeld zijn moeten ze eerst opruimen voordat ze met het volgende gaan spelen. En als je iedere avond even opruimt dan sta je de volgende dag ook een stuk lekkerder op. Het tussendoor opruimen geeft rust en je hebt dan niet het gevoel dat je huis een bende is. Een opgeruimd huis is immers een opgeruimd hoofd.

De benedenverdieping kan je nadat je opgeruimd hebt gelijk even stofzuigen en dweilen, dan is dat ook gedaan. En het toilet (of de toiletten als je er twee hebt), neem je dan ook gelijk mee. Je gaat meerdere keren per dag naar het toilet dus je kan dan ook gelijk een fles chloor en schoonmaakdoekjes meenemen. Zo weet je zeker dat je toilet altijd schoon en fris is.

Het schoonmaken bijhouden

Ik heb een spuitflesje met water en  een beetje allesreiniger. Als we gegeten hebben en de meiden de tafel hebben afgeruimd hoef ik alleen maar de op de tafel te sprayen en een doekje over de tafel te halen. Dit flesje neem ik mee naar de keuken en daar spuit ik mijn tegeltjes achter het fornuis mee in, het fornuis en het aanrecht. Zo is de keuken snel schoon en blijft dan ook schoon.En gaat er een beker drinken om dan hoef je nadat je de plaklimonade hebt weggehaald alleen nog maar je spuitflesje en wat keukenrol of een doekje te pakken en de plek schoon te maken.

Vaarwel emmer met sop

Ik maak eigenlijk nooit een emmer met sop. Je spoelt toch steeds dat vieze doekje in dezelfde emmer dus echt schoon wordt het dan niet. Als je een vaatdoekje of iets dergelijks gebruikt kan je die onder de kraan uitspoelen waardoor je het vuil ook gelijk wegspoelt. Zo blijft je doekje toch wat schoner dan wanneer je een emmer met sop gebruikt. Je hebt ook kant-en-klare schoonmaakflesjes, maar die zijn in vergelijk duurder dan wanneer je het zelf maakt. Je kan er alles in doen; van water met Dettol allesreiniger tot water met vloeibare zeep, maar bijvoorbeeld ook water met schoonmaakazijn. Het is maar net waar jij graag mee schoonmaakt.

De was, vouwen en strijken

Bij ons draait de wasmachine bijna iedere dag dus zorg ik dat ik iedere dag een halfuurtje uittrek om even te vouwen en strijken. Meestal als de kinderen net op bed liggen. Als ik klaar ben liggen ze in diepe slaap en kan ik bijvoorbeeld de zolder stofzuigen. Als ik de was niet iedere dag vouw of strijk dan stapelt het zich op en heb ik er geen zin in. Dus heb ik mezelf aangeleerd om iedere dag een halfuurtje te doen. En als er niks te vouwen of strijken is, is dat mooi meegenomen en heb ik lekker tijd voor mezelf!

Klusjes in het huishouden delegeren

En wat toch wel een hele belangrijke tip is om tijd te besparen in het huishouden is delegeren. Wij vrouwen willen altijd alles zelf doen, maar klagen vervolgens dat we zoveel moeten doen. Dit is helemaal niet nodig. Wij zijn met vier man thuis, waarom zou ik dan alles moeten doen? Op woensdag is manlief altijd thuis dus dan kan hij best beneden stofzuigen en dweilen en gelijk de wc schoonmaken. En waarom moet ik voor vier mensen strijken? Hij kan prima zelf zijn kleding strijken. Vouwen doe ik wel gewoon voor hem, maar zijn uniformen strijken kan hij prima zelf.

De tafel dekken en afruimen kunnen de kinderen doen en ook hun eigen kamer en speelgoed opruimen. Ik moet ook mijn eigen rommel opruimen en zij zijn groot genoeg om ook hun eigen rommel op te ruimen. En bijvoorbeeld sokken bij elkaar zoeken en in elkaar vouwen kunnen ze ook prima. Zo zijn er nog veel meer klusjes die man en kinderen ook kunnen doen. We leven met zijn allen in één huis dus moeten er samen voor zorgen dat het netjes blijft en dat het voor iedereen leuk is 😉

Wees niet te streng voor jezelf

Heb je een keer geen zin, dan doe je het lekker niet. Want het is echt geen ramp als jij voor een dagje de boel de boel laat. Alleen moet je dit niet meerdere dagen achter elkaar doen, want dan stapelt het zichzelf weer op. En dat wil je juist weer niet.

Tijd besparen in het huishouden

Ben je moe of heb je geen zin, dan kan je aan je partner vragen of hij het wil doen of je schuift het een dagje op. Je zal merken dat je doordat je een rooster hebt, veel meer rust in je hoofd krijgt en houdt. En doordat je het goed bijhoudt, wordt het steeds minder wat je hoeft te doen en ben je ook nog eens steeds sneller klaar. En dat betekent dat je meer tijd overhoudt voor je gezin of lekker voor jezelf en kunt genieten van jouw ik-tijd.

Heb jij een schoonmaakrooster of schoonmaakritueel? Of doe jij alles op één dag?

Foto: Adobe Stock

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product aanschaft, ik hier een percentage commissie voor ontvang.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!